Ljepota i relax 09. veljače 2016.

Kako preživjeti dan nakon noći bez sna?

Zjevanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nesanica je vrlo raširen problem i jedan od najčešćih poremećaja spavanja. Razlikuje se privremena, ponavljajuća i stalna nesanica, a sve tri utječu na umanjivanje kvalitete života. Ako iz bilo kojeg razloga ne možeš spavati, vjeruj jedna ili više neprospavanih noći nisu kraj svijeta, iako ti se tako čini. Donosimo ti šest koraka koji ti mogu pomoći da "preživiš" dan

Ni slučajno nemoj voziti

Nemoj se zavaravati da će te dodatna šalica učiniti sposobnijom za vožnju. Istraživanja su pokazala da pospani vozači imaju jednake reakcije kao i pijani.

Drži se svog dnevnog plana

"Kada si budna i aktivna, a tvoje tijelo i mozak žele spavati, hormoni se drugačije luče. Kako bi svoje tijelo uvjerila da je sve pod kontrolom, važno je da jedeš uobičajenu hranu u uobičajeno vrijeme, kao i da odradiš trening. Suzdrži se od konzumacije velike količine ugljikohidrata, jer će dovesti do povišenog lučenje serotonina što će te dodatno umiriti i uspavati", objašnjava dr. Michael Breus, specijalist za poremećaje spavanja.

Ne pretjeruj s kofeinom

Utjecaj kofeina na razbuđivanje dobro je poznat, ali nije poželjno da pretjeruješ s količinama. Kako bi pomoću kofeina održavala željeni nivo energije popij jednu kavu oko 9:30, drugu u 12 i treću oko 15 sati popodne. Ako primijetiš da ti srce ubrzano radi ili imaš glavobolju smanji količine kave.

Odspavaj 15 do 20 minuta

Kratak san u bilo koje doba dana u trajanju od 15 do 20 minuta može ti pomoći da se osjećaš bolje i uspješnije dočekaš vrijeme za spavanje. Pazi da ne spavaš dulje od 20 minuta jer je važno da san ne prekidaš kad uđeš u duboku fazu. Zato, ako si ne možeš priuštiti 90 minuta sna, ograniči se na 20.

Izbjegavaj ozbiljne razgovore

Kada si umorna, vjerojatno si primijetila da te podražaji iz okoline smetaju više nego inače. Istraživanja su pokazala da kada je osoba umorna teže kontrolira emocije nego kad je odmorna i naspavana. Stoga, velike i važne razgovore odgodi za neki drugi dan.

Otiđi rano na spavanje

Nastoj otići bar sat vremena ranije u krevet, nego inače i tako bar donekle nadoknaditi neprospavanu noć.

Otkrij sve zamke popodnevnog spavanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.