Ljepota i relax 29. ožujka 2012.

Njega kože od mladosti do zrele dobi

Koza-Njega-Lice-Zena1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženska koža je, u usporedbi s kožom muškarca suša i manje otporna, a prvi znakovi starenja počinju se nazirati između 20. i 30. godine života. Iako starenje ne možeš spriječiti, možeš se pobrinuti da izgled tvoje kože bude u skladu s tvojim godinama. Pročitaj što ti o starenju kože i pravilnoj njezi savjetuje dermatologica Nevia Delalle Lozica

Karakteristike ženske kože

Ženska koža je nježnija i tanja od muške za oko 25 posto. Samim time je i manje otporna jer je razina kolagena manja. Značajno niža razina androgena je zaslužna za suhoću ženske kože i manju aktivnost sebacealnih žlijezda, dakle manju produkciju loja.

S jedne strane sebum ima zaštitnu ulogu i djeluje kao glavna barijera od vanjskih utjecaja, ali s druge strane povećana produkcija loja može biti odlična podloga za kolonizaciju bakterija s upalnim procesima kao posljedicom. Upravo to je razlog zbog čega žene imaju lakše oblike akne.

Također se razlikuju i brojem dlačnih folikula koje su određene sekundarnim spolnim karakteristikama i uvjetovani razinom spolnih hormona. Ženska koža ima viši pH sto znaci da ima niži aciditet, odnosno alkalnija je.

No unatoč razlikama, zajedničko je da se koža mora njegovati svakodnevno u ovisnosti o dobi. U mlađoj životnoj dobi se savjetuje redovita hidratantna njega i eventualno seboregulacija ukoliko je to potrebno. U toj životnoj dobi akne predstavljaju najveći problem.

Kada koža počinje stariti?

Prvi simptomi starenja se javljaju između 20. i 30. godine života. Koža postupno gubi tonus i vlagu i u tom razdoblju možeš započeti sa prvim anti – age postupcima (mezoterapija, neablativni laserski postupci ili radio frekvencija, duboka hidratacija lica). Svi navedeni postupci uz dobru hidratantnu njegu omogućit će održavanje tonusa i svježine lica.

Već u toj dobi aktivnost stanica je znatno smanjena, usporava se prirodna regeneracija kože, kolagena vlakna gube svoja kontraktibilna svojstva, a sve to se značajno pojačava i u 40-tim godinama.

Uz genetsku predisponiranost bržem starenju te hormonalni disbalans koji se događa u kasnijoj životnoj dobi, a završava klimakterijem, na starenje uvelike utječu pušenje, prekomjerno izlaganje suncu, onečišćen zrak, nepovoljni klimatski uvjetu, loše prehrambene navike, stres i nedostatak sna.

Svakodnevna njega

Masni jastučići u obrazima atrofiraju te se lice naglo spušta prema dolje što se manifestira izraženim nazolabijalnim i mentolabijalnim borama, a gubitkom elasticiteta stvaraju se i sitne borice oko usta uz spuštanje kože na bradi.

Osim estetsko dermatoloških postupaka kojima se može značajno poboljšati tekstura kože, dodati volumen i popraviti kontura lica, važna je svakodnevna njega uz poštivanje zdravog načina života. Dovoljan unos antioksidansa, zdrava prehrana i tjelovježba te dovoljno sna uz pokušaj izbjegavanja stresa je prvi korak u prevenciji preranog starenja.

Odabir adekvatne kreme za lice u ovisnosti o dobi i tipu kože je ono što možeš započeti u najranijoj dobi. Kasnije, zahvaljujući brojnim postupcima kao što su aplikacija hijaluronske kiseline, mezoterapija, mikrodermoabrazija ili laserski postupci možeš postići da koža dugo ostane očuvana u skladu s godinama i da bude ogledalo zdravog života.

Zašto ne odobrava botox i kojim prirodnim metodama možeš pomladiti svoju kožu otkriva ti mr. ph. Seka Zebić, autorica knjige "Kako zaustaviti starenje". Više pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.