Kombucha je gljiva od koje se pravi fermentirani napitak, a može se bez bojazni konzumirati svaki dan. Kombucha je porijeklom iz Azije, ljudi od davnina svjedoče o njenoj ljekovitosti. Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem. Kombuchu lako možeš uzgajati i sama.
- Regulira probavu - kombucha je probiotik te doprinosi ravnoteži crijevne flore, pospješuje apsorpciju hrane i poboljšava probavu te doprinosi gubitku kilograma. Učinak mršavljenja ima samo kod pretilih osoba, dok kod pothranjenih potiče dobivanje na težini.
- Eliksir za kožu - pijenje kombuche povoljno utječe na kožu, a kod masne kože može se koristiti i kao oblog. Oblozi od kombuchinog čaja pomažu kod ekcema.
- Za lijepu kosu - ispiranje kose kombuchom potiče njezin rast i regeneraciju te nastanak sijedih vlasi.
Sastojci i priprema napitka od kombuche
- 1 l vode
- 1/2 šalice sirovog smeđeg šećera
- 1 žlica sencha zelenog čaja (ili crnog čaja)
- 1/2 šalice gotovog kombucha napitka
- komadić kombucha gljive
Zagrij vodu gotovo do vrenja, makni je s vatre, dodaj listiće čaja i poklopi. Nakon petnaestak minuta procijedi i dodaj šećer. Kad se čaj ohladi, prelij u veću staklenku širokog grla. Dodaj komadić gljive i otvor staklenke zatvori papirnatim ubrusom ili gazom i čuvaj na tamnome mjestu oko sedam dana. Prelij u staklenke ili boce, a 1/2 šalice napitka i gljivu koristi za sljedeći put. Možeš piti koliko ti odgovara.
Prije nego što odlučiš piti čaj od kombuche pročitaj ove važne činjenice