Psiha i seks Moje emocije 12. veljače 2019.

Oprost: Jedina stvar u životu koju možeš kontrolirati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oprost je tema o kojoj puno slušamo. Nesavršenstvo nam je u prirodi i zbog tog češće imamo potrebu zadovoljiti ili povrijediti ljude. Bez obzira na to koliko smo prirodno susretljivi i ljubazni, naći ćemo se u situacijama koje uključuju slomljena srca i osjećaje.

Možda te prevario partner, izdao najbolji prijatelj ili ti lagao član obitelji. Bol i tuga dolaze zajedno i to je prirodno. S istim učinkom ovakve će se stvari događati nekoliko puta, a i ljudi iz prošlosti će ti se nekad motati po glavi. Ponekad ćeš ti biti uzrok nečije patnje. Nažalost tome ne možemo pobjeći. Ali ipak, postoji rješenje.

Prestani se žaliti, pokloni si oprost i počni živjeti

Oprost donosi tebi mir i sreću

Kad osjećamo veliku ljutnju i ogorčenost, ne želimo ni pomišljati na oprost. Mislimo da te osobe ne zaslužuju naš oprost i da će se našim oprostom nekako izvući. Razmišljamo kako nismo dobili zasluženu ispriku i da ćemo ispasti slabi ako oprostimo. Ponekad nam treba dugo vremena da shvatimo kako neopraštanjem uništavamo vlastitu sreću i mir. A evo i zašto.

Svi smo mi nesavršena ljudska bića. Nanosimo bol jedni drugima. Drugi povrijede nas i mi njih. Na kraju nije ni važno tko je tko u ovoj priči jer smo svi i žrtve i zločinci. Svi zaslužujemo oprost. Ali najviše od svega zaslužujemo sreću. Kad oprostimo nekome, to činimo zbog sebe. Nisi li dovoljno vrijedna da živiš život bez tjeskobe, jala i stresa? Pokušaj oprostiti.

Kad odabireš nekome oprostiti, to ne umanjuje ono što je učinio. Ne odobravaš djela te osobe. Jasno ti je da si bila izdana i povrijeđena, ali ne dopuštatš da te to definira. Bol nije zaboravljena, ali je više ne osjećaš. Oprost oslobađa tijelo fizičke, mentalne i emocionalne muke. Zar nisi dovoljno važna da se oslobodiš te gorčine? Oprosti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Rane dvadesete kod većine određuju daljnji tijek života

Oprost je čin kojim pokazuješ snagu i hrabrost

Oprost je izbor koji nam je dan da s njim postupamo kako želimo. To je dio humanosti kojeg možemo kontrolirati. Ne možeš natjerati nekog da se promijeni i da se ponaša kako tebi odgovara. Ne možeš kontrolirati tko će te i zašto povrijediti. Ali možeš kontrolirati svoju reakciju. Možeš odabrati biti sretna, zadovoljna, mirna i u harmoniji kad odabereš oprost. Oprost je čin kojim pokazuješ snagu i hrabrost. Oprost je mogućnost odabira da napustiš bol i da kreneš dalje, da budeš bolja verzija sebe i da prigrliš sebe još više. Kad odabereš oprostiti, ne odabireš slabost, već snagu.

Put do oprosta je dugačak i naporan. Načini na koji ćeš biti povrijeđena mogu varirati i nekad je teško odabrati da oprostiš. Zapamti da je tvoj život vrijedan više nego ova tuga i patnja koju držiš duboko u srcu. Mogućnost za mir leži u tvojim rukama. Ako ikako možeš naći snagu i hrabrost koja je unutar tebe, oprosti. Uvijek oprosti.

"Oprost nije altruizam. Umjesto toga, to je dostojan oblik egoizma"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.