Psiha i seks Moje emocije 12. veljače 2020.

7 koraka kako se osloboditi negativnih emocija iz prošlosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da razmišljaš o sitnicama kao što je ostavljanje krivog dojma prilikom upoznavanja ili o većim stvarima kao što je loše iskustvo u tvrtki ili propadanje određenog posla - oslobađanje od negativnih iskustava ključno je i njihovo konstantno proživljavanje neće ti pomoći.

Ako su iza tebe neprospavane noći zbog zabrinutosti ili razmišljanja o nečemu što se dogodilo u prošlosti - nisi sama. No, upravo to diktira tvoju budućnosti i vrijeme je da se opustiš i prošlost ostaviš iza sebe - u prošlosti - gdje joj je i mjesto, a uz pomoć sljedećih sedam koraka to ćeš moći i napraviti.

Možda te zanima... Duhovne životinje: Kako mačke odabiru vlasnike? Psiha i seks

Uči iz prošlosti, ali nemoj se u njoj zadržavati

Naravno, iz svakog negativnog iskustva nešto možeš naučiti - bez obzira koliko ta iskustva bila bolna, prenosi Entrepreneur. Stoga, važno je postaviti si pitanja što se dogodilo, zašto i kada jer samo tako ćeš moći doći do potrebnih odgovora, a primjer za neka pitanja mogu biti i:

  • Što se zapravo dogodilo?
  • Koje emocije osjećaš? Možda bi bilo dobro i zapisati ih.
  • Kako to mogu iskoristiti za osnaživanje sebe i svojih osjećaja?

No, nakon što odgovoriš na ta pitanja, vrijeme je da nastaviš dalje. Iako je kratko razmišljanje o prošlosti prihvatljivo, boravak u njoj samo će dodatno pojačati negativne misli i osjećaje.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Izrazi se

Nemoj se bojati izraziti bol koju osjećaš - bilo da razgovaraš s pojedincem koji te je povrijedio, da se 'jadaš' prijatelju ili sama zapisuješ svoje osjećaje - izražavanje osjećaja veoma je važno i može ti biti od velike pomoći.

Još važnije, izražavanje osjećaja dobro je za tvoje zdravlje, a doktor Edmund Bourne, autor priručnika The Anxiety and Phobia , upozorava da sakrivanje i potiskivanje osjećaja dovodi do tjeskobe, depresije, glavobolje i visokog krvnog tlaka.

Prestani 'upirati prstima' u druge

Ponašanje kao žrtva ponekad daje dobar osjećaj, svakako bolji nego osjećaj koji dobiješ kada se moraš suočiti s istinom, ali problem u tome jest što okrivljavanje nekog drugog sprječava tebe samu da napreduješ.

Životna savjetnica Ruchika Batra smatra da "okrivljavanje drugih daje njima samima snagu nad nama, a nas ostavlja s osjećajem kao da smo mali i nebitni." Batra također navodi da "kada krivimo druge, automatski ulazimo u negativnu zonu. Preziremo nekog drugog ili nešto drugo zato što mi sami nismo sposobni dovesti svoj život na pravi put."

Možda te zanima... Znaš li da tvoja prošlost, sadašnjost i budućnost postoje istovremeno? Psiha i seks

Fokusiraj se na sadašnjost

Jedan od najboljih načina kako zaboraviti na prošlost jest da se fokusiraš na sadašnjost. Umjesto da iznova i ponovno proživljavaš bolne trenutke ili nešto drugo što te muči - budi aktivna i uživaj u trenutku. Nauči novu vještinu, meditiraj, vježbaj, večeraj s prijateljima - nije važno - važno je jedino da uživaš u životu. Budi svjesna onoga što misliš i što osjećaš, traži nova iskustva i prihvati negativne situacije i osjećaje kao dio života.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Nisu sve meditacije iste. Postoji mnogo različitih vrsta meditacije, od kojih se neke značajno razlikuju

Uzmi malo vremena za sebe

Izdvoji malo vremena za sebe i 'očisti glavu.' Ne moraš uzeti ruksak i otići na putovanje po Europi, već se samo malo odvoji od nekih situacija. Izdvoji vrijeme koje nećeš biti na mobitelu, odi na tečaj ili neku radionicu sama, a ako baš želiš i geografsko odvajanje - odlazak u šetnju, na planinarenje ili kampiranje također je odlična ideja.

Oprosti drugima, ali i sebi

Iako je 'oprostiti' možda posljednja stvar koju trenutno želiš učiniti nekome tko te povrijedio, doktor Wayne Dyer smatra da je "oprostiti drugima neophodno za osobni duhovni rast." Naravno, ako opraštaš i drugima, vrijeme je i da oprostiš i sebi. Nitko nije savršen i svi rade pogreške. Umjesto da se osjećaš potišteno zbog njih, usredotoči se na sve što si iz njih naučila i kreni dalje.

Radi na stvaranju novih i pozitivnih iskustava

S obzirom na to da cijelo vrijeme govorimo o budućnosti, vrijeme je da počneš stvarati nova, pozitivna iskustva koja će se s vremenom pretvoriti u lijepe uspomene - provodi vrijeme s voljenim osobama i radi stvari koje ti donose osmijeh na lice. Stvaranje novih uspomena bolje je nego zadržavanje u prošlosti, a uz svu pozitivnu energiju kojom se okružiš, zaboravit ćeš na stvari iz prošlosti.

Možda te zanima... Uz ovih 7 trikova stres u tvom životu će postati prošlost Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.