Određena vrsta hrane potiče starenje kože, a prije svega tu se misli na namirnice poput bijelog šećera, visoko rafiniranih ugljikohidrata, gaziranih pića, suhomesnatih proizvoda, ali i konzervirane hrane, hrane s prevelikom količinom soli, hrane pržene na ulju i alkohol,
Stoga, kako bi i u zrelim godinama održala kožu mladom moraš voditi računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Naime,prehrana koja se temelji na unosu cjelovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mliječnih proizvoda i mesa peradi i ribe sadrži sve što je koži potrebno da se uspješno odupire starenju.
Što se događa s kožom kada nastupi menopauza?
Kako u menopauzi, uslijed smanjenja estrogena, dolazi do ubrzanog starenja kože preporučuje se uzimanje fitoestrogena kojih ima, primjerice, u soji i kadulji. Estrogen obavlja osnovnu funkciju održavanja elastičnosti pa najčešće dolazi do isušivanja i opuštanja kože. Ujedno, povišen udio progesterona, u odnosu na estrogen, može dovesti do pojave akni. Soga je u ovoj životnoj dobi za cijeli organizam, pa tako i za kožu, od velikog značaja bobičasto voće, poput malina, kupina, borovnica, ribiza, brusnica i šumskih jagoda.
"Ova vrsta voća bogata je flavonidima, tj. spojevima koji su važni za očuvanje imuniteta organizma, kao i imunološkog sustava kože. Oni imaju funkciju snažnih antioksidansa, bogati su A, C i E vitaminima, kompleksom B vitamina, a sadrže i brojne minerale", napominje nutricionist.
Koje vrste namirnice su važne te osiguravaju potrebne hranjive tvari?
"Najmanje bora imaju oni ljudi koji su jedu pretežno sirovo voće i povrće, ribu, mahunarke, orašaste plodove i maslinovo ulje", navode nutricionisti i dermatolozi.
Vrlo važan antioksidativan učinak na kožu ima vitamin A jer potiče obnovu stanica i proizvodnju kolagena. Jela bogata A vitaminom su iznutrice, žumanjak, mrkva, rajčica, špinat, brokula, bundeva, marelica, dinja, palmino ulje.
S druge strane, manjak vitamina C može uzrokovati nastanak modrica, ali i usporiti proces zacjeljivanja rana. Stoga bi na listu poželjnih namirnica svakako trebalo uvrstiti i one bogate vitaminom C, a to su citrusi, bobičasto voće i kiseli kupus.
Najvažnijim antioksidansom smatra se vitamin E jer smanjuje oštećenja kože uzrokovana UV zrakama. Prirodni izvori vitamina E su maslinovo, kokosovo, palmino i sojino ulje, kao i cjelovite žitarice, zob, orašasti plodovi i pšenične klice.
U proizvodnji hormona bitnih za održavanje mladolike kože su i esencijalne masne kiseline. Tu se misli na omega masne kiseline prisutne u lososu, školjkama, sojinu ulju, chia sjemenkama, sjemenkama bundeve, sezama, suncokreta i avokada.
Maline su snažna anti-age namirnica jer hrane kožu iznutra
Maline pak, između ostalog, sadrže i elaginsku kiselinu koja veže toksične metale i izbacuje ih iz organizma. "Ovim snažnim antioksidativnim učinkom maline su izvrsna antiage namirnica jer hrane kožu iznutra, djelujući regenerirajuće na kolagen i na mikrocirkulaciju kože", pojašnjava dermatolog.
Osim što je poznata po antioksidacijskom djelovanju, malina pomaže u stimulaciji proizvodnje hijaluronske kiseline, kao i proteina, kolagena i elastina koji kožu čine snažnijom i čvrstom te joj daju oblik i tonus. Ekstrakti maline često se koriste kako bi se osigurala hidratacija kože. Od sjemenki čileanske maline dobiva se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama.
Loše i dobre namirnice za elastičnost kože u zreloj dobi
Smatra da osobito nepovoljan učinak na kožu ima šećer, a vrlo često i gluten. Naime, šećer dovodi do stvaranja glikoproteinskih veza između vlakana kolagena što se naziva glikolizacija, uslijed čega kolagen slabi, koža je manje elastična i mijenja teksturu. Osim šećera, loš je i gluten koji se sve više unosi u organizam, a može izazvati alergijske reakcije ili intoleranciju što se manifestira crvenilom i oticanjem kože (osobito usana), može izazvati i sekreciju nosne sluznice, a kod nekih ljudi je odgovoran i za razvoj akni.
Jedan od osnovnih promjena koja se događa u procesu starenja kože je smanjenje sinteze kolagena, što dovodi do pojave bora i promjena na koži. Stoga se u zreloj dobi preporučuje konzumacija soka od naranče, paprike i avokada jer potuču proizvodnju kolagena te time osiguravaju zadržavanje elastičnosti kože.
U menopauzi konzumiraj pametne masnoće i osiguraj odgovarajuću njegu
Omega 3 esencijalne masne kiseline kojih ima u lososu, orasima, sardinama, soji i lanu, pomažu u proizvodnji prirodne zaštitne barijere kože, nužne za održavanje hidratizacije. Naime, utječu na zaštitnu ulogu kože jer reguliraju gubitak vode kroz vanjski sloj kože. Prehrana siromašna ovim masnoćama, u menopauzi može uzrokovati suhu kožu sklonu svrbežu i aknama. Dobro prilagođena doza esencijalnih masnih kiselina stoga i u menopauzi daje koži mekoću i baršunasti izgled.
Uz pravilnu prehranu i izbor hranjivih namirnica, iznimno je važna odgovarajuća njega kože izvana. Stoga, isprobaj Neovadiol kremu iz Vichya, a koja sadrži revolucionaran novi kompleks od 4 aktivna sastojka koja zajedno djeluju na obnavljanje gustoće, volumena, sjaja i mladolikosti kože tijekom menopauze. Neovadiol krema za učinkovitu anti-age njegu kože ne sadrži paraben.
Neovadiol već više od 15 godina odgovara na posebne potrebe kože u menopauzi uvodeći anti-age proizvode koji su rezultat intenzivnog znanstvenog istraživanja i ciljano djeluju na probleme poput gubitka gustoće kože, suhoće i hrapavosti tena kod žena starijih od 50 godina.