Psiha i seks Moje emocije 27. kolovoza 2023.

Osjećate li da se odričete sebe kako bi drugi bili zadovoljni

Anksioznost i anksiozne osobe
Foto: Thinkstock Osobe s tjeskobom mogu razmišljati dulje vrijeme, pa im je lako pamtiti stvari.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Margaret Paul, doktorica i autorica knjige "Do I Have to Give Up Me to Be Loved by You?" za portal MBG piše o svom iskustvu "predanosti drugima". Kaže kako je stavljanje "drugih" na prvo mjesto te zanemarivanje vlastitih emocija i potreba prouzrokovalo njene zdravstvene probleme.

Paul kaže kako, dok je bila malena, nikada nije govorila "ne" tuđim zahtjevima. Učili su je da je pokoravanje i popustljivost ono što čine "dobre djevojčice" i da će na taj način zadobiti ljubav i odobravanje. Kaže kako su tvrdili da ne smije reći "ne" drugima jer će to biti sebično i da bi trebala razmisliti o osjećajima drugih ljudi, prije vlastitih.

Međutim, Paul tvrdi kako nije "ispalo" onako kako su joj rekli da će biti: "Ne samo da nisam dobila 'obećanu' ljubav i odobravanje zauzvrat zbog 'davanja sebe', nego sam s vremenom uništila svoje zdravlje pokušavajući ugoditi drugima i zanemarujući sebe. Prije više od 30 godina moj imunološki sustav je izrazito oslabio, a liječnici su mi rekli da sam 'na putu' za rak ili neku drugu ozbiljnu bolest ako ne promijenim nešto".

Par_20 Možda te zanima... Nauči približiti se, ali i voljeti sebe Psiha i seks

Paul nije znala što promijeniti. Godinama je svakodnevno vježbala i zdravo se hranila, ali njeno zdravlje svejedno je bilo narušeno. Ono što nije znala bila je činjenica da "predanost drugima" može biti pogubna za zdravlje: "Svima nam je dobro poznato da stres narušava imunološki sustav, ali nisam znala da govoriti 'da' svim tuđim zahtjevima zapravo uzrokuje veliki stres. Pokušavala sam kontrolirati tuđu ljubav i odobravanje prije nego što sam naučila kako voljeti samu sebe."

Ono što je Paul trebala naučiti bilo je kako se fokusirati na svoje emocije i naučiti zauzimati se za sebe, i kaže kako se osjećala preplašenom i krivom kada je počela voljeti sebe i govoriti "ne". No, postala je sve zdravija. 

"Sada, iako sam još uvijek vrlo osjetljiva prema osjećajima i potrebama drugih te činim sve što mogu kako bih im pomogla, više ne preuzimam odgovornost za njihove osjećaje i potrebe umjesto vlastitih. Više ne ignoriram vlastite emocije, a to je učinilo "čuda" za moj imunološki sustav. Čak bih se usudila reći da mi je 'ljubav prema samoj sebi', koju sam uspjela 'naučiti', spasila život." 

Možda te zanima... Tri skupine namirnica i njihov utjecaj na tijelo i emocije Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.