Psiha i seks 30. lipnja 2024.

Činjenice o ženskoj seksualnosti nakon četrdesete

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ono po čemu se današnje žene razlikuju od svojih vršnjakinja iz ranijih razdoblja je očuvanije tijelo i bolje zdravlje. Bolji uvjeti života, napredak medicine, redovito vježbanje, dostupnija zdrava hrana produžili su žensku privlačnost i vitalnost za nekoliko godina, a taj će se trend vjerojatno nastaviti.

Žene postaju sve zadovoljnije svojim seksualnim životom nakon što navrše 40 godina, pokazuje studija. Za neke, to pojačano zadovoljstvo dolazi od dobrog seksa; za druge, to proizlazi iz činjenice da dok se njihova seksualna aktivnost smanjila, smanjila se i njihova želja, pokazalo je istraživanje. Istraživači su ispitali skupinu žena u dobi između 40 i 100 godina, s prosječnom dobi od 67 godina. Polovica ispitanica izjavila je da su seksualno aktivne, a većina tih žena rekla je da su se uspjele uzbuditi, održati lubrikaciju i postići orgazam tijekom seksa, čak i nakon 80. godine.

Žene u četrdesetima često imaju bolji seksualni život nego što su ga imale u tridesetima, osobito, ako su majke i djeca su im dovoljno velika i ne zahtijevaju stalnu brigu. Drugi važni razlozi su da su se mnoge su profesionalno ostvarile i financijski se osamostalile te postale seksualno iskusnije i osvještenije. Kad se zbroje sve prednosti žena u četrdesetima, nije neobično da im je seksualni život kvalitetniji nego ranije. Anketa koju je proveo britanski magazin Top Sante pokazuje da je 80 posto udanih žena u četrdesetima poduzetnije i aktivnije u seksu nego u dvadesetima, a 63 posto ih kaže da im je seks bolji jer su s godinama stekle samopouzdanje. Ista je anketa pokazala da je seks ženama bolji kad im djeca navrše deset godina, a dodatno se popravlja nakon što su se djeca odselila.

seks Možda te zanima... Seks u dugom braku: 4 para ispričala su kako održavaju žar Psiha i seks
 

Prednosti i nedostaci seksa nakon 40.

"Puna zrelost u psihološkom smislu, kad je seksualnost u pitanju za žene počinjene poslije 35 godine života, tako da su četrdesete godine vrijeme kad mogu dosegnuti svoj seksualni vrhunac", objasnila je doc, dr. sc. Tanja Jurin, profesorica psihologije i seksualna terapeutkinja u jednom od starijih tekstova missZDRAVE. "Žene u 40-im godinama nisu više u tolikoj mjeri opterećene fizičkim izgledom kao u mlađoj dobi. U toj dobi su žene zaista žene, nisu više curice.  Istraživanja su pokazala da žene nakon 35 godine češće doživljavaju orgazam. Zrele žene su slobodne od inhibicija, usmjerene na ono što se zbiva. Osim toga puno bolje poznaju svoju tijelo i znaju što im odgovara, a što ne", objasnila je Tanja Jurin i osvrnula se na manje pozitivne aspekte seksualnosti u četrdesetima:

"Zbog promjena u društvu današnje četrdesetogodišnjakinje su mlade majke koje često imaju djecu od desetak godina i mlađu, pa prema tome i brigu o odgoju. One nisu kao nekadašnje žene koje su u toj dobi djecu ispraćale na fakultet ili u samostalan život. Osim toga tu je i posao, briga o kućanstvu i naravno zahtjev da izgledaju što bolje. Uz sve te obveze iluzija je očekivati da žena nakon svega toga navečer još bude božica seksa. Drugi čest problem seksualnosti u četrdesetima je monotonija u dugogodišnjim vezama ili brakovima."  Tanja Jurin kaže da se protiv toga nije jednostavno boriti osim ako oba partnera nisu istinski zainteresirana da unesu promijene u svoj odnos.
 

Možda te zanima... Ginekologinja odgovara na 14 čestih pitanja o vagini Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.