Psiha i seks Seks i veze 18. kolovoza 2019.

4 razloga zašto neke osobe žele ostati prijatelji s bivšim partnerom

Foto: Guliver/Shutterstock Neki ljudi uopće ne slušaju što im se govori samo nižu fraze i žele da je uvijek sve pozitivno, to je toksična pozitivnost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači sa University of Kansas proveli su dva istraživanja kako bi otkrili zašto bivši parovi ostaju prijatelji nakon prekida. Zaključili su da, ovisno o razlozima, neka prijateljstva između bivših partnera traju kraće.

Prvo istraživanje provedeno je na 115 muškaraca i 173 žene kako bi se otkrilo jesu li ostali prijatelji s bivšim partnerom i zašto. Rezultat koji je dobiven je čak 29 razloga poput: "imamo zajedničke uspomene", "ne želim izgubiti prijateljstvo s tom osobom", "želim biti ljubazan"... Naime, 59% ispitanika reklo je da su ostali prijatelji s bivšim partnerom.

Prekid_1 Možda te zanima... Prva pomoć kod bolnog prekida veze Psiha i seks

Istraživači su otkrili da postoje četiri glavna razloga: sigurnost, praktični razlozi, ljubaznost i neriješene romantične želje. Kada bivši parovi ostanu prijatelji iz sigurnosnih razloga, to obično znači da ne žele izgubiti emocionalnu podršku ili savjete te osobe. Praktični razlozi uključuju "razdvojeno" roditeljstvo, financijski oslonac ili dijeljenje zajedničke imovine. Ostati ljubazan nakon prekida veze može pomoći osobama da izbjegavaju neželjene sukobe ili dramu. I neriješeni romantični osjećaji govore sami za sebe.

Možda te zanima... Pouzdani znakovi da partner želi prekid veze ili braka Psiha i seks

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Drugo istraživanje provedeno je na 241 muškaraca i 293 žena kako bi se otkrilo može li prijateljstvo potrajati. Rezultati pokazuju da takva prijateljstva nisu bila niti zadovoljavajuća niti nezadovoljavajuća nego neutralna. Zadržavanje prijateljstva zbog neriješenih romantičnih želja rezultiralo je negativnim ishodima, dok su sigurnosni i praktični razlozi imali više pozitivnih ishoda. A ako su "bivši" ostali prijatelji zbog praktičnih razloga ili ljubaznosti, za prijateljstvo je bilo manje vjerojatno da će potrajati.

Možda te zanima... Ako se partneri ne mijenjaju zajedno, veza postaje nezadovoljavajuća Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.