Ljepota i relax 22. kolovoza 2014.

Mantrom produbi meditaciju i smiri um

Mantre2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mantre se odnose na riječi koje se već tisućama godina recitiraju i ponavljaju, a na koje se mnogi koncentriraju prilikom meditacije ili u svakodnevnom životu. Odavno se smatra kako njihovo ponavljanje ima iscjeljujuću funkciju te se koriste za razvijanje duhovne svijesti. Najpoznatija je OM mantra koja pomaže da održimo mentalnu i emotivnu smirenost

Smirivanje uma i tijela

Iako je meditacija na zapadu već prihvaćena, pjevanje mantri još uvijek ima jaku religioznu konotaciju, vjerojatno zbog toga što njihova upotreba potječe iz Hinduizma. Mantra se razlikuje od molitve po tome što se njezin cilj ne postiže vjerom, nego usmjeravanjem zvuka i vibracija u određenom smjeru. Naime, mantra je zvučna forma koja se može sastojati od samo jednog sloga ili od čak cijele pjesme. Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu (energija) koja se potom prenosi na tijelo.

Riječ mantra dolazi iz korijena dviju sanskritskih riječi: 'man' što znači um i 'tra' što znači osloboditi. Cilj je da se s mantrom umiri um, navodeći ga na samo jednu misao. Doslovno tumačenje jest da je mantra uzrok smirenog uma i da može zaštiti um od svake tjeskobe. Mantra se smatra instrumentom kojim se može produbiti meditacija te smiriti um i tijelo.

Djelovanje mantre

Mantre prvo djeluju na um, a mantranjem i meditiranjem u umu se postiže određena vibracija i harmonija. Mantra se može izgovarati na glas, ali i ne mora, odnosno ne mora je čuti nitko drugi osim osobe koja je izgovara. Savršeno ovladavanje mantrom jest onda kada ona postane neprekidna zvučna vibracija sa svojim vlastitim tokom.

Smatra se kako dobrobiti koje dolaze od mantranja uključuju duhovni napredak, uništenje negativne energije te pročišćenje govora.

Najpoznatija je OM mantra

Postoji mnoštvo raznih mantri poput mantre mira, mantre svjesnosti, mantre pročišćenja itd. Najpoznatija je svakako OM mantra koja se sastoji od sloga koji je najkraći od svih drugih mantri. Ova mantra se uglavnom uvijek izvodi na kraju sata joge kako bi svi vježbači međusobno podijelili energiju koju su stvorili zajedničkim vježbanjem. 

Prema analizi, ovaj sanskrtski slog se sastoji od tri slova: A, U i M. Zvuk 'A' dolazi iz trbuha, a oblikuje se u otvorenom grlu i izražava se kroz širom otvorena usta. Zvuk 'U' nastaje u središtu usta, nešto manje zatvorenih od položaja prilikom izvođenja prijašnjeg zvuka. Uz zvuk 'M' usta se zatvaraju. Tradicionalno se smatra kako 'A' predstavlja stanje budnosti, 'U' stanje snova, a 'M' stanje dubokog sna bez snova. Ponavljanje mantre OM je zapravo vrsta meditacije koja pomaže da se povežemo sa našim unutarnjim dijelom te da održimo mentalnu i emotivnu smirenost.

Iscjeljujuća snaga vibracija

Odavno se smatra kako se mantre koje se recitiraju određeni broj puta ne koriste samo za razvijanje duhovne svijesti, nego i za liječenje bolesti te da njihovo ponavljanje ima i iscjeljujuću funkciju. Drevni jogiji su otkrili kako svaki organ vibrira na određeni način i da je pojedina bolest povezana s nepravilnom vibracijom nekog organa. Protumačili su kako se određenim vibriranjem organ može vratiti u njegov prirodni način pomoću mantri.

Saznaj kako možeš uravnotežiti svoje čakre.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.