Ljepota i relax 19. lipnja 2015.

Tehnika 4-7-8 protiv nesanice

Spav-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prof. Andrew Weil sa Sveučilišta u Arizoni osmislio je novu tehniku brzog opuštanja i usnivanja. Tvrdi da je nakon kratkog treninga uz pomoć ove tehnike moguće zaspati u roku od jedne do dvije minute. Tehnika zvana 4-7-8 rado se prakticira zato jer nije komplicirana za izvođenje

Temelji se na indijskoj tehnici disanja pranajami, a osobitost joj je da se kisikom prvo puni trbuh, a potom pluća. Prilikom izdisanja redoslijed je obrnut – prvo se prazne pluća, a na kraju trbuh. Tehnika se sastoji od tri faze - prva traje četiri, druga sedam, a treća osam sekundi, po čemu je i dobila ime.

Kako primjenjivati tehniku

  • Postavi vršak jezika točno iznad gornjih zuba, odnosno na početak nepca.
  • Zatvori usta i udiši kroz nos dok u sebi odbrojavaš četiri sekunde.
  • Prvo napuni zrakom trbuh pa pluća.
  • Zadrži dah u trajanju od sedam sekundi. U ovoj fazi nemoj ni udisati ni izdisati.
  • Polako izdiši kroz usta osam sekundi. Prvo prazni pluća, a onda trbuh. Dok izdišeš proizvedi glasan zvuk, kao kad si jako zadihana.

Ako ti je glasan izdah problem...

Ako ne spavaš sama, objasni partneru da provodiš tehniku koja će ti pomoći da brže zaspeš. Bolje da pretrpi par tvojih glasnih izdaha nego dugotrajno okretanje u krevetu. Prof. Weil kaže da je tehnika djelotvorna i s malo izmijenjenim trajanjem pojedinih faza, primjerice s formulom 3-3-6. Bitno je da faza udisanja bude dvostruko kraća od faze izdisanja.

Ako ti je teško izdržati 15 sekundi bez udisanja (sedam sekundi zadržavanja daha i osam sekundi izdisanja), iskušaj prvo kraću verziju. Kasnije ćeš se naviknuti i osposobiti za vježbanje u punom trajanju.

Tijekom dana smanjuje napetost

Prof. Weil napominje da je potrebno neko vrijeme vježbati da bi tehnika počela proizvoditi učinke. Nakon dva-tri tjedna trebalo bi ti biti dovoljna minuta-dvije da uz pomoć ove tehnike zaspeš "kao klada".

Iako je glavna namjena ove tehnike brzo usnivanje, možeš je provoditi i radi smanjivanja napetosti, uzrujanosti ili ljutnje u bilo koje doba dana. U takvim situacijama je najbolje vježbati sjedeći, a ako nemaš druge mogućnosti može i stojeći. Prva dva tjedna vježbaj dvaput dnevno, sljedeća dva tjedna do četiri puta, a idućih mjeseci možeš postupno povećavati učestalost na najviše osam puta dnevno. 

Tenika disanja koja masira unutarnje organe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.