Psiha i seks 24. svibnja 2010.

Cijena namještenog smiješka

Lazni_Osmjeh_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumljena pristojnost škodi zdravlju srcu, pokazalo je istraživanje u kojem su dobrovoljci imali zadatak odgovarati na grube telefonske prigovore klijenata. Pola ih je moralo zadržati prijateljski nastup neovisno o grubosti klijenta, a druga je polovica smjela biti iskrena te se verbalno suprotstaviti "napadačima"

Od malena nas uče da se trebamo smiješiti u većini slučajeva gdje se susrećemo s ljudima. Na domjencima, pri susretu s neznancima, u kontaktu s klijentima i kolegama i drugdje. Pa i onda kad nam nije do smiješka.

Kažu da je smiješak u poslovnoj sredini dobar za biznis i s time se možemo složiti, jer znamo da nam je kao klijentima neugodno pred namrštenom službenicom ili konobarom. No čini se da namještanje smiješka nije dobro za zdravlje. To poručuje ekipa psihologa s frankfurtskog sveučilišta, koja je istražila reakcije organizma prilikom prisilnog iskazivanja dobrog raspoloženja pred klijentima.

Srce bolje podnosi iskrenost

Osamdeset je dobrovoljaca imalo zadatak odgovarati na grube telefonske prigovore klijenata u razdoblju od pet minuta. Pola je dobrovoljaca moralo zadržati prijateljski nastup neovisno o grubosti klijenta, a druga je polovica smjela biti iskrena te se verbalno braniti i suprotstaviti "napadačima". Da bi eksperiment bio što vjerniji, obje su skupine dobrovoljaca primile jednake prigovore istih klijenata.

Istraživanje je pokazalo da su u "prijateljskoj" grupi dobrovoljaca puls i tlak porasli znatno više nego kod pripadnika "iskrene" grupe. Nakon pet minuta odgovaranja na prigovore, članovima prijateljske grupe puls je u prosjeku bio brži za četiri otkucaja po minuti. Kako li je tek onima koji moraju glumiti osam sati dnevno pet dana tjedno?

Provjeri koliki ti je rizik od bolesti srca i krvnih žila!

Kako se zaštititi od stresa?

Takva stresna reakcija prilikom glumljenja pristojnosti škodi krvožilnom i središnjem živčanom sustavu te povisuje rizik od krvožilnih bolesti, depresije i anksioznosti.

U stanje stresa zapadaju i drugi radnici koji komuniciraju s klijentima i koji su prisiljeni ophoditi se s njima prijateljski i sa smiješkom – stjuardese, radnici u ugostiteljstvu, službenici u bankama i poštama, agenti za odnose s javnošću, stručnjaci za rad s djecom i drugi. 

A stresod simuliranja emocija nije ništa manji izvan radne sredine. 

"Glumljenje radosnih emocija u bilo kojoj društvenoj situaciji nije dobro za zdravlje", navodi dr. Christian Dormann s Gutenbergovog sveučilišta u Mainzu.

Budući da iskreno ponašanje prema klijentima ne dolazi u obzir iz financijskih razloga, dr. Zapf preporučuje radnicima koji obavljaju interaktivne poslove da nauče tehnike opuštanja poput autogenog treninga, joge i meditacije, a poslodavcima da takvim radnicima omoguće što brojnije stanke.

Isprobaj antistresni protokol kojeg preporučuje Zlatko Pejić!

Pored toga, psiholozi preporučuju radnicima koji su u kontaktu s klijentima da uvijek drže na umu da prigovori nemaju nikakve veze s njima osobno. Ipak, granice se moraju postaviti: u slučaju da klijent viče ili psuje, radnik se ima pravo braniti, a to im pravo mora zajamčiti i poslodavac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.