Psiha i seks 18. svibnja 2016.

Nauči približiti se, ali i voljeti sebe

Par_20
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si se pitala kako poboljšati svoje samopouzdanje i psihičko zdravlje, a odgovor si tražila u knjigama o samopomoći stranih autora. No, u Hrvatskoj također imamo stručnu i priznatu psihologinju, a riječ je o Ljubici Uvodić Vranić. Njena osma knjiga Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori upoznaje nas s različitim pitanjima koja mnogi od nas ne želimo postaviti jer se bojimo reakcije, odgovora koji ćemo dobiti ili da odgovor uopće nećemo dobiti

Ljubica Uvodić Vranić je u knjizi navela i određene primjere pitanja s kojima se susreće u svakodnevnom radu, ali je ponudila i odgovore na njih. O uspjehu i priznanju za njene knjige govori puno činjenica da će u Bostonu uskoro biti izdana knjiga Avantura osobne promjene. To ujedno pokazuje kako moramo cijeniti hrvatske stručnjake u području psihologije. Ono na što je Uvodić Vranić pak posebno ponosna je dugogodišnji rad udruge ''Petkom u pet''. Riječ je o udruzi za psihološku edukaciju i obiteljsko savjetovanje, a udruga 19. rujna ove godine slavi 20 godina rada.

Kako se približiti drugima, ali i osigurati da ne postaneš žrtva

Govoreći o svom radu, Ljubica Uvodić Vranić navodi kako su joj često govorili da se postavi, a ona je to uporno odbijala. Kaže kako se nikada nije voljela postaviti prema ljudima, nego upravo suprotno - približiti im se. Kada samo upitali Ljubicu Uvodić Vranić na koji način je moguće približiti se drugima, a ne biti iskorišten, bilo da je riječ o poslu ili ljubavi, kaže kako je važno približiti se nekome, ali prije toga naučiti voljeti sebe. Tu spominje i čuvanje granica koje su sastavni dio voljenja sebe, a Ljubica ih navodi kao jednu od četiri glavne sastavnice u avanturi osobne promjene. U istoimenoj knjizi, Ljubica tvrdi kako su njegovanje samopouzdanja, emocionalno punjenje, granice u međuljudskim odnosima i aktivno življenje osnova psihološkog zdravlja. Ponekad se bojimo približiti drugome jer mislimo da će nas povrijediti, da ćemo mu dati svoje vrijeme i energiju, a da će nas na kraju odbaciti ili iskoristiti. Kako Uvodić Vranić kaže, ako ne voliš sebe, onda lako postaneš nečija žrtva. S druge strane ako se previše voliš, može ti se dogoditi da u toj slijepoj ljubavi izgubiš druge ljude iz vida i na kraju ostaneš sam.

"Volim te i mogu ti reći više nego drugima. To ne znači da ti mogu reći neke strašne uvrede. Tu su granice. To ne znači, nikad ne znači, da možemo međusobno ratovati tako da se ranjavamo, fizički i psihički. Ako te želim povrijediti, iz ljubavi - ja mislim da je ta ljubav prešla granicu i pretvorila se u svoju suprotnost. Nitko ne treba "gaziti moje srce" - da spomenemo još jednog pjesnika i nitko ne treba dozvoliti da mu netko "gazi srce". Ako se gazi, odgovoran je onaj tko gazi i onaj kojega se gazi. Volim te - to znači čuvam te od svojih ekstremnih negativnih emocija i okrećem prema tebi svoje lice, svoj osmijeh...a ne svoj lakat!", rekla nam je Ljubica Uvodić Vranić kada smo je pitali o postavljanju granica u vezi.

Pitanja i odgovori koji će te možda potaknuti na nova pitanja

Kao što je važno postaviti granice, jednako je važno izgovoriti pitanja, bilo da je riječ o složenoj situaciji koja traži određeno rješenje ili o pitanjima za koja možda nećemo dobiti odgovor. Ako postavimo pitanje, djelomično se približavamo srži problema. Čitajući knjigu Ljubice Uvodić Vranić možda ćeš naći pitanja koja su i tebe mučila, ali ih nikada nisi postavila. Za pitanja koje je Ljubica Uvodić Vranić dobivala prilikom svog rada, SMS-om ili mailom, u knjizi Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori nudi i odgovore koji često sadrže dozu humora. Time nas podsjećaju da se moramo smijati kako bi ostali pozitivni kada je riječ i o ozbiljnim stvarima unutar partnerskih, poslovnih, rodbinskih i prijateljskih odnosa. 

Otkrivamo 5 dobrih razloga za smijanje svaki dan!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.