Psiha i seks 21. listopada 2022.

5 karakteristika koje se čine normalne kod drugih, ali su izrazito toksične

Foto: shutterstock Ako kod partnera ili prijatelja prepoznaš neke od ovih karakteristika, postoji velika šansa da se nalaziš u toksičnom odnosu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako prepoznaš neke od ovih karakteristika, možda imaš posla s toksičnom osobom

Kada nas netko oduševi na prvu i lako nam uđe u život, nekada ćemo nesvjesno zanemariti sve njihove loše osobine. Često se takve loše osobine mogu potkrasti i sakriti iza naizgled normalnih stvari te ih teško možemo prepoznati kao toksične. Ipak, trebala bi na trenutak skinuti ružičaste naočale i vidjeti u kakvom se odnosu uistinu nalaziš. 

Ako kod partnera ili prijatelja prepoznaš neke od ovih karakteristika, postoji velika šansa da se nalaziš u toksičnom odnosu. To ne znači da odmah trebaš pobjeći od osobe, nego da je vrijeme za jedan ozbiljan razgovor u kojem ćeš iznijeti svoje osjećaje i što ti smeta. Pripazi ipak da osoba tvoje osjećaje i uvaži jer je i neuvažavanje i umanjivanje tuđih osjećaja jedan od znakova toksične osobe. 

Kronična nepouzdanost

Možda misliš da je u redu da osoba s vremena na vrijeme otkazuje dogovore, no ako to postane konstantno, izgubit ćeš u nju povjerenje. Grozan je osjećaj kada shvatiš da ne možeš planirati nikakve lijepe događaje ili računati na nju kada ti je to najviše potrebno. Takva nesigurnost odnosa utjecat će ne samo na povjerenje, nego te natjerati da preispitaš cijeli odnos.

Šale prelaze granicu i postaju uvredljive

Svaki par ili društvo imaju svoju granicu do koje je u redu šaliti se. Ako nekome jasno daš do znanja gdje je tvoja granica kada šala postaje uvreda, a ta osoba ju i dalje ne poštuje, narušava se povjerenje i najviše od svega, poštovanje osobe. Svakome se nekada može dogoditi da pređe granicu, no ako te osoba konstantno povrjeđuje svojim šalama, radi se o uistinu toksičnom ponašanju. 

Moraju uvijek biti u pravu 

Znaš li da je potreba da stalno budemo u pravo zapravo znak manipulacije? Upravo zato je takva potreba izrazito toksična za veze, ali i prijateljstva. S takvom osobom nećeš više htjeti razgovarati jer znaš da svaki put kad izraziš svoje mišljenje ono neće biti prihvaćeno te ćeš tako osjetiti da osoba prema tebi nema poštovanja. 

Tvoje osjećaje ne shvaćaju ozbiljno  

Ako se uz određene ljude osjećaš kao da nemaš dopuštenje iznijeti svoje osjećaje jer će ih oni samo zanemariti ili ih invalidirati, velike su šanse da si u prisutnosti toksične osobe. Kada se povjeriš takvim ljudima oni će obično ispričati kako je njima još gore ili da se oni na tvom mjestu ne bi tako osjećali. Kada ti netko uporno negira osjećaje i odbacuje ih, sigurno neće biti dobar prijatelj ili partner te će te samo udaljiti od sebe.
 

Možda te zanima... 5 stvari koje muškarci rade kada im se ne sviđaš dovoljno Psiha i seks

Stalno "vodi račune"

Prijateljstva i romantični odnosi kroz kratki period uglavnom prirodno stvore neki osjećaj reciprociteta, bilo da se radi o tome tko će idući platiti kavu ili tko je na redu da opere suđe. Nekada se ta ravnoteža promijeni i to ne bi trebalo utjecati na vaš odnos, no kada netko prati sve postupke i proziva te ako ne izvršiš nešto kada smatraju da je tvoj red, tada odnos postaje toksičan. Takve osobe će smatrati da im nešto duguješ i da se trebaš iskupiti za sitnice koje zapravo nisu toliko važne. 
 

Možda te zanima... 10 rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.