Psiha i seks Moje emocije 06. svibnja 2020.

Imaš li strah od napuštanja, pa zato ostaješ u nezdravim odnosima?

Usamljenost
Foto: shutterstock Osjećaj usamljenosti iscrpljuje, ometa i uznemiruje, dok željena samoća može donijeti mir, kreativnost i potrebnu obnovu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nastojiš li neprestano ugoditi drugima i tražiš li njihovo odobrenje za većinu svojih postupaka i jesi li uvijek tu kad tvoji bližnji imaju problema? Muči li te toliko strah od samoće da radije ostaješ u nezdravim odnosima?

Ako su odgovori na većinu ovih pitanja potvrdni moguće je da si zbog brige za druge izgubila samu sebe. Činjenica je da su osjećaji ljubavi, nesebičnog davanja i suosjećanja potrebni, ali treba znati postaviti granicu i znati kako da i sama primiš sve te darove od drugih jer odnos je samo onda kad postoji reciprocitet. Mnogim osobama koje su u vezama gdje samo one daju taj koncept primanja i davanja stran.

Kako bi pronašla svoj autentični put i svrhu nužno je znati istaknuti i tražiti da i tvoje potrebe budu zadovoljene. Potreba da budeš potrebna zapravo je usađeni strah od napuštanja negdje u tvojoj podsvijesti, ali svaki strah od napuštanja terapijom, meditacijom i radom na sebi može se pretvoriti u nešto lijepo i pozitivno.

Možda te zanima... Psihološka podloga ovisnosti o seksu, cigaretama i slatkišima Kolumne

Neki od simptoma ovisnosti o drugima uključuju:

 • Traženje odobrenje ili pretjerano ugađanje drugima.
 • Strah od samoće i napuštenosti. 
 • Osjećaj krivnje i sebičnosti ako nisu ispunjene potrebe drugih.
 • Izostanak osjećaja zadovoljstva sobom, uvijek misliš da si nešto "previše" ili "premalo".
 • Uvrijeđenost kad drugi ne prihvaćaju tvoj savjet.
 • Umanjivanje sebe kako bi uzvisila druge.
 • Aktivno sudjelovanje u tuđim dramama.
 • Ucjenjivanje ili nagovaranje kako bi drugu osobu spriječila da upadne u nevolju.
 • Preuzimanje tuđih pogrešaka.
 • Trajni nezdravi odnosi kako bi se izbjegla usamljenost.
 • Davanje novca i drugih resursa do iscrpljivanja.
 • Živjeti ili blisko prijateljevati s ovisnikom, zlostavljačem ili narcisom.
 • Preuzimati previše odgovornosti.
Možda te zanima... Ovisnost o seksu: Izmišljotina ili stvarnost? Psiha i seks

Osobe koje nauče voljeti i poštovati sebe nikada više ne ulaze u takve odnose

"Jedini put ka izlječenju od ovog fenomena, ove ovisnosti je naučiti voljeti i poštivati samu sebe. Načina do iscjeljenja ima više, ali to prije svega znači postati sebi važna. To znači naučiti postavljati drugima granice, prestati trpjeti ono što nam ne odgovara. Zatim, smanjiti pretjeranu brižnost za druge i naučiti zadovoljavati svoje potrebe, tj. naučiti biti 'zdravo sebična'. Postati materijalno i emocionalno neovisna, umjesto ovisna. Promijeniti fokus s drugoga na sebe. Baviti se rješavanjem svojih problema, naučiti se baviti svojim interesima, karijerom, razvojem svojih potencijala, umjesto stalnog fokusa na tuđe probleme i ponašanje. Prestati odrasloj osobi biti majka, njegovateljica, psihoterapeut i uhvatiti se u koštac sa svojim životom.

Ako je osoba jako 'zaglibila' u ovom obrascu vrlo lako je moguće da će joj biti potrebna, barem neko početno vrijeme, stručna pomoć psihoterapeuta, koji će joj biti podrška kakvu nikad nije imala, koji će znati pronaći poveznice između obrazaca njezinog sadašnjeg ponašanja i trauma iz djetinjstva te tako pomalo zacjeljivati emocionalne rane iz prošlosti. S vremenom će takva osoba naučiti dovoljno voljeti i poštivati sebe da više neće moći dopustiti ono što je nekad trpjela, bit će zadovoljnija samom sobom i znati potpunije uživati u životu te će privlačiti zdravije partnere. U odnosima će biti zbog ljubavi, a ne zbog ovisnosti", objasnila je psihoterapeutkinja Irena Jurjević kada smo s njom razgovarali o knjizi "Žene koje previše vole", Robin Norwood.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.