Psiha i seks Seks i veze 19. rujna 2018.

Kako steći nove prijatelje kad imaš preko 30 godina?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pronalaženje prijatelja nije jednostavno u bilo kojoj dobi, ali nedvojbeno je, što smo stariji, postaje sve teže. Ne može se osloniti na upoznavanje u školi ili na igralištu. Kad imaš preko 30 godina, trebaš se stvarno potruditi.

Obično kad završimo fakultet ili se zaposlimo, život nam postaje rutina u koju ne ubacujemo vrijeme i situacije u kojima možemo upoznati nove prijatelje. 

Zato smo odlučili potražiti savjete kako upoznati prijatelje tako da nije čudno ili očajno. 

Daj nekome kompliment 

Jesi li ikada sjedila u neposrednoj blizi nekog potpunog stranca i nisi znala što reći? Nije bitno jesi li u dizalu, stojiš u redu za kavu ili sjediš sama u restoranu. Ovo su savršene prilike da izađeš iz svoje sigurne zone. Jednostavno možeš reći "Sviđa mi se tvoja torba - gdje ju mogu kupiti?" To može biti početak lijepo prijateljstva.

Razina učinkovitosti: 6.5 ovisno o tome koliko je druga strana spremna na razgovor. 

Ponovno se poveži sa starim prijateljima

Svi znamo da postoje prijatelji i da postoje poznanici. Ako nikada nisi posegnula za poznanicima, sada je tvoja šansa. Isto tako, ako dugo nisi razgovarala s tom osobom i nemaš posebnog razloga zašto, sada možeš probati, javi im se na Facebooku ili putem e-maila. To bi mogla biti prilika da nastavite gdje ste stali s prijateljstvom. 

Razina učinkovitosti: 9 ako ste bili prijatelji prije nego što ste izgubili kontakt.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prijatelji prijatelja 

Nove prijatelje često možeš pronaći preko postojećih prijatelja, na raznim događajima ili okupljanjima. Upravo zajednički prijatelji mogu biti odskočna daska za razgovor, ali isto tako možeš od prijatelja saznat jesu li to dobre i zanimljive osobe ili ih trebaš zaobići. 

Razina učinkovitosti: 7 ako su prave okolnosti.

Lokalni kafić 

I upoznaj konobara. Ovo može zvučati pomalo čudno, ali stvaranje mjesta za izlazak može biti savršen način za uvježbavanje socijalnih vještina, pa čak i za neočekivanu poznanstva.

Razina učinkovitosti: 10 ako u kafiću nisu snobovi.

Aplikacije

Aplikacije poput Tinder Sociala i Bumble BFF omogućuju online pronalaženje prijatelja. Naravno, ovo samo prvi korak u stvaranju prijatelja u stvarnom životu, ali upravo to može biti i prednost, ne moraš se nastaviti družiti ako primijetiš da ta osoba nema materijala da ti bude najbolja prijateljica. 

Razina učinkovitosti: 8 ako imate isti stav kakvo će to prijateljstvo biti. 

Probaj nešto novo

Ključna stvar pri pronalasku prijatelja je izlazak iz sigurne zone, jedino tako ćeš privući nove ljude u svoj život. Ako razmisliš o tome, kad radiš uvijek iste stvari, dobit ćeš iste rezultate. Ali ako radiš nešto drugačije, kao što je odlazak u drugi kafić, pronađeš dodatni posao, tečaj, vjerojatno ćeš susresti nove ljude. 

Razina učinkovitosti: 9 sve dok se zaista počneš raditi nešto novo. 

Pronađi hobi

Svatko ima tu jednu stvar koju su oduvijek htjeli probati. Možda je to ples ili pletenje, a možda škola trčanja. Ako je tako, pronađi grupu ljudi koji imaju isti hobi kao i ti i kreni. Radit ćeš nešto što si oduvijek htjela probati i upoznati ljude sa sličnim interesima. 

Razina učinkovitosti: 10 ako ti ne smeta što se malo vani. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.