Psiha i seks 14. travnja 2022.

5 "sitnica" zbog kojih veze propadaju

Foto: shutterstock Kako bi stvorili istinski sretan, zdrav odnos, svaki par trebao bi obratiti pažnju na "ubojice" veza koje se najviše zanemaruju i o kojima se manje raspravlja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevne loše navike pa čak i one male mogu s vremenom uništiti odnose.

Novac, laganje ili varanje sve mogu biti razlozi zbog kojih ljudi prekidaju, ali mnoge svakodnevne navike također mogu uništiti vezu. Zbog dugoročnih istraživanja danas se može shvatiti zašto veze "pucaju" te koji kritični obrasci postoje u brakovima, vezama ili romansama. 

Kako bi stvorili istinski sretan, zdrav odnos, svaki par trebao bi obratiti pažnju na "ubojice" veza koje se najviše zanemaruju i o kojima se manje raspravlja. Važno je razumjeti da svakodnevne loše navike s vremenom mogu uništiti odnose. Uz jednostavna rješenja za rješavanje pet najčešće zanemarenih "ubojica" u vezi, ti i tvoj partner možete nastaviti održavati dugoročnu sretnu, zdravu vezu.

Nemate svoje "ja vrijeme"

Mnogi parovi kažu da je prostor ili davanje dovoljno vremena jedno drugom za sebe jedan od najvažniji razloga zbog kojeg misle da je njihova veza preživjela. Vrijeme koje svatko u vezi provede sam daje partnerima vitalne trenutke za obradu misli, bavljenje hobijima i razvijanje novih tema za razgovor! Previše prostora ili duga odvojenost isto nije dobra, ali partneri koji se bave vlastitim hobijima, interesima i prijateljima obično su sretniji od onih koji ovise jedno o drugom u svemu.

Razgovaraj s partnerom o prednostima "ja vremena" i naglasi da još uvijek želiš provoditi vrijeme i s njim. Ne čuvaj tajne i podijeli s partnerom neke od zabavnih ili zanimljivih stvari koje su se dogodile dok si provela vrijeme sama.

Pretpostavljaš da se poznajete

Parovi koji su zajedno dugi niz godina ponekad vjeruju da znaju sve o svom parternu ili partnerici. Ipak, mnogi parovi prestaju si postavljati pitanja i učiti više jedno o drugom. Takav gubitak znatiželje može biti smrtonosan. Ovo se može nazvati "sindromom tihe večere". Parovi izlaze zajedno u restoran, ali onda ne razgovaraju.

Da bi ostali sretni u vezi, partneri moraju razgovarati svaki dan, barem 10 minuta, o bilo čemu osim o domu, djeci, poslu ili svojoj vezi. Postavljajte jedno drugom pitanja, baš kao što ste radili kada ste se prvi put upoznali. Dodatna prednost ponovnog upoznavanja je povećanje strasti i uzbuđenja. 

Stvari zbog kojih se osjećaš voljeno, ali su zapravo vrlo problematične Možda te zanima... 6 stvari zbog kojih se osjećaš voljeno, ali su zapravo vrlo problematične Psiha i seks

Šutite kada vam smetaju "sitnice"

Mnogi parovi male smetnje i ljutnje gurnu pod tepih. Međutim, s vremenom se te male svakodnevne iritacije mogu zbrajati i staviti odnos u opasnost. To su zapravo male smetnje koje se nakupljaju ako se ne rješavaju. Kasnije postaju veliki problemi u odnosima.

Suprotno uvriježenom mišljenju, parovi se moraju pozabaviti malim stvarima u svojoj vezi kako bi bili sretni i zajedno na duge staze. Oboje iznesite svoje pritužbe na konstruktivan način te odaberite pravo vrijeme i situaciju za raspravu, odbacite sve druge smetnje, koristite svoje "ja" izjave i izbjegavajte korištenje riječi "nikad" i "uvijek". 

Čekate posebne prilike da izrazite ljubav

Mnogi parovi griješe čekajući posebne prilike, kao što su rođendani, godišnjice ili praznici, kako bi izrazili jedni drugima osjećaje ljubavi. Jedan ključni nalaz iz jedne studije je da kada muževi ne primaju česte afektivne afirmacije od svojih žena, poput riječi, geste ili radnje koje mu pokazuju da je primijećen, cijenjen i voljen, taj par ima dva puta veću vjerojatnost da će se razvesti.

Učini ili reci nešto često kako bi svom partneru pokazala da je cijenjen i primijećen. Ponekad je poljubac u obraz ili promišljen kompliment sve što je potrebno da se partner osjeća voljeno i cijenjeno.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ponekad je poljubac u obraz sve što je potrebno da se tvoj partner osjeća voljeno i cijenjeno

Obazirete se samo na loše stvari

Mnogi parovi pričaju samo o tome što u njihovoj vezi nije u redu. Na kraju se usredotočuju na negativne aspekte svoje veze. U jednoj studiji, parovi koji se također koncentriraju na ono što dobro funkcionira s vremenom su bili puno sretniji od onih koji samo pokušavaju riješiti svoje probleme.

Oboje napravite popis pet stvari koje dobro funkcioniraju u vašoj vezi i poradite na jačanju tih pozitivnih aspekata. Fokusiranje na ono što je dobro u vezi motivira vas oboje da idete naprijed u toj vezi. Također, optimističan pristup će se odraziti na tvog partnera i privući će druge ljude koji su optimistični. 

Možda te zanima... 3 psihološke igre koje muškarac koristi za testiranje žene koju voli Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.