Psiha i seks 13. prosinca 2021.

10 podcijenjenih faktora za sretnu vezu

Recept za sretan brak: "Iako imamo dvoje djece, i dalje imamo seks svaki dan"
Foto: shutterstock Za uspješnu vezu potrebno je dvoje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljubav je kamen temeljac veze. Istina, ali sama ljubav ne može ukloniti sve razlike i osigurati dugu, sretnu vezu. Često male stvari stvaraju velike. Ovih 10 podcijenjenih čimbenika značajno doprinosi ispunjenju veze

Mnogo je parova koji su zajedno već nekoliko desetljeća. Kako im to  uspijeva? Koja je njihova tajna? Vjerojatno ne postoji nepogrješivi recept za uspjeh, ali postoje odlučujuće značajke. Važno je koncentrirati se na dobre dijelove veze - zato što smo općenito skloni fokusirati se na negativno.

Na primjer, na poslu dobiješ pohvalu za svoj rad i komentar da popraviš samo jednu sitnicu. I nakon što dođeš kući o čemu najviše misliš, naravno o onom negativnom. Jasno da komentar trebaš shvatiti ozbiljno, ali ne bez razmatranja svih pozitivnih strana. Isto to  radimo i u našim vezama. Dobro i lijepo često uzimamo zdravo za gotovo, dok se fokusiramo na manje dobre sitnice pa možda čak i stvaramo probleme tamo gdje ih nema.

Ako ostavlja nošenu odjeću da leži uokolo umjesto da je stavi u košaru za rublje, posuđe se nakuplja ili si opet izložena ćudljivom raspoloženju druge osobe i to te živcira. Imaš pravo, ali važno je ne izgubiti iz vida širu sliku. Male prepreke ne bi trebale zaokupiti svu našu pažnju jer tada zaboravljamo cijeniti ono što ide jako dobro. Rad na problemima omogućuje poboljšanje dugoročne veze. Ali, jednako je važno fokusirati se na pozitivne aspekte veze. Stoga nemoj podcijeniti ovih 10 čimbenika koji čine zdrav odnos.

Možda te zanima... 8 tipova žena kojih se muškarci "boje" i ne žele ih dugo uz sebe Psiha i seks

Ti možeš biti ti

Obje strane prihvaćaju jedna drugu onakve kakve jesu i ne pretvaraju se. Nitko ne pokušava promijeniti jedno drugo. Pokazati svoj pravi identitet bez brige da će nas druga osoba osuditi, to je kamen temeljac veze.

Puno zajedničkih stvari

Veza može biti zadovoljavajuća kada par dijeli osnovna uvjerenja ili vrijednosti, tj. ima puno zajedničkog. Često su sličnosti skrivene ili prerušene u suprotnosti. Na primjer, ako provodiš sate raspravljajući sa svojim dragim o tome koji je rock bend najbolji svih vremena i imate različita mišljenja, jedno vam je zajedničko - strast prema glazbi.

Možda te zanima... Uspješna si u svemu osim u ljubavi? Ako je tako razmisli o ovih 7 stvari Psiha i seks

Najbolji ste prijatelji

U sretnoj vezi platonska ljubav također igra supervažnu ulogu: intimnost, privrženost, emocionalna podrška i održavanje snažne veze u velikoj su mjeri favorizirani prijateljstvom unutar veze.

Blizina i dobrobit

Nije uvijek lako otvoriti se nekome. Ali, u sretnoj vezi osjećaš se dobro i također se usuđuješ biti ranjiva. Dijeljenje osjećaja, oslanjanje jedno na drugo i emocionalna intimnost divne su nuspojave povjerenja – i stvaraju bliskost.

Ovo su 4 velike pogreške kojima žene automatski odbijaju muškarce. Radiš li ih ti? Možda te zanima... Ovo su 4 velike pogreške kojima žene automatski odbijaju muškarce Psiha i seks

Čini te boljom osobom

Ne, to ne znači da tvoj partner želi ili bi te trebao mijenjati, optimizirati ili čak kontrolirati. Više se radi o podršci - osnažuje te i pomaže ti da se razviješ. Kako rasteš i razvijaš se kao osoba, isto će se dogoditi i s vašom vezom.

Tim

Ljudi u sretnoj vezi pažljivi su jedno prema drugom, zajedno svladavaju izazove - djeluju u timu. Svatko treba ostati vjeran sebi i zadržati svoj identitet, ali u vezi igraju ulogu i zajednički identitet te jedinstvo. Čak je i izbor riječi pronicljiv: istraživanja pokazuju da česta upotreba riječi „mi“ ilustrira snažan osjećaj kognitivne bliskosti u paru.

Možda te zanima... Šest suptilnih znakova da tvom partneru nije stalo do tebe Psiha i seks

Podijeljena 'moć'

U vezi pune ljubavi često se dijele donošenje odluka, moć i utjecaj u vezi. Kada obje osobe imaju riječ, veza je jača i vjerojatno će trajati dulje. Parovi su sretniji i kada smatraju da je podjela posla u njihovoj vezi pravedna.

Apsolutno povjerenje

To što se možemo osloniti na osobu s kojom jesmo, početak je i kraj kvalitetne veze. U sretnoj vezi znamo da nas druga osoba uvijek ima na umu i da će biti uz nas kada nam zatreba. Za promjenu, to ne rezultira začaranim krugom, nego pozitivnim krugom, povjerenje potiče veću predanost, što zauzvrat dovodi do većeg povjerenja.

Možda te zanima... 11 znakova da ti nije dovoljno stalo do njega Psiha i seks

Tvoj partner je općenito dobar

Srdačnost, pouzdanost, poštenje, ljubaznost, inteligencija - upravo zbog ovih karakteristika smo se zaljubili u njega/nju. Nije ni čudo, te kvalitete nisu samo vrline, nego i čine osnovu za čvrstu vezu.

Nema ozbiljnih problema

Male razlike u mišljenjima i svađe dio su svake veze. Međutim, sretnu vezu karakterizira odsutnost ozbiljnih problema kao što su prijevara, nepoštovanje ili ljubomora. Ne postoji ništa što ne možete prevladati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.