Psiha i seks 13. rujna 2011.

Napravi svoju emocionalnu mapu!

Mentalna_Mapa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rad na mentalnim i emocionalnim mapama pomoći će ti da naučiš bolje komunicirati sama sa sobom i osvijestiš vlastite emocije. Donosimo ti upute kako napraviti mentalnu mapu o sebi i onome što najviše voliš iz knjige ''Mentalne mape za klince'', u izdanju Veblea

Osvijesti vlastite emocije

Osim za školu, učenje, pisanje lektire i pamćenje podataka, pomoću mentalne mape možeš voditi unutarnji monolog i naučiti bolje komunicirati sama sa sobom. Također, izradom jedne mentalne mape možeš osvijestiti vlastite emocije poput ljutnje, bijesa ili neke druge negativne emocije i vidjeti što te je to točno naljutilo, te pomoću samoanalize razumijeti i prevladati takve emocije.

Tehniku izrade mentalne i emocionalne mape ponekad koriste i terapeuti kod rada s parovima koji imaju problema u braku, jer takve mape omogućuju lakšu i jasniju komunikaciju između partnera. Također, rad na mentalnim mapama djeci pomaže da se slobodno izraze i budu svjesni svojih emocija od malih nogu.

Primjer mentalne mape o sebi

Donosimo ti primjer kako izraditi mentalnu mapu o sebi, iz knjige ''Mentalne mape za klince'', autora Tonya Buzana u izdanju Veblea.

Pribor za izradu mentalne mape je vrlo jednostavan, potrebni su ti samo: papir, flomasteri u boji i tvoj mozak. Prije nego počneš, dobro pogledaj primjer na slici i slobodno ga koristi kao smjernice dok izrađuješ vlastitu mapu o sebi. Uzmi laganu i veoma važnu temu, onu za koju se možeš pohvaliti da si najbolji svjetski stručnjak: ti i ono što najviše voliš-ono što ti se sviđa.

Počinjemo s okvirićem s riječju ''Volim'' na vrhu. Počni tako što ćeš nacrtati sebe u okviru ispod riječi ''Volim''. To ne mora biti remek-dijelo; dovoljna je brza skica. Upotrijebi različite flomastere za bojenje svoje kose i očiju, te ako možeš, nacrtaj sebe u najdražoj odjeći.

Napiši pet stvari koje najviše voliš

Iz središnje slike proteže se pet grana sličnih krakovima hobotnice, koje su već ucrtane. Na svakom kraku velikim tiskanim slovima napiši jednu od pet stvari koje najviše voliš (na primjer, glazba, kompjuterske igrice, životinje, nogomet, ples, itd.) To je bilo lako, zar ne?

Vrati se natrag i dodaj tri nove grane na kraju prvih pet. Ove su crte tanje i svakako moraju biti spojene s glavnom granom. Podsjećaju na manje grane ili grančice koje se pružaju s glavnih grana stabla. Zatim manjim - ali još uvijek jasno vidljivim - tiskanim slovima napiši riječi za tri glavne stvari kojih se sjetiš kad pomisliš na ono što najviše voliš. Na primjer, ako voliš glazbu, možeš dodati vrstu glazbe, ili ako voliš životinje, dodaj o kojim je životinjama riječ. I to je bilo jednostavno, zar ne?

Koliko dugo možeš nastaviti s dodavanjem grančica? Zauvijek! Mentalna mapa ti je pomogla da dokažeš da je sposobnost tvojeg mozga za razmišljanje i smišljanje ideja beskonačna. Vrati se na mentalnu mapu o sebi i onome što voliš, te dodaj što god želiš. Kad završiš, čestitaj si! Upravo si dovršio svoju prvu mentalnu mapu!

Fotografija mape je preuzeta iz knjige ''Mentalne mape za klince'', u izdanju Veblea.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.