Psiha i seks Moje emocije 19. prosinca 2018.

"Oprost nije altruizam. Umjesto toga, to je dostojan oblik egoizma"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cijena oprosta je visoka, ponekad previsoka, a da bismo oprostili, nešto mora umrijeti, ističe Brene Brown. Brene Brown je američka autorica i socijalna radnica koja već deset godina piše o sramu, hrabrosti, ranjivosti i osjećaju krivnje te oprostu.

 

Propovijed o opraštanju

Propovjednik je razgovarao o tome kako mu je došao par na granici razvoda. Supruga je saznala da ju muž vara. Oboje supružnika bili su očajni zbog pomisli na neizbježni razvod. Žena nije mogla oprostiti izdaju. Muž, prema propovjedniku, nije mogao oprostiti sebi. 

Propovjednik je rekao: "Da biste si dopustili da vam bude oprošteno, morate prihvatiti činjenicu da je nešto umrlo. Da bi vam bilo oprošteno, nešto mora umrijeti. I morate tugovati zbog toga. To je cjeloviti ciklus."

Brene su odmah svi dijelovi spojeni u jednu sliku. Oprost je težak jer je put do njega kroz smrt i tugu. Autorica je pokušala vidjeti oprost kroz velikodušnost i ljubav, ali to joj nije uspjelo. Bilo je potrebno promatrati oprost kroz tugu. S obzirom na strah na koji nailazimo kad doživljavamo gubitak - niti jedan čin ne može biti velikodušniji od dogovora da doživimo tugu kako bismo nakon toga mogli zaista oprostili. "Doživjeti oproštaj znači biti voljen!"

I smrt potrebna za otvaranje puta oprosta može biti vrlo različitih oblika: 

  • Možda se trebaš oprostiti od očekivanja i snova
  • Možda se moraš odreći moći koja nam je dala osjećaj ispravnosti.
  • Ili napustiti nadu, ne napuštajući podršku i odobravanje drugih.

Propovjednik je rekao: "Nešto mora umrijeti. Cijena oprosta je visoka, ponekad je nevjerojatno visoka."

Oprost nije altruizam, to je dostojan oblik egoizma

Desmond Tutu autor knjige  'Our Book of Forgiving: The Fourthold Path for Healing Ourselves and Our World', dobitnik Nobelove nagrade za mir, u svojoj knjizi prenosi praktičan pristup oproštenju. Tutu piše: "Oprost nije altruizam. Umjesto toga, to je dostojan oblik egoizma. U procesu opraštanja postoji mjesto za mržnju i bijes. Emocije pokazuju da smo živi. Još i više: pokazuje dubinu naše sposobnosti za ljubav, ali i ljutnju.

Nemoj se mrziti zbog bijesa koji osjećaš prema ljudima koji čine strašna djela. Govoreći o oprostu, vjerujem da pokazujemo najbolju verziju sebe. Ova verzija je bolja od čovjeka koji je bio požderan mržnjom i zlobom. Ostati u takvom stanju znači ovisiti o neprijatelju. Ali, ako nađeš snagu da oprostiš - više ne ovisiš o tome. Ideš naprijed, pomažeš neprijatelju da također postane najbolja verzija sebe."

Opraštanje nije zaborav. Ovo je proces vraćanja naših života. Ovo je povratak tvog života u tvoje ruke. Tutu potvrđuje kako uranjanje u povijest vodi k jasnoći, mudrosti i poštovanju za sebe. Često tražimo jednostavne odgovore na teška pitanja, sumnjamo u naše sposobnosti, prepuštamo se i prebrzo odustajemo. Umjesto toga, možemo zaroniti u priču. 

Brown je zaključila: "Još nisam upoznala čovjeka kojemu je bilo lako oprostiti. Uključujući i oprostiti sebi!"

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.