Ljepota i relax Prirodno lijepa 09. siječnja 2017.

Može li ranija pojava sijedih vlasi označavati prerano starenje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pojava sijedih vlasi je sasvim normalna pojava u određenom životnom razdoblju. Sijede vlasi se uglavnom javljaju u zrelijoj dobi, ali u današnje vrijeme je čest slučaj da kosa sijedi u mlađoj dobi.

Iako je sijeda kosa jedan od znakova starenja, to ne znači nužno da sijede vlasi mogu označavati prerano starenje.

Naime, sijeda kosa nastaje kada folikula proizvodi manje melanina, pigmenta koji daje kosi boju. Drugim riječima, sijede vlasi se javljaju kada kosa gubi pigmentaciju. Iako je pojava prvih sijeda najčešće započinje u 30-im godinama, neke žene će uočiti sijede vlasi i u 20-im godinama. Zanimljivo je da pojava sijedih kod različitih osoba može varirati ovisno o etnicitetu (Kod Europljana je primijećeno da im kosa postaje sijeda ranije nego kod Azijata i Afroamerikanaca), kao i obiteljskoj povijesti.

Loša prehrana utječe na raniju pojavu sijedih vlasi

Kosa_4 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako misliš da je si dobila sijede neuobičajeno rano, postoji nekoliko mogućih razloga. Primjerice, pušenje je usko povezano s ranom pojavom sijede kose. Također, drugi ekološki faktori poput ultraljubičastog zračenja i zagađivača zraka također mogu biti djelomično odgovorni za manju proizvodnju melanina. U rijetkim slučajevima, prerana pojava sijede kose može biti znak medicinskog problema, kao što je vitiligo (stanje koje uzrokuje gubitak pigmentacije kože), opasna anemija (pri kojoj organizam ima problem apsorpcije vitamina B12) ili probleme koji uključuje nepravilan rad štitnjače.

Kako izliječiti psorijazu i vitiligo?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.