Hrana Hrana kao lijek 11. rujna 2016.

Tri skupine namirnica i njihov utjecaj na tijelo i emocije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaš se potišteno i kao da te sladoled od čokolade ili vrećica čipsa prizivaju – čini se to poput savršenog rješenja u kojem ćeš utopiti svoju tugu. Zadrži misao ovdje, jer taj poziv je tvoj neprijatelj, navaljujući na "junk" ćeš se sigurno osjećati još lošije.

Učinak utjehe će biti kratkotrajan jer hrana koju jedemo ima profinjen utjecaj na naše emocije. I samo jedući pravu vrstu hrane će nam omogućiti da koristimo hranu kao vrlo važan ključ u tome da se osjećamo i izgledamo sjajno. 

Kuhanjem prema primcipima ayurvede, ukratko, nastojimo stvoriti naviku da se voće, povrće, orašasti plodovi i klice uvrste kao glavni sastojci prehrane, a procesuirana hrana eliminira koliko je god to moguće. To je vraćanje našim korijenima, što više jedemo sirove hrane, to je bolje.

Pročitaj zašto trebaš jesti orašaste plodove!

Nadomjesci u ayurvedi i zašto su klice važne?

Voće, povrće i žitarice su skladišta sunčeve energije zbog fotosinteze koju biljke obavljaju. Pretjerana upotreba ulja, soli i šećera, te prekuhavanje hrane se treba zamijeniti zdravim nadomjescima. Korištenje sjemenki, kamene (himalajske) soli i prirodnih sladila umjesto ulja, jodirane soli i rafiniranog bijelog šećera su mnogo zdravije opcije. Ayurvedska prehrana je strogo vegetarijanska i ne koristi pasterizirano mlijeko ili proizvode od njega.

Mlijeka od žitarica se koriste kao nadomjesci, a banane, brokula i sjemenke sezama namočene u limunovom soku se koriste kao izvor kalcija. Dosta naglašavamo klice jer proklijalo zrnje ima puno bjelančevina i lako je probavljivo. Parenje je preporučeni način kuhanja hrane jer čuva hranjive sastojke dok kuhanje u vodi, pečenje i prženje uništava hranjive sastojke.

Klice-Namaz | Author: Foto: Kristina Lenard Foto: Foto: Kristina Lenard

Vrste hrane prema ayurvedi i kako utječu na organizam

Prema ayurvedi postoje tri vrste hrane, satvična, rađastična i tamastična.

Satvična hrana, poput svježeg povrća, svježeg voća, povrtnih sokova, parenog povrća, sirovog ili lagano pečenih sjemenki i orašastih plodova, meda i ostalog čisti tijelo i smiruje um te pomaže obnoviti sklad i ravnotežu tijela i uma. Poboljšava mentalno stanje i razinu energije i poboljšava stanje svjesnosti. 

Rađastična hrana, poput pretjerano slane, začinjene i kisele hrane, ljutih papričica, pržene hrane, octa, vina, napitaka s kofeinom i kave potiče tijelo i um na djelovanje, ali previše te hrane može uzrokovati hiperaktivnost, nemir, ljutnju i nervozu. Povećavaju razinu toksina u tijelu.

Tamastična hrana (konzervirana, pasterizirana hrana) i pretjerani unos masnoća, šećera i pekarskih proizvoda otupljuju um. Donose inerciju, zbunjenost i dezorijentaciju. Može, ukoliko se konzumira pretjerano, povećati agresivnu kvalitetu rađastične hrane i sklonost prema nasilju.

Ayurveda-Radionica | Author: Promo Foto: Promo

Dijeta u smislu uskraćivanja je kontraproduktivna

Stoga, prava vrsta hrane je puno više od toga da biramo nešto što nam neće povećati broj veličine hlača koje nosimo. To zapravo znači znati što jedeš i kako će to utjecati na tebe i voljeti sebe dovoljno da se odmakneš od onoga što te spušta prema onome što te diže na prirodan način.

No, to ne znači da moraš biti jako discipliniran i da moraš biti na dijeti. Dijeta, u smislu uskraćivanja tijelu nekih sastojaka je kontraproduktivna, jer korištenje snage volje da  bi se nečemu oduprlo samo dovodi do toga da popustimo pred iskušenjem i to obično na pretjeran način. Stoga, preporuča se zadovoljiti želju malim količinama, a onda se vratiti na pravi put odmah nakon toga.

Hrana pripremljena na zdravi način nije bez okusa, jer želimo ugoditi i našem osjetilu okusa i puno se sjemenki, prirodnih sladila, orašastih plodova i različitih začina i začinskog bilja koristi kako bi se hrana učinila što ukusnijom, raznovrsnijom i privlačnijom.

Otkrij osam začina koji zaustavljaju starenje!

Kaushani Desai u organizaciju fondacije Umijeće življenja s uspjehom drži tečajeve ayurvedskog kuhanja po cijelom svijetu i čije je radionice do sada završilo preko 6000 ljudi u više od 30 zemalja. Autorica je kuharice „SATTVA The Ayurvedic Cook Book“i televizijske serije “SATTVA The Ayurvedis Cook Show“. Fondaciju Umijeće življenja je 1982. godine osnovao Sri Sri Ravi Shankar i danas je jedna od najvećih humanitarnih i obrazovnih organizacija na svijetu koja provodi projekte u više od 140 zemalja na svijetu.

I ti možeš sudjelovati na tečaju ayurvedskog kuhanja, a više o istoj pročitaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.