Psiha i seks Moje emocije 31. prosinca 2021.

Blagdanska tuga: Četiri razloga zašto smo posebno osjetljivi ovih dana

Foto: shutterstock Blagdanska tuga je čest osjećaj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zašto se tako često tijekom i nakon blagdana osjećamo prazno, neispunjeno ili čak depresivno? Zašto upravo tijekom blagdana, koji bi trebali biti odmorni i radosni, postajemo nervozni i loše raspoloženi?

Ne bismo li trebali učiniti da ovo posebno vrijeme bude sve ono čemu smo se nadali te da blagdane završimo s posebnim osjećajem zadovoljstva? Što to polazi po zlu tijekom praznika i zašto se osjećamo loše? Rudy Tanzi iz Leadership Development News, rekao je da je upravo stres zbog neispunjenih očekivanja glavni krivac za loše raspoloženje. Ovo doba godine povećava naša očekivanja, stoga je i razočarenje veće. 

U nastavku pročitaj 4 razloga zbog kojih imamo osjećaj da nam je netko oteo odmor. 

Što najčešće pođe po zlu?

  • Naša se djeca žale, kukaju i ne žele prisustvovati posebnoj svečanoj večeri koju planiramo.
  • Naš rođak nenamjerno vrijeđa našu omiljenu sliku na zidu. 
  • Naša braća i sestre daju nam savjete koje ne želimo čuti.
  • Svađamo se sa supružnikom oko vina koje treba kupiti i ne možemo vjerovati koliko smo sitničavi.
  • Poklon koji smo satima tražili očito nije bio pravi.
  • Naše su emocije intenzivnije u ovo vrijeme, osjetljivi smo i lakše planemo.

Četiri glavna krivca za otuđene praznike i uništeni blagdanski duh

Umor od donošenja odluka

Provodimo dane, kupujući i tražeći savršen poklone. Tijekom dana moramo donositi različite odluke hoće li biti gust promet, koji je najbrži način da stignem, gdje bih trebala parkirati, je li to pravi poklon, što je s bojom, veličinom i cijenom, želim li zamotani  poklon, koja je politika povrata, koliko dana, koliko sam već potrošila na tu osobu, što je to što smo mi dobili prošle godine, je li to u skladu s onim što sam kupila za druge, hoće li joj se svidjeti? 

Shvatite to kao mikro-odluke koje se množe tijekom praznika. Naša snaga volje ili samokontrola ograničenog je kapaciteta te crpi naše kognitivno gorivo za ove odluke. Ne shvaćamo da ono što se naziva "umorom od donošenja odluka" utječe na naše impulse i kvalitetu odluka. Nemamo pokazivač goriva kao u automobilu da bismo znali da vozimo praznog spremnika. Ali, osjećamo  se emocionalno iscrpljeno u ovo doba godine. Umor od donošenja odluka pomaže objasniti zašto se ljudi ljute na kolege i obitelj, razmeću se odjećom ili pak kupuju bezvrijednu hranu u supermarketima.

Možda te zanima... 6 savjeta za smanjivanje anksioznosti za vrijeme pandemije koronavirusa Psiha i seks

Prenapuhana očekivanja

Većina nas čeka praznike s nerealnim očekivanjima i često mislimo kako će ovo vrijeme biti posebno i radosno. Naša su očekivanja opterećena našim sjećanjima i medijskim objavama o posebnim, čarobnim blagdanskim danima. S druge strane, podsvjesno znamo da praznici neće biti kao prethodni ili kao kada smo bili djeca.

Želimo kupiti taj poseban poklon koji prikazuje našu brigu, ljubav i podršku za naše najmilije. Mislimo da će taj poklon nadoknaditi sve one trenutke kad smo zakasnili, bili neosjetljivi, nismo slušali ili se nismo brinuli o svojim najdražima. Očekujemo da se članovi naše obitelji vole, podržavaju, cijene naš trud i odišu ljubavlju i suosjećanjem. Ma da! Iskustva nam govore da blagdansko vrijeme obično ne ispunjavaju ta napuhana i nerealna očekivanja i zapravo vode  k neispunjenim i nesretnim blagdanima.

Osjetljiviji smo i lakše burno reagiramo

Kada su unutarnja očekivanja različita od naše stvarnosti, u mozgu se pojavljuje tzv. "poruka pogreške". Pitanja poput: "Što se događa, ovo nije u redu, ovo se ne bi smjelo događati, što se događa to je pogrešno?" okupiraju naš um. To pokreće emocionalnu reakciju smještenu u amigdali. Krv i kisik napuštaju naš prefrontalni korteks, sjedište izvršnog tijela koje pokreće ovu "krizu". Na prefrontalnom korteksu visi natpis "zatvoren zbog inventure". Naš primitivni mozak je preuzeo kontrolu nad nama. Postajemo ona najgora verzija sebe. Kognitivno gorivo koje nam je pomoglo u konstruktivnijim reakcijama i odlukama potrošeno je i događa se kognitivno isparavanje!

Spojite to s obiteljskim ulogama koje se pojavljuju kad se morate vratiti u obitelj povodom blagdana. Ne samo da smo najgora verzija odraslih sebe, već je i naše mlađa verzija sada ponovno u kući. Ta je obiteljska dinamika toliko snažna da se te stare uloge ponovno pojavljuju kao da ponovno imamo 8 ili 10 godina.  Tko se u tom trenu pojavljuje u vama? Obiteljski junak, žrtveni jarac, klaun, izgubljeno dijete, agitator, spasitelj? Osjetljiviji smo, nestrpljiviji i nezreliji. Svi naši okidači sada su "uključeni".

tuga Možda te zanima... U kojoj dobi smo najnesretniji? Zna se i zašto Psiha i seks

Negativne emocije crpe našu energiju

Posljednji krivac za loše raspoloženje tijekom blagdana su naše emocije i rane iz prošlosti. Kad su prisutne, nove i stare emocionalne rane, crpe naše kognitivno gorivo. Pokušaj suzbijanja negativnih emocija crpi našu energiju. Tako imamo manje energije za rješavanje trenutnih razočaranja. Podložni smo većem stresu i osjetljiviji na sljedeću opaženu nepravdu. Negativne emocije ponovno se javljaju kada se prisjećamo starih razočaranja ili predvidimo da ćemo biti povrijeđeni ili odbijeni. Tada se osjećamo nesretno, iako bi trebali biti zadovoljni i sretni. Sve to smanjuje našu emocionalnu snagu i čini nas ranjivim.

Ako praznici nisu onakvi kakvi mislite da bi trebali biti, sada znate četiri razloga zašto je tomu tako!

Možda te zanima... 6 trikova kako ostati smiren, fokusiran i bez straha i u najtežim vremenima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.