Psiha i seks Moje emocije 05. veljače 2018.

10 savjeta kako sačuvati zdrav razum u "ludom" svijetu

Umor63
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upornim, malim koracima čovjek može drastično promijeniti način na koji reagira na svakodnevne probleme (strahovi, nelagode). U užurbanom načinu života učimo vjerovati u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo kroz mozak, ne dajući im da se zadrže.

Kultura i odgoj uvelike su upleteni u takav način procesuiranja informacija. Važno je uživati u onome što imaš i riješiti se viška. Imaš li problem? Smatraš li da osjećaj da postojiš nije ljepši od neplaćenog računa? Zar trenutak u kojem trčiš nije ljepši od stalnog preispitivanja kada ćeš kupiti novi automobil?

Čim prođe jedno lijepo malo pozitivno iskustvo, kad smo nešto obavili, pogledali kroz prozor i vidjeli cvijeće, sunčanu ulicu, igrali se s djetetom, ne damo si ni pet sekundi nego se bacamo i utapamo na prvu negativnu misao koja čeka na red, jer smo od toga napravili cijelu kulturu.

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks Vaga-Ljutnja Možda te zanima... Bijes, anksioznost i perfekcionizam: Koje bolesti uzrokuju i kako si pomoći? Psiha i seks

I pozitivno razmišljanje mora se vježbati

Stoga se pozitivno razmišljanje mora vježbati. Pamti lijepe osjećaje. Ponavljanjem ćeš napraviti čvrst temelj psihičkog zdravlja. Ako barem na 10 sekundi uspijemo uživati u spoznaji da su naše temeljne potrebe: sigurnost, zadovoljstvo i povezanost – riješene, s vremenom ćemo stvoriti osjećaj zadovoljstva, bit ćemo sretni što smo zdravi. Sreća nije u tome da imaš više, nego da se riješiš viška. I da budeš zahvalna i sretna s onim što imaš. Za početak imaj svaki dan na umu sljedeće savjete i ne samo na umu, prakticiraj ih:

  • Njeguj samopouzdanje.
  • Uspostavi emocionalne odnose primajući i pokazujući emocije.
  • Ako ne primaš emocije iz odnosa s drugima, pokušaj u dodiru s prirodom ili umjetnosti.
  • Budi igrač, a ne navijač.
  • Živi aktivno u fizičkom i psihičkom smislu.
  • Čuvaj granice u odnosima s ljudima.
  • Pazi da nikoga ne gaziš.
  • Pazite da nitko ne gazi ni tvoje prste niti srce.
  • Imaj svijest o sebi, svojim interesima i planovima, ali vodi računa i o drugima.
  • Ljubav je začin života, možeš voljeti ljude, ali i knjige, filmove, posao, hobi.

Zašto je odabir ljudi s kojima se družiš važan dio brige o sebi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.