Ljepota i relax Zdrava koža 09. kolovoza 2018.

Kako se mijenaju tvoje grudi u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Starenjem se, naravno, naš cijeli organizam mijenja, pa tako i ženske grudi. Promjene se rangiraju od njihove pojave, izgleda, te našeg osjećaja prema njima.

Međutim, velik broj žena nije upoznat s činjenicama o konkretnim promjenama koje donose različita desetljeća u životu. Donosimo ti pregled kako se vaše grudi mijenjaju kroz godine.

Dvadesete: gomila promjena

"Veličina tvojih grudi u ovom desetljeću može varirati zbog raznih promjena", objašnjava Lisa Jacobs, profesor kirurgije na sveučilištu Johns Hopkins.

"Grudi će se promijeniti u veličini ako dobivate ili gubite na težini", kaže Jacobs. Naglašava i kako će u svojim 20-ima velik broj žena zatrudnjeti, a to donosi i povećanje grudi, debljanje i promjene vezane uz pripreme za dojenje.

To znači da nakon laktacije grudi se mogu činiti manje ili veće nego što su bile prije trudnoće.

Trudnoća također može učiniti areolu tamnijom i bradavice veće, ali će se oni vratiti u prvobitno stanje trudnoće i nakon poroda.

Kvržice

Fibrocistične promjene su vrlo čest uvjet za pojavu benignih kvržica u jednoj ili obje dojke. Često se javljaju kod žena u 20-im godinama, kaže Jacobs.

Žene u toj dobi se ponekad bore sa svojim menstrualnim ciklusom, što utječe na promjenu u hormonima kao što je estrogen.

To može uzrokovati u dojkama natečene kvržice, što je često potpuno normalno.

Ako osjetiš kvržicu koja boli, ali ih ima podosta i u drugoj dojci, najčešće su to fibrocistične promjene koje nisu zabrinjavajuće (kvržice povezane s rakom obično nisu bolne, ističe Jacobs). Ipak sve promjene koje primijetiš provjeri sa svojim liječnikom.

Možda te zanima... 5 najčešćih uzroka boli u grudima Zdravlje Možda te zanima... Sve što si ikada htjela znati o tome kako mršavljenje utječe na grudi Zdravlje

Tridesete: rastezanje

Ukoliko je žena imala više poroda, koža dojki može se početi rastezati zbog kilaže koju si dobila i izgubila. Također dolazi i do strija i opuštenih grudi, kaže Jacobs.

To osobito vrijedi za žene koje su imale značajne razlike u težini prije i nakon trudnoća. Tako da se ne iznenadiš ako se strije pojave na grudima, a jako vole i kožu na trbuhu.

Četrdesete: sve je malo mekše

U četrdesetima, menopauza dovodi do više promjena na dojkama, jer jajnici proizvode manje estrogena.

Mastopatija je dobroćudna promjena u dojkama i smatra se najčešćim promjenama. Radi se o povećanoj količini masnog tkiva. Ona obuhvaća široku skupinu promjena u dojkama.

Ovaj naziv za liječnike objašnjava skup različitih poremećaja, koji su najčešće u žene praćeni bolnim, ponekad natečenim dojkama, osobito predmenstrualno, ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije maternice i jajnika.

Smatra se da su tome uzrok hormonske oscilacije ženskih spolnih hormona i stresa. Dr. Jacobs preporučuje česte samopreglede kako bi promjene mogle uočiti što prije i javiti se liječniku.

Smanjenje gustoće

S godinama tijelo smanjuje stvaranje kolagena i elastina (dvije supstance koje daju koži čvrstinu i elastičnost). Kod mladih osoba koža je čvrsta, meka, nije naborana.

Kako osoba stari gubitak kolagena i elastina prouzrokuje da koža postaje opuštena i manje elastična. U isto vrijeme, masne ćelije koje se nalaze ispod kože počinju nestajati. Tako i grudi postaju manje guste. Ovo je jedan od razloga preporuka mamografije u 40-ima.

Jedan simptom koji može upućivati na tumor dojke

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.