Psiha i seks Seks i veze 29. travnja 2021.

Neumoljiva statistika: Kako razlika u godinama utječe na duljinu braka

rastava braka
Foto: Guliver/Shutterstock Razlika u dobi od pet godina statistički znači da je 18 % veća vjerojatnost da ćeš se razvesti, nasuprot samo 3 % kada je u pitanju razlika od samo godinu dana među partnerima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Priyanka Chopra i Nick Jonas, Malaika Arora i Arjun Kapoor, Sushmita Sen i Rohman Shawl, Neha Kakkar i Rohanpreet Singh, samo su neki od mnogih slavnih parova koji su srušili stereotip o razlici u godinama i nisu dopustili da im one stanu na put ljubavi.

Iako tradicionalna društvena postavka nalaže da je žena mlađa od muškarca u vezi, mnogi su ljubav pronašli s mnogo mlađim ili starijim partnerom. Činjenica je da se najčešće muškarci žene mlađim ženama, a žene se udaju za starije muškarce. No, je li kultura, genetika ili okruženje ono što pokreće takav izbor i postoji li optimalna dobna razlika? Mnogo je ranih naznaka vezanih uz ono što bi moglo dovesti do raspada braka prije nego što par uopće 'prošeta do crkve', a razlika u godinama između partnera jedna je od njih.

Veći dobni jaz povezan s višom stopom razvoda

Prema podacima u nedavnom istraživanju Andrewa Francisa i Huga Mialona, profesora s Odjela za ekonomiju na Sveučilištu Emory u Atlanti, upravo bi razlika u godinama mogla biti značajan faktor kada su u pitanju rastave braka. Randal Olson, znanstvenik promatrao je podatke njihova istraživanja te je otkrio i zaključio da je veći dobni jaz povezan s višom stopom razvoda.

Razlika u dobi od pet godina statistički znači da je 18 % veća vjerojatnost da ćeš se razvesti (nasuprot samo 3 % kada je u pitanju razlika od samo godinu dana među partnerima), a ta stopa raste na 39 % kada govorimo o deset godina razlike te 95 % kada je u pitanju dvadeset godina razlike među supružnicima.

Partneri iz različitih generacija mogu imati različite kulturne referentne točke i vrijednosti te suprotne ukuse u glazbi i filmu pa čak i u odnosu s prijateljima, a imaju i različite pristupe seksualnom životu, kaže Fran Walfish, psihoterapeut s Beverly Hillsa. "Seksualni nagon raste za žene u srednjim godinama, ali seksualna funkcija opada za muškarce u tim godinama."

Možda te zanima... 9 sigurnih znakova da za tvoj brak još ima nade Psiha i seks

Ostali čimbenici također mogu igrati ulogu u dugovječnosti braka. Ako imaš dijete izvan braka statistički znači da imaš 59 % manju vjerojatnost da ćeš se razvesti od nekog drugog para bez djece, ali ako imaš dijete tijekom braka, manja je vjerojatnost da ćeš se razvesti za 76 %, utvrdio je Olson. Ali to bi moglo značiti i da sretniji parovi imaju više djece.

Međutim, ne vjeruju svi u ove rezultate. "Rođenje djeteta ili više djecu može odgoditi razvod, ali često to na kraju dovede do još veće napetost u vezi i više rasprava, više troškova, više zahtjeva za svojim osobnim vremenom, što sve dovodi do više stresa, koji često dovodi do razvoda", zaključio je Randy Kessler, odvjetnik sa sjedištem u Atlanti za Market Watch.

Možda te zanima... Zašto se ljudi rastaju i kako spasiti brak? Psiha i seks Možda te zanima... 6 razloga zašto žene s kojima muškarci izlaze nisu one s kojima se vjenčaju Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.