Ljepota i relax Zdrava koža 15. svibnja 2017.

Kako spriječiti negativan utjecaj sunca na naše tijelo?

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bliže se ljetni mjeseci i jedva čekamo provoditi dane na suncu i plaži, no često smo nemarni te zanemarujemo opasnosti koje sunce krije za naše zdravlje i izgled. Stoga vam dajemo par savjeta kako spriječiti loše posljedice pretjeranog izlaganja suncu

Sunce može imati pozitivan učinak na naš organizam ukoliko mu se izlažemo u određenoj mjeri i pod odgovarajućom zaštitom. Osim što pospješuje stvaranje vitamina D u našem tijelu, izlaganje suncu i poboljšava cirkulaciju, što kožu čini ljepšom. Iako je preplanuli ten uvijek in, s izlaganjem suncu ne treba pretjerivati. Zadnjih nekoliko godina UV zrake postale su veća prijetnja nego ikad prije. Nažalost, često ne pridajemo dovoljnu pažnju zaštiti kože ljeti, jer nismo svjesni opasnosti kojoj se izlažemo. Osim što može izazvati alergijske reakcije, opekline i teža oboljenja kože, pretjerano izlaganje suncu dovodi i do bržeg starenja kože.

Informirajte se

Prije svega, bitno je naglasiti kako je svačija koža različita te bi se adekvatna zaštita od UV zračenja trebala birati ovisno o tipu kože. Ako ste nešto bljeđe puti i imate veći broj madeža, preporučuje se čim manje izlaganja suncu na visokim ljetnim temperaturama, kao i korištenje proizvoda s visokim zaštitnim faktorom. Iako svi volimo biti preplanuli, u ovom slučaju je ipak najbitnije svoje zdravlje staviti na prvo mjesto.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prevencija na prvom mjestu

Preparati za zaštitu od sunca su često skupi i precijenjeni, međutim u jedan dobar sprej ili mlijeko za sunčanje vrijedi uložiti. Prije svega, ne treba vam pet različitih proizvoda za sunčanje - jedan koji odgovara vašim potrebama bit će dovoljan. Kod prvog izlaganja suncu bitno je koristiti ulje ili kremu s visokim zaštitnim faktorom te ga nanositi svaka dva sata. Što je preparat masniji, to će duže ostati na koži. Najviše brige trebamo voditi o licu i ramenima, stoga se na to područje preporuča češće nanositi zaštitni faktor. Međutim, kada je u pitanju lice, trebalo bi ga zaštititi pri svakom izlaganju suncu (čak i kada ste kod kuće u vrtu ili u šetnji parkom) te nanijeti kremu s bilo kojim zaštitnim faktorom. Nanošenje make up-a se preporuča tek nakon što smo zaštitili kožu. Ne smijemo zanemariti ni oči, jer one su posebno osjetljive na sunce, stoga su sunčane naočale must have, naročito na plaži.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nahranite kožu

Tijelo nije dovoljno zaštititi samo izvana. Trebamo ga njegovati i iznutra, a to možemo pomoću hrane bogate antioksidansima, prije svega svježeg voća i povrća, kao i orašastih  plodova i žitarica. Usto, tu su i dodaci prehrani koji sadrže formulaciju antioksidansa i prirodnih ullja koji pridonose zaštiti tijela od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zrakama. Neki od antioksidativnih vitamina, uz vitamin E, su i vitamin C i K. Nama najpoznatiji vitamin C možemo naći u raznim agrumima, stoga i njih pojačano uvrstite u jelovnik tijekom ljetnih mjeseci. Također, treba piti i puno vode kako bi tijelo dobilo potrebnu hidrataciju, jer na taj način štitimo kožu od isušivanja i održavamo imunitet zdravim.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ante3

      Opet reklamiraju skupe kreme za sunčanje. Svake godine otkad znam za sebe provodim cijelo vrijeme na otvorenom. Imam 61 godinu i samo me je jednom bivša pokušala, ponavljam, pokušala namazati kremom za sunčanje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.