Psiha i seks Seks i veze 21. listopada 2019.

Seksomnija, jedan od 'opakijih' poremećaja spavanja

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seksomnija je puno više od povremenog "vrućeg" ili seksualnog sna. Seksomnija spada u kategoriju parasomnije - smetnje u ponašanju koje se događaju između i tijekom faza dubokog sna.

Ostale parasomnije uključuju hodanje u snu, noće strahove, mjesečarenje, bruksizam no seksomnija je ipak nešto drugačija.

Simptomi i pokretači seksomnije

Osobe koje imaju navedeni poremećaj doživljavaju redovne slučajeve stenjanja, stezanja zdjelice i masturbiranja ili započinjanja seksualnih odnosa s osobom koja leži pored njih, a sve to dok spavaju i nisu svjesni što rade.

Studija iz 2016. navodi da su takva ponašanja amnestična, što znači da se dešavaju u zbunjenom, djelomično budnom stanju zbog čega se osoba koja ima navedeni poremećaj vjerojatno neće ničega sjećati kada se u potpunosti probudi, navodi Health, što sugerira da se seksomnija može pojaviti zajedno s drugim parasomnijama. Morgan Mandriota za Health je otkrila kako ona pati od navedenoga poremećaja, no za razliku od većine, ona se većinom budi i bude svjesna toga što se događa i što radi.

Seksomniju u osnovi "aktivira" bilo što što narušava normalan, zdrav način spavanja - poput ispijanja alkohola ili konzumiranja kofeina prije spavanja. "Neredovit raspored spavanja ili nedovoljno sna također može dovesti do seksomnije", kaže doktor Alex Dimitri. 

Možda te zanima... 11 pogrešaka prije spavanja koje narušavaju tvoje zdravlje Zdravlje

Depresija, anksioznost i nedostatak seksualnih aktivnosti također mogu utjecati na učestalost epizoda seksomnije. "Ja sam anksiozna osoba, no primijetila sam da mi se seksomnija događa češće kada nemam seksualnih odnosa duže vrijeme", navodi Mandriota.

Gail Saltz, izvanredna profesorica Iz New Yorka, kaže da se poremećaji spavanja poput seksomnije pogoršavaju pod utjecajem raznih lijekova, ali i kada je osoba pod stresom.

U usporedbi s poremećajem hodanja u snu, seksomnija je zapravo veoma rijetka.  "Ljudi koji pate od seksomnije većinom su oni koji imaju dugu povijest prethodnoga mjesečarenja", rekao je Gerald Kennedy za Vice. "Osoba s poremećajem seksomnije zapravo nema seksualne snove, već se ponaša automatski", rekao je, "to je stvarno stanje kada netko može imati seksualni odnos, bez da ga se kasnije sjeća."

Možda te zanima... Može li ti čaj prije spavanja zaista pomoći da zaspeš? Hrana

Studija iz 2003., provedena u jednoj bolnici u Torontu otkrila je kako 11% muških pacijenata koji su mjesečarili su imali i seksomniju, dok je samo 4 % ženskih pacijenata imalo seksomniju uz mjesečarenje.

Ima li lijeka za seksomniju?

Kada je riječ o liječenju, nažalost, ne postoji "čarobni" lijek za seksomniju, no možeš poduzeti neke korake kako bi se ona događala što rjeđe ili čak zaustavila u potpunosti.

Osobe koje pate od seksomnije mogu se potruditi i poraditi na kvaliteti i količini sna, smanjiti svoju razinu stresa te smanjiti uzimanje alkohola i kofeina. Osobe koje žive s partnerom koji boluje od seksomnije mogu ne reagirati na partnerove porive za vrijeme spavanja.

Možda te zanima... Zavirili smo u Polikliniku u kojoj istražuju poremećaje spavanja Zdravlje

Lijekovi na recept su također opcija. "Paroksetin je selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina koji može povećati dubok san, smanjiti noćnu erekciju/uzbuđenost i smanjiti učestalost noćnih buđenja, pa može biti od koristi za seksomniju," kaže Martin Reed, osnivač internetske stranice "Insomnia Coach".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.