Psiha i seks 23. lipnja 2022.

Kako nevjera utječe na prevarenu osobu i tko je još u toj priči povrijeđen?

Foto: shutterstock Preljub ostavlja duboke posljedice na prevarenu osobu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nevjera najviše utječe na prevarenu osobu, pogotovo na njezinu viziju sebe, zadovoljstvo životom i način na koji se odnosi prema drugima.

U monogamnim vezama najveći je naglasak na povjerenju partnera čime se obje osobe obvezuju na brigu i zaštitu međusobnih osjećaja. Iz tog razloga, očito je da nevjera može izazvati duboku bol, pogotovo kod prevarene osobe, ali dokle sežu njezine posljedice?

Nevjere je nešto što se ne razmatra dovoljno ozbiljno, a nažalost je sve češća. Anketa koju su 2021. proveli iz američkog Health testing centers, otkrila je da je 46 % od 441 ispitanika u monogamnoj vezi imalo aferu. Također je 24 % vjenčanih parova ostalo zajedno nakon nevjere, a 47,5 % ispitanika uspostavilo je nova pravila u vezi kako bi se spriječila vjerojatnost za novu nevjeru. 

Ozbiljne posljedice nevjere

Određivanje što čini nevjeru, a što ne, nije uvijek jednostavno. To uvelike ovisi o vrijednostima, očekivanjima i uvjerenjima svake osobe i svakog para. Neki nevjeru smatraju samo situaciju u kojoj dođe do seksa s osobom koja nije partner, a za neke ona može biti emocionalna intimnost ili razmjenjivanje poruka s nekom drugom osobom. U svakom slučaju, osjećaj da je partner iznevjerio povjerenje koje mu je ukazano izaziva niz bolnih procesa na psihološkoj razini. To ne utječe samo kratkoročno na vezu, već može trajati i duže vrijeme. Prema Step to health, glavne posljedice nevjere su:

Gubitak samopoštovanja

Jedna od prvih reakcija koja se javlja kod onih koji su bili žrtve nevjere je preispitivanje samoga sebe. Pitaju se u čemu su pogriješili da je do toga došlo, osjećaju da nisu dovoljno dobri za svog partnera i misle da je druga osoba bolja. Tim razmišljanjem žrtve izravno napadaju vlastite vrijednosti i duboko narušavaju samopoštovanje. Često sebe obezvrjeđuju i osjećaju se inferiorno i neadekvatno, a to može ostaviti traga i u drugim područjima njihovog života.

Krivnja i sram

Iako bi se očekivalo da će osoba koje je prevarila osjećati krivnju i sram, te emocije češće osjeća prevarena osoba. Na neki način prevarene osobe to smatraju osobnim neuspjehom, da je to njihova odgovornost i da će ih ljudi ismijavati ako saznaju za to. To može dovesti do izolacije, skrivanja i potiskivanja emocija. Često ne izražavaju svoje nezadovoljstvo ili razočaranje kako bi izbjegli kritiku i osudu drugih. Stoga, pate u tišini i ne razgovaraju o nevjeri što samo povećava nelagodu.

Možda te zanima... Što se prema stručnjacima doista računa kao varanje u vezi ili braku? Psiha i seks

Gubitak povjerenja

Jedna od najočitijih posljedica nevjere je gubitak povjerenja. Povjerenje u vezi je teško izgraditi, a zbog nevjere se ono potpuno urušava. Prevarene osobe počinju preispitivati sve što znaju o svom partneru i vezi, a stvari koje su činile vezu dobrom postaju nevažne. To ih navodi da zauvijek prekinu vezu jer nisu u stanju ili nisu voljni ponovno se povjeriti osobi koja ih je izdala. Čak i u onim slučajevima u kojima odluče nastaviti i pokušati popraviti štetu, nedostatak povjerenja postaje ogroman teret koji se ne može uvijek prevladati. Osim toga, nepovjerenje može utjecati i na buduće odnose pa prevarena osoba postane sumnjičava i nepovjerljiva.

Ljutnja i ogorčenost

Kada osoba otkrije nevjeru najčešće je ljuta ili bijesna, a ako se tim emocijama pravilno ne upravlja, one mogu utjecati i na ostale aspekte života i budućnost. Teret tih negativnih emocija sprječava osobu da se oporavi i ponovno počne tražiti sreću i stvarati nove veze. Ako osoba odluči nastaviti vezu s partnerom koji ju je prevario, može se pojaviti ogorčenost zbog koje će osoba prikazivati manje privrženost partneru te neće htjeti konstruktivno komunicirat. To samo pojačava jaz među partnerima i povećava nezadovoljstvo vezom

Anksioznost i depresija

Među posljedicama nevjere su i razni psihički poremećaji. Prevarene osobe često doživljavaju visoku razinu tjeskobe zbog neizvjesnosti u kojoj se nalaze i mogu razviti depresivno stanje koje može čak dovesti do suicidalnih ideja. U nekim je slučajevima emocionalni utjecaj nevjere toliko velik da može izazvati posttraumatski stresni poremećaj

Depresija Možda te zanima... Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati Zdravlje

Posljedice nevjere ne utječu samo na prevarenu osobu

Jasno je da je prevarena osoba ta koja najviše pati od posljedica nevjere, ali nije jedina. Osoba koja je prevarila također može osjećati veliku krivnju, sram i grižnju savjesti te jako patiti zbog pogoršanja veze i prouzročene štete. No, osim toga, vrijedno je spomenuti da čak i djeca para mogu biti pogođena onim što se dogodilo.

Djeca mogu primijetiti promjenu svojih roditelja, zamjeriti im nedostatak pažnje i dostupnosti te se također i sami osjećaju izdano i prevareno. To ih može dovesti do toga da sami postanu nevjerni ili da postanu nepovjerljivi i vrlo netolerantni u svojim odnosima s odraslima.

U konačnici, nevjera utječe na mnoge živote i njezine posljedice mogu biti dugotrajne. Stoga, ako je tvoj odnos nezadovoljavajući, ako osjećaš osobne nedostatke ili imaš manjak poštovanja prema partneru, najbolje je potražiti stručnu pomoć. U svakom slučaju, imati hrabrosti izjasniti se i napustiti vezu ako to više nije ono što želiš, uvijek će biti puno zrelije i emocionalno odgovornije nego iznevjeriti partnerovo povjerenje. 

Možda te zanima... 6 znakova da je tvoj partner 'spavao' s drugom ženom Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.