Ljepota i relax Zdrava koža 27. svibnja 2018.

Zdrava koža: 9 namirnica s tržnice koje su pun pogodak

Foto: Guliver/Shutterstock Sezonske namirnice koje pospješuju ubrzanje metabolizma i gubitak težine.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najbolji prijatelj zdravoj i lijepoj koži je, izgleda, tržnica. Hrana bogata antioksidansima vitaminima i drugim nutrijentima može tvom tenu dati iznenađujuće predivan sjaj, naravno, uz zaštitu od sunca i pravilnu rutinu njege lica, prenosi Women's Health.

Citrusi

Naranče, grejp, limuni i limete moćan su koktel pun vitamina C koji će pomoći koži proizvesti prijeko potreban kolagen, kaže Mirela Mitan, specijalistica i osnivačica MMXV INFINITUDE proizvoda za njegu kože. 

"Unos vitamina je ključni element za poboljšanje sveukupne strukture kože", kaže Mitan. 

Pored toga, vitamin C je antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od sunca, bora i hiperpigmentacije. Preporučuje da se jednu i nanose na lice u obliku seruma. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Borovnice

Mitan kaže kako konzumacija borovnica pomaže detoksikaciji kože (od npr., slobodnih radikala), a pune su i antocijanina, biljnog pigmenta koji pomaže borbi protiv karcinoma te bioflavonoidima koji sprječavaju upale u organizmu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zeleni čaj

Kad se pije topao, ispušta katehine, vrstu antioksidansa koje su dokazano antiupalne i antikancerogene, a pomažu cirkulaciji krvi prema licu, kaže Bonnie Taub-Dix, registrirana dijetetičarka i nutricionistica. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ulje šafranike

Omega-3 masne kiseline koje se mogu pronaći u ulju šafranike djeluju kao ultrabogati ovlaživači kože. Samo po sebi je prirodno sredstvo koje omekšava, što znači da će tvojoj koži pomoći zadržati vlažnost te izliječiti suhoću kože.

Možda te zanima... Savjeti dermatologa: najčešće greške koje rade žene prilikom čišćenja lica Ljepota i relax Maska_Lice Možda te zanima... 10 namirnica iz kuhinje za instant lijepu i zdravu kožu Ljepota i relax

Temeljac od kostiju 

Često poznate osobe i influenceri pričaju kako su zamijenili jutarnju kavu s temeljcem od kostiju, što i nije tako čudno obzirom da je ova juhica puna kolagena, najbolnijeg proteina u krvi koji se nalazi u koži, kostima, mišićima i tetivama.

Istraživanja su pokazala kako kolagen pomaže i pojačavanju elastičnosti i hidratacije kože.

Špinat

Prema Mitan, E vitamin i beta-karoten iz špinata pomažu zaštiti stanica kože od štete koju nanose slobodni radikali (uzročnici raka kože i starenja kože, hiperpigmentacije i bora).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Batat

Poput naranči, batat je pun vitamina C, koji zaglađuje bore. Taub-Dix dodaje kako su i puni beta-karotena, esencijalnog za mladolik sjaj kože.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Prehrana puna povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha, leća, mlijeka s malo masti ili nemasnog mlijeka, tamno, lisnato povrće, crveno bobičasto voće, borovnice, batat, grožđe, mrkva, orasi i šipak dobri su za gušteraču Rajčica

Likopen, fitokemikalija u rajčici koja je zaslužna za njezinu crvenu boju, pomaže uklanjanju slobodnih radikala uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem. Najviše nutrijenata 'izvući' ćeš kada ju zagriješ (što čini savršenu priliku za složiti jednu zdravu pizzu ili tjesteninu u umaku od rajčice), kaže Taub-Dix.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Konzervirana tuna

Puna je seleniuma, nutrijenta koji pomaže održavanju elastina, proteina koji održava kožu mekom, glatkom i zategnutom

Taub-Dix dodaje kako ima i visoke razine omega-3 masnih kiselina koje održavaju pravilne razine kolagena, djeluju antiupalno i održavaju kožu čvrstom. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Što je toliko čudesno u kurkumi i kako je upotrijebiti za zdravlje i ljepotu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.