Ljepota i relax Zdrava koža 03. svibnja 2018.

Savjeti dermatologa: najčešće greške koje rade žene prilikom čišćenja lica

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako odrediti svoj tip kože i idealnu kremu za lice, te mnoge druge savjete otkrila nam je Elvira Lazić Mosler, docentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dermatovenerolog u OB Dr. Ivo Pedišić Sisak, koja radi i u Poliklinici Duduković, gdje se bavi kozmetologijom i estetskom medicinom.

Kako saznati svoj tip kože - mnogi su u zabludi

Kako održavati kožu u mlađoj dobi kako bi ona što duže ostala elastična? Koji su najbolji načini njege kože da bi se to postiglo, tj. što sve moramo koristiti? Kolika je važna uloga pilinga, tj. ljuštenja površinskog sloja kože?

Početak njege kože znači ne samo čišćenje nego i pripremu površine kože za sljedeće korake u njezi. To prije svega uključuje čišćenje - detaljno uklanjanje šminke i nečistoća koje su se nataložile na koži tijekom dana, odnosno uklanjanje sebuma s površine kože koje su tijekom noći izlučile žlijezde lojnice. Potom slijedi redovita mehanička eksfolijacija (mehanički piling, scrubbing) mrtvih stanica s površine kože, a onda nanošenje tonera za kožu – za suhu kožu radi boljeg ovlaživanja i normalizacije pH, a za masnu kožu toner ima funkciju kontrole sebuma, tj. učinkovitog uklanjanja sebuma i regulacije njegova izlučivanja iz žlijezda lojnica.   | Author: Elvira Lazić Mosler Foto: Elvira Lazić Mosler

Tonere može shvatiti i kao svakodnevni kemijski piling jer kvalitetni toneri sadrže učinkovite koncentracije alfa (glikolna, laktična, citrična…)- i beta-hidroksi (salicilna kiselina) kiselina, koje pospješuju prirodni ciklus ljuštenja kože, djeluju protuupalno, doprinose obnavljanju barijere kože kako bi koža postala tolerantnija, poboljšavaju prirodne mehanizme vlaženja kože te reguliraju izlučivanje sebuma. Kontrola sebuma primjenom adstringentnih sastojaka kao što je salicilna kiselina je važan korak u prevenciji i liječenju bolesti žlijezda lojnica kao što su akne, rozaceja i seboreični dermatitis. S duge strane, s obzirom da se već u dvadesetim godinama prirodno usporava proces obnavljanja kože, redovitim mehaničkim i kemijskim pilinzima ubrzavamo ljuštenje na površini, a stimuliramo stvaranje novih kožnih stanica, tj. ubrzavamo obnavljanje kože.

Opekline od sunca Možda te zanima... Dermatologinja savjetuje: 5 koraka za samopomoć nakon opeklina od sunca Zdravlje

Možemo li sami odrediti svoj tip kože? Griješe li često žene u odabiru krema za svoje lice? Zašto se upravo masne kreme ne bi smjele koristiti na suhoj koži? Ima li nužno veze cijena proizvoda s njenom kvalitetom i pozitivnim utjecajem na kožu?

Važno je razumjeti da velika većina nas ima masni tip kože, a tek oko 15% ljudi ima suhu kožu. Kriva procjena tipa kože kao suhog, ili shvaćanje kože kao mješovite ili normalne, nažalost često rezultira krivim odabirom preparata za njegu kože- prije svega neadekvatnim čišćenjem i uklanjanjem loja ili sebuma s površine kože, a potom primjenom premasnih preparata s okluzivnim učinkom koji začepljuju pore i usporavaju prirodni proces obnavljanja kože.

Nažalost, mnoge žene smatraju adekvatno čišćenje kože agresivnim, doživljavaju svoju kožu kao suhu i osjetljivu i smatraju da joj stoga treba što neutralnije čišćenje, da sebum ima zaštitni učinak i ne treba ga uklanjati, te nemali broj djevojaka umiva lice samo vodom te koristi samo maramice za uklanjanje vodootporne šminke, a potom koriste proizvode za njegu suhe i osjetljive kože koji ionako ne mogu prodrijeti do dubljih slojeva kože kroz neuklonjene nečistoće i sebum na površini. Takvi proizvodi samo „sjede“ na površini kože kao inertan masni sloj. U dvadesetim godinama imamo dojam da je površina kože glatka, da lako preko svega toga možemo nanijeti tekući puder i zadovoljavamo se tim učinkom.

Međutim, takav dugotrajni okluzivni učinak premasnih proizvoda za kožu uljenjuje kožu, ona se sve sporije ljušti i obnavlja, sve je slabije prirodno hidratizirana. S druge strane, žlijezde lojnice izlučuju sve više loja, koji djeluje upalno, a kronična upala u koži dovodi do brže razgradnje kolagena i elastina u dubljim slojevima kože, koji su odgovorni za zategnutu i čvrstu kožu. Rezultatima ovakve njege svjedoče dermatolozi u svojim ordinacijama jer veliki broj žena u tridesetim godinama ima ozbiljne probleme s kožom.

