Psiha i seks Moje emocije 14. srpnja 2017.

Bijes, anksioznost i perfekcionizam: Koje bolesti uzrokuju i kako si pomoći?

Vaga-Ljutnja
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Način razmišljanja može značajno utjecati na to kako se osjećaš, kao i odrediti brzinu kojom se oporavljaš od bolesti. Na primjer, istraživanja pokazuju da osjećaj bespomoćnosti sprječava potpuni i brzi oporavak od težih bolesti. Evo još nekoliko emotivnih stanja koja mogu utjecati na zdravlje uz savjete kako se s njima izboriti.

  • Bijes - uzrokuje bolest srca. Istraživači kažu da osobe sklone izljevima bijesa imaju uže arterije zbog stresa, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  • Što treba učiniti? Ključna stvar je naučiti ispoljiti bijes prije nego što dostigne točku vrenja. Probaj zapisivati ​​misli i osjećaje ili se obrati psihoterapeutu radi svladavanja tehnike kontrole bijesa.

Nauči pravilno izražavati svoju ljutnju

Pospremanje | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Perfekcionizam - uzrokuje kronične glavobolje. Studije pokazuju da perfekcionisti češće pate od kroničnih glavobolja i migrena, najvjerojatnije zbog stresa i anksioznosti kojoj su izloženi.
  • Što treba učiniti? Analiziraj svoje nerealne ciljeve i kriterije. Mora li kuća zaista biti besprijekorno čista prije nego što dođu prijatelji? Svaki put kada pomisliš da nešto mora biti savršeno, zapitaj se bi li i "dovoljno dobro" bilo sasvim OK.

Doznaj više o perfekcionizmu i kako si pomoći

Depresija_Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Anksioznost - uzrokuje probavne probleme. Istraživanja otkrivaju da su anksiozni ljudi skloni probavnim poremećajima, kao što je IBS (sindrom nervoznih crijeva) i ulcerativni kolitis. Znanstvenici su uvjereni da su ovi problemi s probavom reakcija cijelog organizma na anksioznost.
  • Što treba učiniti? Joga i meditacija mogu pomoći u ublažavanju brojnih stanja uzrokovanih anksioznošću, jer opuštaju i sprječavaju negativno razmišljanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.