Psiha i seks Moje emocije 10. siječnja 2022.

Najsretniji parovi nikada ne koriste ove fraze

Foto: Guliver/Shutterstock Puno puta će jedan partner umanjiti osjećaje drugog misleći da je ono što rade od pomoći
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dati svom partneru do znanja da se njegove misli i osjećaji čuju i priznaju jedan je od najvažnijih elemenata sretne veze.To daje ljudima do znanja da ih se ne ignorira niti slučajno zanemaruje. S druge strane, poricanje partnerovih osjećaja i banaliziranje njihovih mišljenja može brzo sabotirati brak i uzrokovati sve vrste problema u vezi.

Umanjivanje osjećaja može se dogoditi na brz, gotovo ležeran način ili u pasivno-agresivnom tonu usmjerenom prema partneru. U najgorem slučaju, može se pretvoriti u situacije koje mogu biti ponižavajuće i degradirajuće.

Umanjivanje nečije vrijednosti je podmuklo. Često bi netko mogao zanemariti ili otpisati partnerove osjećaje, a da toga ne bude svjestan. Puno puta će jedan partner umanjiti osjećaje drugog misleći da je ono što rade od pomoći. Da pokušavaju zamijeniti jednu emociju drugom za koju smatraju da je ispravnija. Bez obzira na uzrok, to je nešto čega treba biti svjestan i razborito izbjegavati. Donosimo ti nekoliko primjera koje mogu povrijediti osjećaje tvog partnera i koje bi trebala izbjegavati.

"Žao mi je što se tako osjećaš"

Ova rečenica te oslobađa svake odgovornosti i prebacuje krivnju natrag na tvog partnera.  Iskreno ispričavanje znači preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Reći da ti je žao zbog toga što tvoj partner osjeća nije isprika. Reći svom partneru 'Žao mi je što si uzrujan' isto je kao reći 'Nije mi žao zbog stvari koje sam učinila i zbog čega si se uznemirio, ali ne želim da se uzrujaš."

"Ne vrijedi se uzrujavati"

Ova fraza ne samo da banalizira sve što je uznemirilo tvog partnera, već također sugerira da je to nešto zbog čega se osoba odlučila uzrujati. Donošenje vrijednosnog suda o tome zašto je uzrujan znači da to tretiraš kao njegovu odluku, a može samo pridonijeti negativnim osjećajima. Ako poslušaš svog partnera kada je uznemiren, to je zasigurno puno bolji način da zajednički riješite problem.

Možda te zanima... Zašto se nesigurnost pojavljuje u vezi i kako je se riješiti Psiha i seks

"Ne radi se o tebi"

Ovo je opsežna generalizacija koja uzima sve što je tvoj partner rekao i negira to. Osoba bez obzira što zapravo osjeća, zapravo razmišlja samo o svojim potrebama i željama. To oduzima bilo kakvu važnost o problemu o kojem ti partner želi nešto reći. Ovaj odbacivajući komentar implicira da je tvoj partner narcis koji nema ništa za ponuditi.

"Ponašaš se ludo"

Ovo je još jedan način pripisivanja legitimnih osjećaja iracionalnim emocijama. Reći svom partneru da je lud znači da je ono što osjeća isključivo rezultat emocionalne neuravnoteženosti i da razmišlja racionalno nikada se ne bi tako osjećao. Ova fraza odmah obara ljude i stavlja ih u obranu. Ne priznaje i ne poštuje bol kroz koju prolaziš i dovodi te u sukob s njima. Definitivno nije dobar način da podržiš svog partnera.

"Pomisli na sve dobre stvari u svom životu"

Dobro je biti zahvalan za stvari u životu koje ti idu dobro. I većina ljudi vjerojatno ima na čemu biti zahvalna. Ali, to još uvijek ne znači da nemaju probleme i da se s nečim ne bore. Kada mu kažeš da bude sretan zbog onoga što ima, to ne samo da poništava njegove osjećaje, već i nagomilava dozu krivnje i okrivljavanja. To mu govori da nema pravo biti uznemiren zbog onoga što ima i može ga natjerati da se osjeća gore nego prije. Tada partneru šalješ poruku da se ne bi trebao osjećati tužno ili frustrirano jer ima i dobre stvari u životu i da bi zbog toga trebao biti sretan i ne osjećati ništa osim toga. 

Možda te zanima... Šest suptilnih znakova da tvom partneru nije stalo do tebe Psiha i seks

"Mislila sam da je to tvoja vrlina"

Ako tvoj partner ponudi pomoći ti u nečemu ili preuzme zadatak, a onda ga nekako ne napravi kako treba, to je već samo po sebi udarac za njegov ponos. Ono što mu je potrebno od tebe u tom trenutku je podrška i ohrabrenje, a ne izvrtanje pasivno-agresivnim propitivanjem njegovih sposobnosti. Kada partner ne uspije u području života u kojem se inače ističe, vjerojatno će to sam primijetiti i osjetiti, a pritom ne bi trebala isticati da se obično bolje nosi s tim situacijama.

"Smiri se"

Ovo je još jedna fraza koja briše svaki racionalni razlog za emocije i sve to svodi na čistu neuravnoteženu emociju. To mu govori da je razlog zašto je uzrujan isključivo zbog iracionalne reakcije na situaciju, a ne zato što imaju valjan razlog. Tada tvoj partner može osjećati kao da ga ne slušaš i da ga ne razumiješ. Ako ikada dođeš u iskušenje da svom partneru kažeš da se smiri, odmakni se i razmisli što bi mogla reći ili ga pitaj što ga muči, čime ćeš pokazati da imaš empatiju za ono što osjeća i da ćeš surađivati s njim da to popravi.

Recept za sretan brak: "Iako imamo dvoje djece, i dalje imamo seks svaki dan" Možda te zanima... 10 podcijenjenih faktora za sretnu vezu Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.