Ljepota i relax 20. kolovoza 2016.

Vjeruješ li i ti u ove česte mitove o spavanju?

Spavanje_
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kvalitetan san važan je koliko za zdravlje, toliko i za ljepotu. No, ne polazi nam uvijek za rukom da se budimo odmorni i svježi. Ako u potrazi za savjetima za kvalitetniji san naiđeš na određene zbunjujuće prijedloge, imaj na umu da je možda riječ o mitovima.

Britanski časopis Glamour izdvojio je nekoliko čestih mitova o spavanju.

Čovjeku je potrebno osam sati sna 

Iako često možeš čuti kako nam je potrebno osam sati sna da bismo normalno funkcionirali, činjenica je da nismo svi isti. Neki će se osjećati odlično nakon sedam sati sna, dok će treći spavati duže od osam sati kako bi se osjećali odmorno i svježe. S druge strane, isto tako je važno je li tvoj san čvrst, je li u spavaćoj sobi vruće ili hladno

Vikendima možeš nadoknaditi nedostatak sna

Najodmornija ćeš biti ako se svakog dana budiš u približno isto vrijeme. Ako vikendom želiš spavati sat vremena duže, to neće narušiti ravnotežu, ali ako pretjerate, teško ćete se u ponedjeljak probuditi ranije. 

Možeš se istrenirati da ti treba manje sna

Možeš se natjerati da se budiš ranije, ali to neće promijeniti potrebe tvog organizma za snom. Zapravo, skraćivanjem sna tijelu radiš veliku štetu. Možda si osoba kojoj ni ne treba više od sedam sati sna, ali ako ti manje od sedam sati sna predstavlja problem i odlučiš ipak spavati toliko, tijekom vremena patit će tvoje zdravlje, ali i svakodnevne aktivnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.