Ljepota i relax 03. listopada 2011.

Prepoznaj znakove koje ti šalju stopala!

Stopala_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako primijetiš da ti je nokat požutio, odebljao i da je lomljiv ili da je koža između nožnih prstiju crvena i ljušti se, obavezno potraži pomoć liječnika i pedikera. Kako uspješno liječiti gljivična oboljenja i koja je pritom uloga pedikera, objasnila je medicinska kozmetičarka i pedikerka Zdenka Bošnjak 

Pedikura je djelatnost koja se bavi njegom stopala, odnosno njegom kože, stopala i noktiju na nogama i pri tome mislimo na estetsku pedikuru. Ukoliko osoba ima kurje oko, urasli nokat, atletsko stopalo (kožu i nokat zaraženu gljivicama) ili je dijabetičar, tada govorimo o medicinskoj pedikuri.

Pedikurom se treba baviti osoba koja je za to educirana, jer je vrlo važno da se pravilno odradi, u uvjetima dezinfekcije i da se tijekom tretmana koristi sterilni alat.

Topli i vlažni prostori pogoduju razmnožavanju gljivica

Često možeš imati gljivice na koži i noktu stopala, a da toga nisi niti svjesna. Kod gljivičnih problema na noktu, odnosno na ploči nokta pojavljuju se prljavo siva ili žućkasta žarišta koja se s vremenom spoje i oguli se cijela ploča nokta. Nokat zadeblja, lomi se i mrvi (kao hrastova kora).

Atletsko stopalo zahvaća područje između nožnih prstiju

Atletsko stopalo je gljivično oboljenje kože stopala koje najčešće zahvaća prostore između nožnih prstiju. Prvi znakovi su svrbež, crvenilo i ljuštenje te napuknuće kože uz nastajanje bolnih ranica. Na rubovima se stvaraju mjehurići koji se šire prema stopalu.

Vrlo je važno na vrijeme postaviti dijagnozu i početi s liječenjem. Pediker djeluje na lokalnoj razini, a uz to je vrlo važna i liječnička terapija. Liječenje je jednostavno, ali dosadno i dugotrajno.

Trebaš znati da razmnožavanju gljivica pogoduje toplo i vlažno - noge u tenisicama, često korištenje bazena, sauna, sportske svlačionice, papuča u kozmetičkim i pedikerskim salonima ili korištenje tuđih cipela ili ručnika.

I kreme mogu naštetiti!

Ako nisu adekvatno izabrani, preparati mogu naštetiti i pogoršati cijelu situaciju. Na primjer, ako koristiš kreme za sušenje kože (primjerice, na bazi alkohola), one mogu jače iziritirati kožu i stvoriti rane. Nadalje, kreme koje poboljšavaju cirkulaciju mogu pomoći u širenju infekcije.

Preparati moraju biti blagi i ciljano uklanjati višak vlage i znoja sa stopala. I ponavljam, uz to potrebno je provoditi medikamentoznu terapiju koju je propisao liječnik.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.