Ljepota i relax 14. kolovoza 2012.

Praznici bez stresa

Psic
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I najizdržljivijima je potrebno nešto vremena za odmor i opuštanje. Tvojem organizmu nužno je neradno razdoblje kako bi se odmorio i opustio, da lakše možeš nastaviti obavljati svoje svakodnevne poslove. Kreativnost će ti biti veća ako se opustiš i napuniš baterije. Ipak, što imaš više obveza, to ti je teže priuštiti si potpun odmor, a pogotovo na duži rok

Kad se život napuni obavezama, praznici mogu biti jednako naporni kao i školska ili radna godina. Što ti je činiti? Evo nekoliko nenametljivih prijedloga za opuštene i okrepljujuće ljetne praznike.

1. O praznicima nije zabranjeno maštati, ali je još važnije biti realan i praktičan. Što se bolje pripremiš i organiziraš, bolje ćeš se moći opustiti kad nastupi trenutak - bilo da si na plaži, u svom vrtu, ili na balkonu.

2. Nakon što si napravila planove za odmor, sjeti se da planovi nisu sveto pismo i da su podložni promjeni, pa čak i potpunom zanemarivanju. Planovi i organizacija pružaju samo okvir, koji mora biti fleksibilan, jer okolnosti rijetko surađuju s ljudskim željama. Isplanirala si pješačenje u šumi, ali je toliko vruće da nemaš volje za izlet? U tom slučaju ne idi. Ako ti se provođenje nekog plana čini stresnim, odustani od njega. Smisao praznika nije držati se planova pod svaku cijenu, nego činiti ono što ti najbolje odgovara s obzirom na okolnosti.

Nakon putovanja izdvoji vrijeme za odmor

3. U istom duhu, ne zamjeraj sebi ni suputnicima ako vam se putovanje ne odvija prema željama. Kao što ti nisi loša osoba ako se tijekom praznika predomisliš, tako ni tvoj partner, prijateljice i rodbina nisu loši ako neće ono što su obećali ili što si od njih očekivala.

4. Imaj na umu da putovanja mogu biti stresna pa si ostavi vremena za opuštanje. Ljepše će ti biti ako se tijekom dana povučeš u svoju sobu i odmoriš se, jer malo tko može biti u pogonu cijelo vrijeme. Putuješ li s nekim ostavi si vremena koje ćeš provesti sama. I onda, kad se vratiš kući, neće ti trebati odmor od praznika.

5. Ideš li na neko novo odredište, ne možeš vidjeti sve na prvom putovanju. Bolje ćeš se osjećati ako posjetiš samo neke znamenitosti, a ostalo ostaviš za drugi put. Ili ako to sasvim zanemariš. Možda će ti do idućeg ljeta pasti nešto još bolje napamet.

Zdrave navike i na odmoru

6. Sačuvaj neke navike iz radne sezone (pod uvjetom da su te navike zdrave). Jedi redovno da izbjegneš gladovanje i prejedanje. Nosi sa sobom male zalogaje - pločice s muslijima, čokoladice, sušeno voće, bademe, dvopek. Imaj pri ruci nešto za grickanje dok ne stigneš do restorana ili dok ti suputnik ne ogladni. Te će ti grickalice pomoći da jedeš redovno i u vrijeme kad te zabava mami da raskrstiš sa svojim bioritmom.

7. Jednako je važno i da redovno spavaš i da se dobro naspavaš. Malo tko može svakodnevno tulumariti i razgledavati znamenitosti, a da si ne naruši bioritam. Ne zaboravi - smisao praznika je ponovno uspostavljanje izgubljene ravnoteže.

8. Svakodnevno bar malo vježbaj, jer cijeli će ti organizam od toga imati koristi. Vježbanje se može sastojati od sporta ili od običnog pješačenja, ali ne i od ležanja na suncu ili sjedenja u autu. Bitno je da potakneš krv da ti kola mišićima i mozgom. Od toga ćeš se osjećati bolje kad se vratiš kući.

Ako ti se realnost praznika nije poklopila s maštanjima, znaj da je to uobičajeno. Mnogi ljudi kažu da im je maštanje o budućim praznicima pružilo više zadovoljstva od stvarnog boravka na praznicima. No, jedna od funkcija praznika jest upravo pružanje prilike da maštamo o njima i zamišljamo kako će nam biti sljedeći put.

A ako si premorena, pod stresom ili na bilo koji način nezadovoljna na praznicima, prepusti se maštanju o tome kako će ti biti opuštajuće i udobno kad se vratiš kući svojoj uobičajenoj rutini.

Odlučiš li se svoje praznike provesti u opuštenoj atmosferi svojeg doma, pročitaj kako oko sebe stvoriti čarobnu spa oazu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.