Ljepota i relax Wellness 08. lipnja 2018.

Holistički godišnji odmor za potpuni detoks od svakodnevice

Foto: Divine Energy Park
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da se zaista vratimo odmorni s godišnjeg odmora, napunjenih baterija i veselimo se novim poslovno životnim izazovima koji nas čekaju, potrebno je znati kako se stvarno odmoriti. Zvuči možda smiješno, jer svi se mi znamo i volimo odmarati zar ne? Pa ipak za potpuni odmor potrebno je znati izbaciti stres i nakupljene toksine tijekom godine te aktivirati parasimpatički živčani sustav koji ustvari regenerira tijelo.

Kave veze ima parasimpatički sustav s godišnjim odmorom?

Ako nismo opušteni, a 'odmaramo se', nećemo se revitalizirati. Naš parasimpatički sustav zaslužan je za kvalitetan odmor te aktivira krvotok da cirkulira ravnomjerno po svim dijelovima tijela i tako pomaže tijelu da se obnavlja, revitalizira i oslobodi od toksina. Ako smo prečesto pod stresom i napeti, produženo stanje drugog tzv. simpatičkog sustava, koji djeluje upravo suprotno od opuštenog stanja, može dovesti do raznih oboljenja organa, slabljenja imunološkog sustava, nakupljanja masnih naslaga u tijelu i naposljetku težoj aktivaciji parasimpatičkog sustava. Što znači, teže ćemo se ubaciti u prvu brzinu, um će nam biti stalno u pogonu kao da smo u vrevi svakodnevnog posla, a tjelesni sustav i dalje napet.

 | Author: Divine Energy Park Foto: Divine Energy Park

More i sunce prirodno pune i uravnotežuju ljudski energetski sustav

Trebali bismo znati da postoje izvori energije oko nas kojima se možemo napuniti i revitalizirati te koji su nam konstantno dostupni, tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme ljetnog godišnjeg odmora. Pa ipak, možda su najviše dostupni za vrijeme ljeta. Pogađaš, to su sunce, svježi zrak, more itd. Blagodat morske vode bazira se na činjenici da ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, sadrži minerale i elemente u točnim omjerima koji su potrebni ljudskom organizmu, između ostalog i element magnezija koji povoljno utječe na otpuštanje stresa te joda koji je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dva važna hormona štitnjače.

 | Author: Divine Energy Park Foto: Divine Energy Park

Osim što kupanje u moru omogućuje tvome tijelu 'slanu' detoksikacijsku hidroterapiju, more ima veliko elektromagnetsko energetsko polje koje prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje cijelog ljudskog organizma.

Osim mora tu je i sunce koje potiče proizvodnju vitamina D, te hormona serotonina poznatijeg i kao hormona sreće koji se preko noći pretvara u melatonin odnosno hormon mladolikosti i regeneracije. Eto još jednog sasvim logičnog razloga zašto se tako dobro osjećamo tijekom (ljetnog) godišnjeg odmora.

Pranajama kao neizostavni dio godišnjeg odmora

No, ono što godišnji odmor čini onim iz snova je upravo holističan pristup odmoru. Ako radiš vježbe disanja tzv. pranajame koje te u 10 minuta napune energijom kao da si se upravo vratila sa spa tretmana. Pranajama je drevna disciplina disanja, a temelji se na unosu prane ili energije u naše tijelo putem vježbi disanja. Također vježbama disanja možemo izbaciti 70 posto toksina iz tijela, dok se preostalih 30 posto izbacuje kroz znojenje, mokrenje i stolicu.

 | Author: Divine Energy Park Foto: Divine Energy Park

Prana se u našem tijelu pohranjuje u mozgu i živčanim centrima, drugim riječima postaje hrana za daljnji rad, snagu i vitalnost tijela i uma. Radeći pranajame na svježem morskom zraku koji je ispunjen česticama soli i negativnih iona vodika, omogućuje da lakše apsorbiramo kisik, da se pročišćuje organizam te da se aktiviraju neuroni u mozgu.

Meditacija i joga su već opće prihvaćeni alati za postizanje balansa tijela, uma i duha. Pomažu većoj fleksibilnost cijelog tijela, uklanjaju mokraćnu kiselinu iz zglobova i tijela, ispravljaju posturu, povećavaju imunitet tijela, smiruju um. Mogu se kombinirati sa šetnjom kao wellness šetnje.

Najbolje su šetnje bosih stopala uz smoothie od narančastog voća i povrća

A kada smo kod šetnji na godišnjem odmoru i u prirodi, zaboravi na japanke, anatomske sandale... hodaj bosa i budi zdrava. To je znanstveno dokazano pomoću drevne discipline akupresure. Na našim stopalima, kao i dlanovima, postoje točke koje su povezane s našim vitalnim organima. Stimuliranjem tih točaka, metodom pritiska ili kada hodamo bosi, masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih.

Možda te zanima... Lassi hladi tijelo i štiti od ljetnih crijevnih infekcija Hrana Meditacija_7 Možda te zanima... Osam dobrobiti koje meditacija ima na tijelo i um Ljepota i relax

Kako se uz dobru zabavu i opuštanje, neizbježno veže i hrana, prilagodi svoju prehranu ljetnim vrućinama i tijelo će ti biti zahvalno, ne samo ljeti nego i tijekom cijele godine. Vitaminske bombe u obliku Smoothieja ili prirodnih sokova, najbolje od voća i povrća narančaste boje (mrkva, dinja i marelica) jer sadrže betakaroten koji štiti kožu prilikom izlaganja UV zrakama ili ljeti popularne lubenice koja se sastoji 90 posto od vode i dobra je za bubrege te lagane juhe, salate i puno vode odličan su izbor za ljetnu prehranu. Sjeti se one poslovice i neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana.

 | Author: Divine Energy Park Foto: Divine Energy Park

Regeneracija, relaksiranje i punjenje energijom, meditacija i detoks tijela,najbolja organska hrana i osvježavajući vitaminski napici, potpuni odmor tijela, uma i duha u netaknutoj prirodi i luksuznom smještaju podno sunca i tik do azurno plavog mora. Ako si uspjela to zamisliti i u mašti odmah otputovati na opisano mjesto iz snova, znaj da ono postoji a mi ćemo te odvesti jedno takvo.

Sve to te čeka na Divine Energy Retreatu koji je Divine Energy Park pripremio za tebe ovo ljeto, na eko otoku Silbi u Vili Maslinski dvori od 7. do 14. srpnja ili u Rogoznici u prekrasnoj prirodi gdje je smještena Vila Lanterna s bazenom i prekrasnim pogledom na more od 3. do 10. rujna. Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta na ovim 7- dnevnim odmorima iz snova, a više informacija možeš saznati na linku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.