Ljepota i relax 07. travnja 2016.

Sunce potiče produkciju vitamina D

Sunce_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitamin D, uz A, E i K, spada u vitamine topive u mastima. Ovaj vitamin prirodno je prisutan u vrlo malo namirnica, međutim, uključuje više biološki aktivnih tvari poznatih pod nazivom kalciferoli. Najpoznatiji egzogeni oblici vitamina D su ergokalciferol (vitamin D2) porijeklom iz biljnih namirnica i kolekalciferol, poznatiji kao vitamin D3, koji se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porijekla

Endogeni vitamin D podrazumijeva kolekalciferol koji naš organizam može proizvesti sam, i to iz kolesterola pod djelovanjem sunčeve svjetlosti, odnosno UVB zračenja. Bez obzira o kojem obliku vitamina D govorili, svi trebaju proći aktivaciju kroz dva stupnja hidroksilacije koji se događaju u jetri i bubrezima, gdje konačno nastaje aktivni oblik – 1,25 dihidroksi kolekalciferol.

Dovoljne količine vitamina D su presudne za apsorpciju kalcija u organizmu. Bez vitamina D naše tijelo ne može apsorbirati kalcij, što čini dodatke prehrani sa kalcijem beskorisnima ako imate manjak vitamina D. Kroničan nedostatak vitamina D ne može se riješiti u nekoliko dana jer je potrebno nekoliko mjeseci redovitog izlaganja suncu ili uzimanja vitamina D u obliku dodatka prehrani, da bi povratili ovaj vitamin u kosti i živčani sustav.

Vitamin D ima nekoliko uloga u našem organizmu, od kojih valja naglasiti:

  • održavanje odgovarajuće razine kalcija i fosfata u serumu i time omogućavanje normalne mineralizacije kostiju te rast i razvoj koštanog tkiva
  • modulacija rasta stanica, neuromišićnih i imunoloških funkcija
  • smanjenje upalnih procesa

Više o vitaminu D i u kojoj hrani je prisutan saznaj na Klokanica.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.