Možda te zanima... Savjet dermatologa: Kako se pravilno riješiti uraslih dlaka? Ljepota i relax

Vrlo često one navode da nikada prije nisu imale akne, da oduvijek imaju dobar ten. Kada opisuju svoju rutinu njege kože, jasno je vidljivo da čišćenju i pripremi kože nije posvećena dovoljna važnost, te da je nepravilna njege kože rezultirala masnom ali dubinski dehidriranom kožom koja se sporo obnavlja, imaju probleme s netolerantnom kožom i trajnim osjećajem suhoće, a uz to imaju vidljive proširene pore, kapilare, bore, te upalne promjene.

Vrlo često te žene koriste i vrlo skupe preparate za njegu kože, uvjerene u njihovu učinkovitost, jer se deklariraju kao „hranjivi“, ili kao proizvodi koji dubinski hidratiziraju kožu. S druge strane, tu je problem i s proizvodima koji se deklariraju kao „prirodni“ i „biljni“, ali također nemaju jasan mehanizam djelovanja.

Proizvodi za njegu kože ne moraju biti skupi, ali moraju sadržavati jasno definirane koncentracije dokazano djelotvornih tvari, a njihova glavna funkcija treba biti stimulacija kože, tj. poticanje obnove prirodne barijere kože, poticanje vlastitih hidratacijskih mehanizama kože, stvaranje novoga kolagena i glikozaminoglikana u dermisu, kako bi koža sama postala čvrsta, zdrava i funkcionalna, a ne ovisna o još jednoj „hranjivoj i hidratantnoj“ kremi. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zaštita od sunca elementarna je u sprečavanju starenje kože

Koji su štetni vanjski i unutarnji utjecaji na starenje kože? Kako ih zaustaviti?

Starenje kože možemo podijeliti na unutarnje, tj. prirodno ili kronološko starenje kože, koje je zadano genetskim te na vanjsko ili ekstrinzično starenje uzrokovano vanjskim čimbenicima koje jednim imenom nazivamo ekspozom. U ekspozom ubrajamo izvore ultraljubičastoga zračenja – Sunce i zaslone monitora i pametnih telefona, zagađen zrak policikličkim aromatskim ugljikovodicima, cigaretni dim, nepravilnu prehranu, stres kojem smo svakodnevno izloženi, nedostatak sna itd.

Svi ti čimbenici znatno povećavaju količinu slobodnih kisikovih radikala koji nadjačavaju naše urođene antioksidativne mehanizme i koji onda oksidativnim stresom oštećuju kožu i dovode do prijevremenog starenja. Vanjski čimbenici doprinose čak više od 80% starenju kože, što je dobra vijest jer ih možemo spriječiti i znatno produljiti mladolik izgled kože.

Uz učinkovitu zaštitu od UV zračenja, zdravu prehranu, dovoljno sna i fizičku aktivnost, važno je u organizam unositi i dovoljne količine antioksidansa, kao i primjenjivati antioksidanse u pripravcima koje nanosimo na kožu, kako bismo minimalizirali oksidativni stres kojem je koža izložena.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Liječenje najtežih oblika oštećenja kože

Što bi trebale napraviti osobe s lošim tenom koje su probale sve metode njege i maksimalno smanjile štetne utjecaje (poput sunca, pušenja, stresa, neispavanosti)? Koje su metode za njih? 

Za oporavak kože od oštećenja nastalih UV zračenjem, kao i ostalih vanjskih čimbenika, uključujući i dugogodišnjom njegom neprikladnim proizvodima, važno je razumjeti da se radi o oštećenoj barijeri kože, te kroničnoj upali koju podržava dehidracija, sebum i oksidativni stres. Zato je važno početi redovito čistiti i pripremati kožu za njegu kako je prethodno opisano. Potom slijedi plan primjene proizvoda koji će kožu stabilizirati i pomoći joj da se oporavi.

Najučinkovitije je provesti generalni oporavak kože topikalnom primjenom retinoične kiseline – tretinoinom (sintetski oblik vitamina A), u trajanju od 5 mjeseci, a paralelno s time primjenjivati proizvode koji sadrže jake antioksidanse i protuupalne sastojke kao što su alfa-lipoična kiselina, vitamini C (L-askorbinska kiselina), E (tokoferol), i B3 (niacinamid), resveratrol, kao i neizbježnu hijaluronsku kiselinu koja u obliku natrijevog hijaluronata ima sposobnost prodora u duboke slojeve kože, gdje potiče hidrataciju i djeluje protuupalno.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Vitamin C je esencijalni vitamin, što znači da ga tvoje tijelo ne može proizvesti

Za najteže oblike oštećenja koža i upalne bolesti kao što su rozaceja i akne, potrebno je ponekad provesti i sustavno liječenje uzimanjem kapsula izotretinoina, također sintetskim oblikom vitamina A koji djeluje protuupalno i regulira rad žlijezda lojnica, u trajanju od oko 5 mjeseci.

S obzirom da se problemi s kožom javljaju u generativnoj dobi žena, važno je naglasiti da su proizvodi s retinolom i retinoičnom kiselinom strogo zabranjeni tijekom trudnoće, obzirom na dokazano teratogeno djelovanje, te je za njihovu primjenu izrazito važna prava indikacija, dobra edukacija o njihovom korištenju i kontrola dermatologa.

Savjeti nutricionistice: Zaustavi starenje uz brokulu, finu pileću juhu, losos, jaja...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.