Psiha i seks 28. ožujka 2024.

Ako su vam u djetinjstvu govorili da ste zreli za svoje godine, možda se sada suočavate s ovim teškoćama

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilično je uobičajeno da odrasli dobro odgojenoj djeci kažu da su zrela za svoju dob. I dok fraza sama po sebi nije štetna, ponekad može nositi dublje i kompliciranije značenje, prema terapeutima.

Ako su vam u djetinjstvu često govorili da ste zreli za svoju dob, ova naizgled bezazlena fraza može, prema terapeutima, imati utjecaja na vas i u odrasloj dobi. 

Iako je možda zamišljena kao kompliment, terapeuti otkrivaju što ova fraza zapravo može značiti.

Morali ste biti roditelj članovima obitelji

Zrelost u djetinjstvu možda je značila da ste morali preuzeti roditeljsku odgovornost za svoje roditelje ili braću i sestre, bilo fizički, emocionalno ili mentalno. Socijalni radnik Justin Vafa William rekao je za HuffPost da to može izgledati kao preuzimanje kućanskih obaveza za koje bi odrasla osoba obično trebala brinuti (poput plaćanja računa, pripreme obroka ili kupnje namirnica) ili brige za vašeg roditelja ili mlađeg brata ili sestru.

Možda ste morali brzo odrasti

"To što su vam govorili da ste zreli za svoje godine može biti znak da ste morali odrasti brže nego što ste trebali", rekla je savjetnica Maggie Lancioni.

Drugim riječima, niste bili zreli svojim izborom. “U osnovi ste morali biti zreli kako biste preživjeli, zadovoljili svoje potrebe i kako biste se mogli brinuti o sebi i drugima”, dodala je Lancioni.

Dijete koje se mora brinuti o svojoj mlađoj braći i sestrama neće se moći uvijek igrati s prijateljima ili usredotočiti na hobi. 

Možda te zanima... 7 znakova da ste odrasli s emocionalno nezrelim roditeljima Psiha i seks

Niste u potpunosti mogli biti dijete

William je objasnio da se zreloj djeci od malih nogu često daje uloga odrasle osobe, što znači da im se ne dopušta da budu djeca. "Možda niste smjeli biti pomalo šašavi ili blesavi, niti donositi iracionalne ili impulzivne odluke", rekla je Lancioni. 

William dodaje da je takvoj djeci također uskraćena mogućnost da budu bezbrižna djeca koja uče i razvijaju se te da griješe i uče iz tih pogrešaka. 

Odrasli su vas vidjelu kao pouzdanu osobu

Ako ste kao dijete imali zrelu narav, vjerojatno ste pokazivali unutarnju čvrstinu i snagu, a to je, prema Williamu, često znak empatije i usklađenosti. 

"Štoviše, odraslima se općenito sviđaju ovakva djeca jer su popustljivija, s njima je lakše komunicirati i općenito više ugađaju ljudima jer su se tako morali prilagoditi svijetu", dodala je Lancioni.

Nije pošteno da odrasla osoba očekuje da dijete bude zrelo ili da se oslanja na dijete za svoje potrebe. 

prijateljice Možda te zanima... Ugađate li pretjerano drugima? To se zove ehoizam i suprotan je narcizmu Psiha i seks

U odrasloj dobi to može dovesti do niza problema

Pritisak povezan s tvrdnjom da ste zreli za svoje godine ne prestaje nužno u djetinjstvu.

“Mislim da je važno napomenuti da bi vam, budući da su vam u djetinjstvu govorili da ste zreli za svoju dob, kao odrasloj osobi moglo biti teško vjerovati drugima”, rekla je Lancioni. 

Lancioni je dodala da će vam možda će vam biti teško tražiti pomoć čak i kada vam je potrebna. Mogli biste umanjivati i odbacivati vlastite osjećaje ili potrebe te imati više poteškoća s postavljanjem granica. Možda ćete imati i neke problemima s mentalnim zdravljem. William smatra da to može dovesti do tjeskobe i ugađanja drugim ljudima.

U odrasloj dobi važno je da se brinete o sebi fizički, emocionalno, mentalno i duhovno i dajete sebi ljubav koju možda niste dobili kao dijete. "Kao dijete, najvjerojatnije se niste mogli ili vam nije bilo dopušteno da brinete o sebi, jer ste se uvijek fokusirali na druge ljude kako biste preživjeli. Zato je važno da se u odrasloj dobi naučite brinuti o sebi", objasnila je Lancioni. 

Također biste se trebali usredotočiti na iscjeljivanje svog unutarnjeg djeteta, uobičajenu tehniku ​​u svijetu psihologije. 

“U osnovi, iscjeljivanje unutarnjeg djeteta uključuje poštovanje razigrane, spontane kreativne strane vaše osobnosti koju možda niste imali priliku iskusiti u djetinjstvu, ili možda čak uzimanje vremena za odmor i opuštanje te brigu o sebi ako je vaše djetinjstvo bilo kaotično ili disfunkcionalno”, rekla je Lancioni.

Važno je potražiti pomoć psihologa ako se stvarno borite s ovim problemima, posebno od onog koji je informiran i obučen za rješavanje traume jer je svačija obiteljska dinamika i iskustvo jedinstveno. 

Možda te zanima... 10 rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci Psiha i seks

Što reći umjesto "zreo/zrela si za svoju dob"?

Pokušajte preskočiti ovu frazu, čak i ako imate dobre namjere. Umjesto toga, Lancioni i William preporučuju da pohvalite djetetovo ponašanje ili radnju. 

Na primjer, možete mu reći da odlično izražava svoje osjećaje ili da vam se sviđa koliko je neovisan, ali pritom naglasite da vas uvijek može pitati za pomoć ako mu je potrebna. 

Na taj način dopuštate djetetu da bude dijete, a ne naglašavate njegovu zrelost kao njegovu najvažniju osobinu. "Djeca bi se trebala ponašati u skladu sa svojim godinama", rekla je Lancioni. 

Ta percipirana zrelost utječe na vaš odnos s djetetom, nećakinjom, nećakom ili bilo kime, pa William kaže da onda možda stavljate više odgovornosti na dijete nego što je potrebno. "Postoje načini na koje možete poticati zrelost i rast djeteta bez da ga opterećujete odgovornostima koje nemaju smisla za njegovu dob", rekao je William. 

žena Možda te zanima... Ako imate ovih 6 osobina vjerojatno ste bili razmaženo dijete Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.