Ljepota i relax Prirodno lijepa 28. prosinca 2016.

Prirodni načini liječenja simptoma psorijaze

Kosa22
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psorijaza je autoimuna bolest koja uzrokuje stvaranje mrlja s ljuskama ili plakova na koži. Njeni simptomi su srebrne ljuskice i crvene mrlje koje prati svrbež.

Ova se bolest razvija kada imunosni sustav prestaje normalno funkcionirati pa naloži tijelu da stvara stanice kože brže nego je to uobičajeno.Tako se stanice na koži gomilaju i stvaraju se plakovi. Za psorijazu nema lijeka, ali postoje terapije kojima se mogu kontrolirati simptomi. Prema istraživanju sa Sveučilišta u Harvardu kokosovo ulje sve se češće koristi za kuhanje, ali i za liječenje kožnih nepravilnosti, među ostalima i za psorijazu.

POVEZANO: Zdrave namirnice koje pogoršavaju simptome psorijaze

Smanjuje suhoću kože zimi

Može smanjiti upalu ako se nanese na kožu, a može ublažiti i suhoću kože jer smanjuje količinu vode koju ona gubi, što je osobito pogodno zimi.

Kokosovo_Ulje-Žlica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kokosovo ulje sastoji se od 90% zasićenih masnih kiselina i pomaže u povećavanju HDL kolesterola, odnosno „dobrog“ kolesterola. Međutim, kokosovo ulje može povećati i LDL kolesterol ili „loš“ kolesterol. Masne kiseline inače povoljno djeluju na kožu. Primjerice, kokosovo ulje omekšava kožu jer sadrži laurinsku, kaprinsku i kaprilnu masnu kiselinu. Laurinska kiselina ima antimikrobna djelovanja, što umanjuje rizik od infekcija i iritacija kože.

POVEZANO: Kate Hudson otkriva trik s kokosovim uljem!

Oralni lijekovi i svjetlosna terapija

Međutim, nedavno je istraživanje istaknulo da ne postoje dokazi o djelotvornosti kokosovog ulja pri liječenju psorijaze. Znanstvenici su primijenili ulje na kožu te su koristili terapiju ultraljubičastim svjetlom, ali su rezultati bili neuvjerljivi.

Primjena kokosovog ulja ne donosi negativne nuspojave, no rijetko je jedini oblik liječenja psorijaze. Najčešće se koristi u hidratantne svrhe uz druge načine liječenja, kao što su oralni lijekovi i svjetlosna terapija.

POVEZANO: Zelena recenzija: kokosovo ulje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.