Psiha i seks Moje emocije 24. siječnja 2019.

9 znakova kojima ti tijelo poručuje da zapravo mrziš svoj posao

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko ima loše dane na poslu, ali postoje znakovi na koje trebaš paziti prije nego što se loši dani pretvore u posao koji mrziš.

Huffington Post ističe da tvoje tijelo može prepoznati da je tvoj posao stresan prije tebe i to ti može odavati kroz ove simptome: 

Radiš li posao koji voliš, koji bi radila, a da ti za to ne plate ni novčića?

Nesanica

"Prva stvar koju obično čujemo je neprospavana noć", rekla je klinička psihologinja iz Marylanda Monique Reynolds iz Centra za anksioznost i promjenu ponašanja: "Pacijenti nam govore da ne mogu spavati jer imaju previše obveza, bude se noću i razmišljaju o poslu."

Nekoliko neprospavanih noći nije velika stvar, ali ako postane obrazac, to može biti znak da je stres na poslu povećan. "Ako je tvoja nesanica gotovo uvijek vezana uz posao, to nije dobar znak", rekla je Reynolds.

Glavobolje

Tvoji mišići se napinju kad je potrebno zaštititi tvoje tijelo od ozljeda, kad si na radnom mjestu pod stresom, mišići se napinju jer stres šalje signal da je tvoje tijelo potrebno zaštititi i u stanju si "borba ili bijeg", tvrdi Američka psihološka udruga. Kronična napetost u vratu, ramenima i glavi često je povezana s migrenama i glavoboljama. 

"Stres stvara fiziološke simptome, a to se manifestira kao bol", rekla je Reynolds. 

Anemija | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Glavobolje i umor neki su od simptoma anemije

Bolovi u mišićima

Kad je tvoj posao toksičan, tvoje tijelo doživljava stres što znači da percipira prijetnju, a mozak preplavljuje tijelo adrenalinom i drugim hormonima stresa. "Naši živčani sustavi na toksičnim radnim mjestima stalno su na rubu", rekla je Reynolds dodajući: "Neprestano očekujemo napad i spremamo se reagirati na neugodnog šefa ili suradnika."

Ako za računalom gotovo uvijek sjediš s pogrbljenim ramenima i stisnutom čeljusti, to bi mogao biti znak da tvoj posao utječe na tvoje zdravlje. 

Lošije mentalno zdravlje

Reynolds je primijetio da povećani stres može pogoršati postojeće probleme s mentalnim zdravljem. "Osoba koje je inače zabrinuta, u toksičnom radnom okruženju može pogoršati svoje mentalno stanje", rekla je Reynolds. 

Ako na posao ideš s "grčem u trbuhu" i strahom da će te šef napasti, tvoje mentalno zdravlje će plaćati cijenu. E. Kevin Kelloway, kanadska istraživačica na katedri za psihologiju medicine rada na Sveučilištu St. Mary's, rekla je da toksično radno okruženje može uzrokovati preveliki stres. 

"Nepravda je posebno toksični stresor jer pogađa srž onoga što jesmo", rekla je Kelloway, dodajući: "Kad me netko nepravedno tretira, zapravo napada moje dostojanstvu kao osobu - u biti govori da ne zaslužujem pravedno postupanje."

Slab imunitet

Ako si stalno prehlađena, razmisli o tome kako se osjećaš na poslu. Veliki broj istraživanja pokazuje da kronični stres može ugroziti imunološki sustav. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Smanjen libido

Kako trošiš svoje vrijeme, odražava ono što cijeniš. Kad posao nosiš kući, tvoji odnosi mogu patiti. Američka psihološka udruga napominje da se ženama smanji seksualna želja kad moraju žonglirati između osobnog i poslovnog života. Kod muškaraca kronični stres može rezultirati nižom proizvodnjom testosterona, što dovodi od smanjenja libida. 

"Mora postajati određena količina opuštanja kako bi se omogućio osjećaj uzbuđenja", rekla je Reynolds. Isto tako, većina ljudi govori da nemaju dovoljno vremena za seks

Umor

Kelloway je napomenuo da "ne postoji određeni način na koji pojedinci reagiraju na toksično radno mjesto", ali je rekao da je umor jedan od češćih simptoma. Toksična radna okruženja mogu stvoriti ciklus koji nas iscrpljuje i normalna količina spavanja neće nas držati budnima. 

Želučani problemi

Slaba probava, zatvor, nadutost mogu biti povezani sa stresom jer stres utječe na rad crijeva. Često se pojavljuju želučani problemi kad smo uzrujani, a ako se pojavljuju na tvom radnom mjestu, vjerojatno se radi o okruženju koje nije dobro za tebe. Jedan muškarac podijelio je svoj želučani problem i rješenje

"Kroz razdoblje od šest mjeseci počeo sam primjećivati da me nedjeljom poslijepodne boli trbuh. Svaki put kad sam razmišljao da sutra mora na posao. Svi su simptomi nestali kad sam dao otkaz i pronašao novi posao."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Apetit

Tvoj apetit je usko povezan s tvojim mozgom, ali pod akutnim stresom tijelo potiskuje probavu kako bi se usredotočilo na spašavanje od opasnosti. Međutim, pod dugoročnim stresom, nadbubrežne žlijezde tvog tijela oslobađaju i stvaraju kortizol, hormon koji može povećati glad. Kad tvoj posao uzrokuje dugotrajnu emocionalnu uznemirenost, možeš u hrani pronaći ugodu. Jedenje slatke hrane može ublažiti reakcije i osjećaje povezane sa stresom, ali to je nezdrava navika koju treba izbjegavati.

Kako se nositi sa stresom na poslu? 

Napravi pauzu. Nakon što se tvoje tijelo jedno vrijeme brani od nerazumnih zahtjeva i loših šefova, moraš mu dati slobodno vrijeme, "Kada ne damo našem živčanom sustavu mogućnost da se opusti i resetira, počinje uzrokovati dugotrajnu štetu", objasnila je Reynolds. Druženja izvan radnog mjesta, meditacija i tjelovježba mogu pomoći nadoknaditi simptome stresa. 

Promijeni svoj negativan stav. Kognitivno bihevioralna terapija tvrdi da mislima možeš promijeniti kako se osjećaš. "Ne mogu svi pronaći novi posao, ali svi se mogu usredotočiti na situacije koje mogu kontrolirati", rekla je Reynolds. Možeš iskoristiti svjesnost kako bi poboljšala svoju prezentaciju na poslu ili možeš razmišljati što kolege misle o tebi. 

Otkaz. Pogledaj ovo kao upozorenje da trebaš pronaći svoj novi posao. "Možda moraš riješiti temeljni problem, a to je posao", rekla je Reynolds. 

Zašto bi ti svaki liječnik preporučio da ideš na posao biciklom?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.