Psiha i seks Seks i veze 05. svibnja 2022.

Prekid veze: Uz ove trikove ćeš vrlo brzo preboljeti bivšeg

Kako preboljeti bivšeg?
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što prekineš s dečkom može se činiti kao je sve što si znala i na što si računala odjednom nestalo. Tvoji životni planovi, nade, snovi i dio tebe se čine potpuno izgubljenim.

Nakon prekida preostalo ti je slomljeno srce i velika praznina u tvom životu i tješiš se kako prekid i nije toliko bolan kako bi mogla nastaviti dalje. Nakon tih bolnih riječi "Gotovo je" sve se čini kao da traje cijelu vječnost i imaš osjećaj kao da dio tebe umire. Kada je tvoje srce slomljeno i ljuta si, povrijeđena i usamljena, očajnički ćeš pokušati popraviti stvari kako bi bile kao prije. U tom trenutku bilo što bi bilo bolje od boli i učinila bi sve da možeš vratiti bivšeg. 

Ali ponekad se ta bol može pretvoriti u opsesiju, što će te možda navesti da učiniš nešto od sljedećeg:

  • Pokušavaš pronaći bilo kakav izgovor da kontaktiraš svog bivšeg pa tako nalaziš izliku da mu možda želiš vratiti nešto što je ostavio kod tebe.
  • Ne možeš odoljeti želji da pošalješ poruku ili nazoveš bivšeg.
  • Parkiraš ispred njegovog radnog mjesta.
  • Noću se voziš pored njegove kuće.
  • Dolaziš kod njegovog najboljeg prijatelja da saznaš što smjera.
  • Tvoje misli i djela postaju sve više usmjereni na njega, a sve manje na tebe.

Ono što trebaš razumjeti je da je prekid ponekad poput prestanka ovisnosti o drogama. Istraživanje sugerira da se trauma zbog prekida veze čini teškom jer odbijanje ljubavi utječe na primitivna područja mozga povezana s motivacijom, nagradom i žudnjom za ovisnošću. Ovo istraživanje pomaže objasniti tjeskobne osjećaje koji mogu pratiti prekid, kao i ekstremna ponašanja koja se mogu pojaviti kao rezultat, kao što je  uhođenje bivšeg partnera. Ali kada osjećaš kao da ne možeš ići dalje, da si zaglavila i opsjednuta svojim bivšim, postoje neke stvari koje možeš učiniti kako bi ga brže preboljela. 

Očekivanja Možda te zanima... 5 ranih znakova da bi ti partner mogao slomiti srce Psiha i seks

Prihvati što god osjećaš

Osjećaji nisu ni dobri ni loši, oni jednostavno postoje. Shvati da je kriza kroz koju prolaziš slična odvikavanju od ovisnosti. Vježbaj ljubaznost, empatiju i suosjećanje prema sebi.

Nemoj se izolirati

Ostvari kontakt sa svojom obitelji i prijateljicama za koje smatraš da će razumjeti kroz što prolaziš.

Ispuni svoj raspored

Ispuni ga raznim aktivnostima, osobito vikendom. U početku možda nećeš uživati, ali sada je vrijeme da budeš zaokupljena i budeš sa svojim prijateljima.

Riješi se stvari koje te podsjećaju na vezu

To uključuje slike, odjeću, predmete te darove. Ako ih ne želiš baciti, daj ih prijateljici da ti ih čuva. 

Prijateljstvo | Author: shutterstock Foto: shutterstock Stupi u kontakt s prijateljicama koje će te razumjeti i provodi više vremena s njima radeći razne aktivnosti

Skroz prekini kontakt s bivšim

To znači da se ne viđate, da ne budeš u blizini članova njegove obitelji, nema telefonskih poziva, nema e-mailova, nema poruka, nema Facebooka i ostalih društvenih mreža. Dok ne osjetiš da možeš razgovarati s njim na čisto platonskoj razini, nema ponovnog okupljanja.

Izbjegavaj mjesta na koja ste izlazili

I ne slušaj ljubavne pjesme. Slušaj pjesme o preživljavanju i osjećaju snage.

Vodi dnevnik

Zapiši sve stvari koje su bile loše u vezi i stvari koje su te nekad iritirale, pogotovo kada je primamljivo prisjetiti se lijepih dijelova veze. 

Stvari zbog kojih se osjećaš voljeno, ali su zapravo vrlo problematične Možda te zanima... 5 ponašanja zbog kojih bi možda trebala napustiti svog partnera Psiha i seks

Podsjećaj se da tvoja sreća ne ovisi o bivšem

Usredotoči se na pronalaženje sreće u drugim područjima svog života. Bez obzira na to znači li to provoditi vrijeme s prijateljicama i obitelji ili se upisati na tečaj koji si oduvijek željela pohađati, upusti se u nove avanture. Radi stvari koje nisi mogla dok si bila u vezi.

Gledaj na prekid kao na priliku za novi početak

Očisti i organiziraj svoj osobni prostor. Dok otpuštaš staro, stvaraš prostor za nove stvari koje dolaze.

Usredotoči se na sadašnjost

Svaki put kada počneš opsjednuto razmišljati o bivšem, zastani i vrati se u sadašnjost tako što ćeš slušati svoje disanje i biti svjesna prizora, mirisa i zvukova oko sebe. Počni to raditi 30 sekundi i postupno povećavaj vrijeme. Počet ćeš osjećati da više kontroliraš svoj život i tada možeš preuzeti kontrolu nad svojim mislima.

Znaš da si ga preboljela kada tvoje misli, ponašanja i djela postanu više usredotočeni na tebe, a manje na njega, i kada živiš više u sadašnjosti, a manje u prošlosti. Dok nastavljaš dalje sa svojim životom, traži ono najbolje u ljudima i pronaći ćeš to. Zaljubi se u život i otkrit ćeš da će ti on uzvratiti ljubav. 

Možda te zanima... 5 "sitnica" zbog kojih veze propadaju Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.