Psiha i seks Seks i veze 17. ožujka 2021.

9 sigurnih znakova da za tvoj brak još ima nade

Foto: shutterstock Svi trebamo naklonst, druženje i podršku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti se tvoj brak čini kao sivo jesenje nebo iz dana u dan, a ne kao vedro proljetno jutro, vjerojatno se pitaš ima li se smisla uopće truditi spašavati taj odnos. Ako ti i tvoj suprug ili partner radite većinu od ovih devet stvari, onda ima nade za vas.

Oboje priznajete vlastite nesavršenosti i stalo vam je do vašeg braka

Ova sposobnost i spremnost nije mali podvig. Sklonost optuživanju partnera za vlastito nezadovoljstvo može biti kumulativno sabotirajuća. To znači, ako mu često upućuješ rečenice koje počinju "ti uvijek; ti nikada itd..." znaj da to vodi u nametanje krivnje, što okrivljenog čini nemoćnim. Ako se ne osjećaš voljeno jer tvoj supružnik ne radi nešto što želiš ili očekuješ, vjerojatno se osjećaš nevoljenom. Potrebno je da oboje naučite komunicirati tako da zaista čujete potrebe onog drugog i da se otvorite. Ta spremnost da budeš prisutna u tuđoj stvarnosti, zahtijeva hrabrost. Također je test istinske bliskosti, ako prepoznaš da će i tvoja raspoloženja, riječi i ponašanje trebati prilagodbu. Naučiti kako darivati ​​supružnika i brak istinskim izrazom "prosvijetljenog suosjećanja" i iskrenom isprikom može pomaknuti planine.

I dalje dijelite iste temeljne vrijednosti

Sjeti se kad ste vas dvoje bili na sastanku. Kako si došla do zaključka da je to osoba s kojom želiš provesti život? U nekom trenutku, nakon početne zaljubljenosti i tjelesne privlačnosti, prešli ste na svjetonazorska pitanja. Razmjenjivali ste stavove o društvu, politici, odgoju, međuljudskim odnosima. Takvi razgovori temelj su intimnosti, a preklapanje vaših sudova najvažnija komponenta bračnog zadovoljstva i uspjeha. Ako i dalje dijelite te stavove imate velike šanse za opstanak.

Možda te zanima... Šest muškaraca i žena otkrivaju seksualne tajne zbog kojih su se razveli Psiha i seks

Vaš odnos nije nužno problem

Od početka znaš da nitko nije savršen i svaki par ima nesuglasice i teška vremena. Također znaš da brak neće uvijek biti vrući seks i putovanja po svijetu. Ali, to što znaš nije uvijek dovoljno da uguši tvoje sumnje kad se u brak uvuku dosada, frustracija i razočaranje. Zahtjevne karijere, odgoj djece, brigao o kući uzimaju svoj danak. Ubaci još neke druge nepredviđene situacije poput  brige za starijeg roditelja, kroničnu bolest i gubitak prihoda - i bum, brak postaje još jedan teret. Ako, prepoznaješ utjecaje koji crpe energiju iz vaše veze, možeš početi poduzimati radnje koje će brak vratiti u središte.

Još uvijek uživate u međusobnom društvu

Možete se prepirati, vikati i duriti se. Ali u srcu tvoj muž je i dalje osoba s kojom voliš provoditi vrijeme. Uživati u nečijem društvu,  odraz je iskrenog prijateljstva. Ako se još uvijek možete igrati, smijati, razgovarati, putovati, raditi i samo "biti" zajedno, vaša veza ima sjajne temelje.

Možda te zanima... Siguran put koji vodi do raspada veze ili braka Psiha i seks

Još uvijek se poštujete

Pokušavajući predvidjeti mogućnost spašavanja ili propadanja braka, terapeuti traže znakove "nema povratka". Kad su prisutni kritika, obrana, prezir ili šutnja, tada nedostaje jedna komponenta koja veže odnos - poštovanje. Kad se parovi koriste ovom metodama to znači da idu na brak škarama. Njima režu karakter, duh i osobnost svog partnera. Kad se partneri suzdržavaju da dubinski povrijede onog drugog izbjegavajući ovakva ponašanja to znači da poštivanje još postoji, a s njim i nada za spas braka. Bez poštovanja nijedna veza ne može opstati.

Još vas raduju zajedničke uspomene

Kad je prošlost jedino skladište sretnih uspomena, lako je izgubiti nadu u budućnost. Ali, da se vaš brak ne može popraviti, ne biste se ni osvrtali na ta sretna sjećanja. Ako i dalje uživate u starim fotografijama i pričama koje vam griju srce, imate solidan temelj koji vrijedi sačuvati. Jednostavno vam treba malo razmišljanja, nadahnuća i smjernica koje će vam pomoći da dalje gradite vezu.

 

Izgubili ste "iskru", ali vjeruješ da je još uvijek tu negdje

Ako znaš da još uvijek postoji iskra koja vas privlači jedno prema drugome, ne dopustite da se ugasi. Da si na pustom otoku, svojim bi životom čuvala i najmanju žeravicu. Ta se žeravica može rasplamsati, a taj plamen te može ugrijati i osvijetliti put.

I dalje vjerujete jedno drugom

Nijedna veza ne može opstati bez povjerenja. Ako i dalje vjeruješ svom partneru unatoč frustracijama i neostvarenim snovima, stvari nisu tako sumorne. Sačuvaj taj kamen temeljac braka i  pripremi se za bolje dane.

Možda te zanima... Zašto se ljudi rastaju i kako spasiti brak? Psiha i seks

Oboje ste spremni raditi na vašoj vezi

Toliko brakova bespotrebno implodira jer jedan od partnera ne želi surađivati bilo zbog ponosa, krivnje, povrijeđenosti, straha. I kako je tragično kad se to dogodi. Ako ste oboje spremni učiniti ono što je potrebno za spašavanje vašeg braka, već ste na putu za spas  s punim spremnikom benzina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.