Psiha i seks Seks i veze 18. listopada 2019.

Potvrdili sociolozi: Muškarac je najzdraviji ako živi kraj žene koja mu prigovara

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavna studija otkrila je da muškarci, koji su u "lošem" braku imaju niži rizik od dijabetesa od muškaraca koji se nalaze u sretnom braku.

Sociolozi sa Državnog sveučilišta Michigan i Sveučilišta u Chicagu prikazali su rezultate dvaju velikih istraživanja koja su se temeljila na nešto starijim bračnim parovima. Čak 1.228 parova sudjelovalo je u anketama - udane žene i muškarci u dobi između 57 i 84 godine - koji su na pitanja odgovarali dva puta - 2005. i 2010. godine. Oba puta sudionicima su postavljana pitanja o njihovom braku i odnosu sa supružnikom, a uzeti su i laboratorijski uzorci.

Prilikom analiziranja dobivenih podataka istraživači su pronašli kako dobar, odnosno loš brak utječe na zdravlje supružnika te njihovu šansu dobivanja dijabetesa. Žene koje su pet godina nakon prvoga testiranja rekle kako se nalaze u boljem braku imale su manji rizik od dijabetesa tip 2.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ono što je čudno i zanimljivo jest da se kod muškaraca dogodilo suprotno. Oni muškarci, koji su pet godina nakon prvog testiranja rekli kako im se brak pogoršao i da im žene često prigovaraju su imali također veoma malen rizik od dijabetesa tip 2, otkriva nacionalna studija vođena od strane sociologija s Državnog sveučilišta Michigan.

"Studija osporava tradicionalnu pretpostavku da negativna kvaliteta braka uvijek šteti zdravlju", rekla je Hui Liu, izvanredna profesorica sociologije na MSU-u i glavni istraživač. "Ponekad je, dakle, zanovijetanje korisno."

Možda te zanima... Dogovorenih brakova ima i kod nas, a ovo bi bilo dobro znati o njima Psiha i seks

Dijabetes je sedmi vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama. Više od 29 milijuna Amerikanaca imalo je dijabetes u 2012., odnosno 9,3% stanovništva.

Istraživače je navedena činjenica zbunila i nije im bilo sasvim jasno kako je došlo do toga da je rizik za dijabetes drugačiji kod muškaraca i žena ovisno o kvaliteti braka u kojem se nalaze. Liu je otkrila sličan fenomen vezan i uz kardiovaskularni sustav. 

Nadalje, istraživanje iz 2011., u kojem se analiziralo 90 studija o braku i zdravlju, pokazalo je da slobodni muškarci i žene u prosjeku imaju kraći životni vijek od ljudi koji su u braku.

Možda te zanima... Bakini savjeti za brak: Pretvaraj se da ne možeš otvoriti staklenku! Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.