Psiha i seks Seks i veze 07. listopada 2019.

Je li krvarenje nakon analnog seksa normalno?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Analni seks nešto je u čemu većina zainteresiranih može uživati bez obzira na orijentaciju, rod ili spol.

"Krv iz anusa može se pojaviti nakon analnog seksa", rekao je za SELF Thomas P. Sokol, kolorektalni kirurg Cedars-Sinai medicinskoga centra u Los Angelesu, “to je zbog osnovne anatomije anusa i rektuma.”

Sluznica anusa i rektuma vrlo je tanka te se može popucati pod pritiskom, poput onoga koji se događa tijekom analne penetracije. Te pukotine, poznate kao analne pukotine, mogu uzrokovati jarko crvenu krv, bol i čak vidljive pukotine na koži oko  anusa.

Važno je i zapamtiti da se za razliku od vagine, analni otvor neće sam, prirodno navlažiti. Bez prethodnog podmazivanja, krhka koža oko anusa još je sklonija pucanju i krvarenju.

Možda te zanima... Što trebaš znati o analnom seksu? Zdravlje

Analna penetracija također može iritirati hemoroide za koje možda nisi ni svjesna da ih imaš, kaže dr. Sokol. Hemoroidi su otečene i nadražene vene u zadnjem dijelu debelog crijeva, a obično nastaju zbog povećanog pritiska na donji rektum, što se može dogoditi iz različitih razloga. Budući da su hemoroidi gomile krvnih žila, jarko crvena krv ponekad zbog njih može biti vidljiva, nakon analnoga seksa.

Kako prevenirati krvarenje

Jedan od načina za to je da pokušaš neke analne igre u vlastito vrijeme, bez partnera. "Zapravo je važno poznavati svoje tijelo", kaže Kelly Wise, LGBTQ seksualni terapeut iz New Yorka, za SELF. Jednostavno rečeno, razumijevanje onoga s čim se tvoj anus može nositi može te spriječiti da prerano kreneš u nešto u što nisi spremna, odnosno da kreneš prebrzim tempom.

Ako odlučiš da si spremna na analni seks on treba biti s nekim kome vjeruješ dovoljno da će poslušati svaku tvoju uputu koju im daš kako bi to bilo ugodno, ali i sigurno iskustvo za tebe, ne samo za partnera. Sasvim je u redu zatražiti od nekoga da se kreće polako kako bi ti dobila osjećaj sigurnosti i imala priliku disati i naviknuti se na osjećaj.

Anal Možda te zanima... Analni orgazam i kako ga postići Psiha i seks

Nadalje, vrlo je važna i sigurnost vezana uz spolne bolesti. S obzirom na to da prilikom analnoga seksa lako može doći do pucanja okolnog tkiva, prilikom nezaštićenoga seksa, može doći i do lakšeg prijenosa seksualno prenosivih bolesti poput HIV-a. Dakle, ako nisi u dugoj vezi s osobom koju kojoj vjeruješ ili u kojoj ste se oboje testirali, naša preporuka je svakako imati analni seks s kondomom.

Naposljetku, nikad nemoj koristiti lubrikant na bazi ulja s kondomima od lateksa. Ulje može razgraditi lateks i učiniti tvoju metodu sigurnog seksa manje učinkovitom.

Ukoliko primijetiš krv

Ponekad čak i najbolja priprema na svijetu neće zaustaviti malo analnog krvarenja. Ako vidiš samo nekoliko malih mrlja jarko crvene krvi i ne osjećaš bol ili nelagodu, onda je najvjerojatnije da se radi o maloj pukotini kože ili o hemeroidima, kaže dr. Sokol, ali ako krvarenje i bol potraju čak i nekoliko dana, svakako bi trebala potražiti liječnika radi procjene.

Trudnoca_1 Možda te zanima... Ostala je trudna nakon analnog seksa Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.