Ljepota i relax 16. studenoga 2016.

Trikovi za mladenački izgled kože u menopauzi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako sačuvati mladenački izgled u zrelim godinama, pitanje je s kojim se prije ili kasnije suočava većina žena. Otkrivamo trikove uz koje i žene s pedeset godina i više mogu izgledati svježe i njegovano.

Važno je napomenuti da u menopauzi, uslijed smanjenja estrogena, dolazi do ubrzanog starenja kože. No, uz odgovarajući životni stil te savjete u nastavku, moguće je usporiti proces starenja kože. 

Čaša crnog vina je poželjna 

Pretjerivanje s alkoholom nikako nije dobro za zdravlje, no čaša crnog vina na dan je poželjna. Osim što pozitivno utječe na tijelo, crno vino dobro je i za zrelu kožu jer crno grožđe djeluje kao snažan antioksidant koji čisti tijelo i obnavlja stanice kože. Ujedno sadrži vinsku kiselinu iz skupine alfa-hidroksilnih kiselina, a koja baš poput poput mliječne, limunske kiseline i glikolne pomaže u obnavljanju kože. "One se obično koriste u kozmetici za žene u menopauzi jer oslobađaju odumrle stanice kože, dopuštajući novim stanicama da rastu", kaže dr. Elizabeth Hale, dermatologinja u New York University Medical Centeru te dodaje:  "Omogućuju dubljem sloju kože da brže dođe na površinu."

Dovoljno sna i što manje stresa

Prekratko spavanje još je jedan čimbenik ubrzanog starenja kože. San je nužan organizmu jer u tom stanju stresni hormoni padaju na najnižu točku, što stanicama daje priliku da se oporavljaju od kemijskog i mehaničkog stresa. Ako se ne naspavaš dovoljno, nivo stresa ostat će visok pa će nadbubrežne žlijezde lučiti više stresnog hormona kortizola, koji masti kožu i izaziva akne. Stoga bi naročito u menopauzi trebala pokušati smanjiti razinu stresa i ne dopustiti da te sve pogađa jer povećana produkcija masnoće nagomilava nečistoće na koži i začepljuje pore. 

Sat-Budenje1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Masaža lica

Kako masaža opušta tvoje tijelo, na isti način može opustiti umorno lice. Dobra je vijest da limfnu drenažu lica možeš napraviti i sama kod kuće te tako odstranite višak tekućine koja se zadržava u podočnjacima. Prisloni srednje prste na unutrašnje kuteve oka i blago pritišćući pomiči ih prema vanjskim, zatim ka sljepoočnicama pa sve do brade. Ponovi ovo nekoliko puta i ponovno ćeš se vratiti u 40-te. 

Konzumacija dovoljne količine vode

Jesi li primijetila da pred kraj radnog dana tvoja koža nije lijepa i elastična kao ujutro? Čest razlog je dehidracija kože. Stoga bi naročito u menopauzi trebala svom organizmu pružili dovoljno tekućine. Tijekom ljetnih vrućina nije teško slijediti upute o ispijanju odgovarajuće količine vode, ali u hladnijim mjesecima na to često zaboravljamo. Zapamti da voda nije samo gasitelj žeđi već omogućava i niz drugih važnih tjelesnih funkcija. Između ostalog, utječe na vlažnost kože. Ne zaboravi na svojih šest do osam čaša obične vode svakog dana jer će tvojoj koži vratiti elastičnost i mekoću, a samim time spriječiti nastajanje novih bora.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Odgovarajuća zaštita od sunca

Sunčevo je svjetlo glavni uzrok još bržeg starenja kože pa trebaš koristiti kremu kad god si duže vrijeme na otvorenom. Iako mnogi misle da je zaštita od sunca najpotrebnija mladoj koži, zapravo je zaštita od sunca kod žena u menopauzi izuzetno važna. Jer osim što koža gubi elastičnost, slabi i njena mogućnost samozaštite od štetnog sunčevog utjecaja. Treba imati na umu i da sunčeve zrake prodiru do tvoje kože i kroz oblake pa nisi od njih zaštićena ni kad je ružno vrijeme. Upotrebljavaj kremu širokog spektra, koja blokira oba tipa ultraljubičastih zraka (UVA i UVB), sa zaštitnim faktorom od najmanje 30. 

Hidratacija i njega kože uz odgovarajuću kremu

Uz svakodnevni jutarnji ritual nanošenje hidratantne hrane, ne zaboravi nahraniti i obnoviti kožu tijekom noći kada je proces regeneracije na vhuncu. Tijekom dana će blagotvorni sastojci u hidratantnoj kremi vratiti koži sjaj i učiniti je blistavom i odmornom tijekom cijelog dana. Izbjegavaj nanositi kremu direktno na prednji dio ispod očiju. Dijelić kreme stavi na šaku ili prst, pričekaj da se malo zagrije, pa je tek nakon toga namaži na prednji dio oko očiju, izbjegavajući kapke.

Odgovarajuću njegu kože pružit će ti Vichy Neovadiol njega, a koja sadrži revolucionaran novi kompleks od 4 aktivna sastojka koja zajedno djeluju na obnavljanje gustoće, volumena, sjaja i mladolikosti kože tijekom menopauze i uz to ne sadrži paraben. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.