Ljepota i relax 23. siječnja 2017.

Zanimljiva povezanost plesa i inteligencije te psihičkog zdravlja

Ples-Prijateljice
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne postoji krivi ili točan način plesanja jer plesanje je umjetnost, a umjetnost je oblik izražavanja. Samim time je plesanje slijeđenje vlastitog ritma i nema pravilnog ili nepravilnog.

Svatko artikulira svoj ritam drugačije i zato je capoeira, sentiš ili nešto treće i dalje ples u suštini. No, prava ljepota plesa leži u njegovoj koristi. Bez obzira na to skidaš li MJ-ev Moonwalk ili ne, ples će ti jednako koristiti, evo kako:

Plesanje te može učiniti inteligentnijima

Na sveučilišta u Stanfordu su proveli studiju u čijim rezultatima se navodi da nas često plesanje zbilja može učiniti pametnijima. Profesor Richard Powers definira inteligenciju citirajući filozofa Jeana Piageta: “Inteligencija je ono što koristimo kad još ne znamo što činiti.”

Prema tome, najinteligentnija bića odgovaraju podražajima na najefektnije načine. Prema Powersu esencija inteligencije je donošenje odluka: “Ples zahtjeva djelić sekunde, brzu odluku i najčešće zahtijeva rad nekoliko funkcija mozga istovremeno: kinestetičko, racionalno, glazbeno i emotivno.”

Plesanje smanjuje depresiju

Američki liječnici proveli su istraživanje u kojem su oboljele od depresije podvrgnuli plesnom treningu u trajanju od 12 tjedana. Drugu grupu pacijenata stavili su u kontrolnu skupinu i paralelno pratili obje grupe.

Nakon 12 tjedana rezultati su pokazali kako je “razina depresije kod muškaraca i žena značajno pala nakon 12 tjedana plesnih treninga”, za razliku od druge grupe koja nije imala pomaka.

Saznaj više o plesu s Marijom koji ruši sve granice

Ples-Istezanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Plesom podižete vlastito samopouzdanje

Plesanje povećava samopouzdanje i samopoštovanje pružajući prostor za izražavanje i priliku naučiti nešto novo i zabavno. Osim toga, ples čini čuda liniji i povećava povezanost duha i tijela.

Plesom do boljeg pamćenja

Istraživanje dugo 21 godinu koje je proveo njujorški Albert Einstein College of Medicine potvrdilo je da postoji poveznica između plesa i prevencije od demencije. Prema njihovim rezultatima, često plesanje smanjilo je šanse od oboljenja za 76 posto. U časopisu Psychology Today pojasnili su kako improvizirani i slobodni ples utječu na bolest: “Slobodni ples zahtjeva brze odluke koje su ključ održavanja inteligencije jer tjera mozak da stalno povezuje živčane stanice čime ojačava kognitivne funkcije.” 

Trbušnim plesom i trčanjem protiv PMS-a

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.