Native sadržaj #NeZaboraviMe 27. studenoga 2023.

"Nakon poroda dobila sam rak dojke i odlučila se na BRCA test, evo kako mi je utjecao na život"

Foto: Unsplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dunja Šarić je prije desetak godina kada je imala samo 33 oboljela od raka dojke i to u periodu dojenja nakon što je rodila sina i bila u pripremama za vlastito vjenčanje. Dunja je operirana i prošla je proces kemoterapije te je tada počela razmišljati o zdravstvenoj povijesti svoje uže obitelji i odlučila se podvrgnuti BRCA testiranju kako bi utvrdila ima li nasljedni rizik za rak. Ispričala nam je kako joj je BRCA test pomogao da se aktivnije zauzme za vlastito zdravlje.

BRCA 1 i BRCA 2 su geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprečavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka. Upravo je zato važno genetičko testiranje koje će zdrave žene s mutacijom BRCA gena usmjeriti prema učestalijim pregledima i redovitim konzultacijama s liječnikom, što je posebno važno kod raka jajnika koji se često prekasno otkrije da bi se učinkovito liječio. Za već oboljele žene testiranje, pak, osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja. Unatoč prednostima koje BRCA testiranje ima u Hrvatskoj još uvijek vrlo malo osoba zna za tu mogućnost. Stoga su se udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka ujedinile u inicijativi pod nazivom #NeZaboraviMe kako bi što više žena i muškaraca saznalo za prednosti BRCA testiranja.

Možda te zanima... Genetička testiranja otkrivaju šanse za rak dojke ili jajnika, a čak 86 posto žena ne zna za njih Native sadržaj

"Htjela sam se testirati kako moja obitelj ne bi ostala bez mene"

Dunja je ispričala da je od muževog brata koji radi kao profesor na fakultetu u Kolnu čula za BRCA testiranje. "Deset godina prije nego što sam se razboljela, moj otac je umro u 46. godini od karcinoma gušterače, a njegova majka, moja baka u 67. godini od karcinoma dojke i radi toga nas je počelo kopkati je li to slučajno ili nasljedno", priča Dunja. "Mužev brat nam je razjasnio malo stvar i pomogao da napravim analizu na njihovom fakultetu, odnosno fakultetskoj bolnici u Kolnu. U tom trenutku se to moglo napraviti i u Hrvatskoj, ali uz visoku cijenu. Da napravim genetski test koji se radi iz krvi imala sam podršku obitelji, Udruge sve za nju i dr. Žigman, koja je tada radila na Institutu za tumore, danas na Rebru. Spomenuta liječnica me prati i danas.", objasnila je Dunja i otkrila što joj je bio najveći poticaj da napravi BRCA test:

vesna ramljak Možda te zanima... Što ako BRCA testiranje pokaže da postoji rizik od raka dojke ili jajnika? Native sadržaj

Čekanje rezultata BRCA testa

"Najveći strah osim spašavanja žive glave bio je nosi li netko od moje obitelji istu predispoziciju. Bilo je interesantno da me nikad nitko od liječnika primarne medicine i ginekologa koje sam upozoravala na smrt bliskih srodnika nije uputio na nikakvu dodatnu kontrolu. Kako nisu mene, tako nisu ni moju sestru koja je mlađa od mene 10 godina. Meni je dijagnoza postavljena nakon nasumičnog sistematskog pregleda na koji me uputio poslodavac svojom dobrom voljom. Najjači poticaj da napravim BRCA test bio je užas koji sam prošla u dvadesetim godinama izgubivši voljenog oca i baku. Nikako nisam željela biti izvor jednake tuge svojoj obitelji", otkrila je Dunja.

Dunja je krv za potrebe testa izvadila u Hrvatskoj i ta je krv poslana po bratovu mužu u inozemstvo. Prije toga je morala s liječnicom iz Njemačke proći višesatne telefonske razgovore te ispuniti puno upitnika. Rezultate BRCA testa čekala je tri tjedna i kaže da su ti dani bili ispunjeni težinom zbog iščekivanja i suočavanja s dijagnozom, ali da su joj veliku podršku pružali obitelj, Udruga Sve za nju i psihoterapeutkinja prof. Šerman. "I sada su mi pune oči suza kada o ovome pričam, očigledno su posljedice dalekosežne", kaže Dunja i prisjeća se kakvi su bili rezultati testa i kako su utjecali na njezin odnos prema vlastitom zdravlju.

epruvete Možda te zanima... Koliko genetsko testiranje može pomoći u liječenju raka? Native sadržaj

"Odlučila sam se na obostranu mastektomiju i odstranjivanje jajnika"

"Rezultat je bio BRCA1 te sam se prevencije radi odlučila i prošla dvije teške operacije u kojima su mi uklonjeni savršeno zdravi dijelovi tijela. Godine 2018. godine uklonila sam grudi, imam umetke i naučila sam živjeti s tim, a nedavno sam odlučila ukloniti i jajnike što nije bila laka odluka u 42. godini i još uvijek se privikavam na to. U svom stilu života promijenila sam mnogo toga. Prehranu sam promijenila korjenito uz pomoć mog supruga Gorana Šarića koji je doktorirao nutricionizam na PBF-u u Zagrebu, a i vježbam redovito. Puno mi znači što imam divnu obitelj, prijatelje kao i krasan posao koji ispunjava. Sve je to dio liječenja jer sam svoje stanje shvatila kao kroničnu bolest s kojom se čovjek htio ne htio treba baviti. Iako bismo svi ta poboljšanja ionako morali unijeti u svakodnevicu".

Dunja redovito odlazi na kontrole kod više liječnika, a i njezina sestra se odlučila podvrgnuti BRCA testu. "Sestra je nažalost u istoj situaciji, no smatramo da je velika sreća što sada znamo s čim se borimo. Kontrolira se nadamo se dovoljno često da ne dođe do eskalacije kakvu sam ja prošla, a i priprema se na određene korake o kojima će u jednom trenutku trebati odlučiti. Sve je to dobro, a borba se nastavlja", zaključila je Dunja.

Mutacije gena BRCA povećavaju rizik od dijagnoze raka dojke. Ako imate mutaciju, to ne znači nužno da ćete oboljeti od raka, već da imate izmijenjen gen koji može povećati rizik od razvoja raka dojke, jajnika, prostate i gušterače. Pitajte svog liječnika jeste li kandidat za gensko testiranje, a za više informacija posjetite stranicu kampanje #NeZaboraviMe.

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.