Ljepota i relax 23. prosinca 2010.

Eterična ulja kroz menstrualni ciklus

Matilda1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plačljivost, depresiju i nervozu tijekom PMS-a možeš spriječiti udisanjem eteričnih ulja lavande i muškatne kadulje, a kako bi ublažila bolnu menstruaciju donosimo ti recept pripravka za masažu trbuha eteričnih uljima od ruže i rimske kamilice

Danas, u vrijeme kada su žene i ženske teme u trendu, ponovno se i o menstruaciji govori otvorenije i počinje se poštivati ciklus kroz koji žene prolaze svakog mjeseca tijekom reproduktivne faze života.

Zašto se prijateljicama usklađuju menstruacije?

Zanimljivo je da se ženama koje puno vremena provode zajedno usklađuju periodi kada imaju menstruaciju. Istraživanja pokazuju da je razlog usklađivanja međusobna izloženost žena određenim spojevima iz znoja koje potiču to spontano usklađivanje. Stručnjaci tvrde da je za usklađivanje potrebno oko tri mjeseca višesatnog, svakodnevnog druženja.

U starim kulturama koje su poštivale prirodu i budno pratile koliko su s njom u skladu, žene su dobivale menstruaciju za mlađaka, a do ovulacije je dolazilo za vrijeme punog mjeseca. Veći otkloni od toga su se smatrali znakom neke unutarnje neravnoteže koja je zahtjevala posebnu brigu i pažnju kako bi se menstrualni ciklus ponovo vratio u svoj prirodan ritam koji je promatran i kao indikator zdravlja.

Menstrualni ciklus i nedostatak svjetla

Danas je usklađenost menstruacije s mjesečevim mijenama rijetkost. Zanimljivo je da su znanstvenici uočili da se u nedostatku umjetnog svjetla, menstrualni ciklus sinkronizira s fazama mjeseca.

Način poimanja menstruacije i tretiranje žena tijekom ''tih dana u mjesecu'' uvelike se razlikuje od vremena do vremena i od kulture koju promatramo. Varijacije su zaista (bile) izrazite, od toga da su žene tijekom menstruacije bile posebno poštivane i njihovo mišljenje se uvažavalo jer se smatralo da su tada posebno u skladu s prirodom i puno intuitivnije. Druga krajnost je da su u nekim vremenskim periodima žene u to vrijeme smatrane prljavima, izdvajalo ih se iz zajednice i tome slično.

Okvirno je pravilo da menstrualni ciklus traje 28 dana počevši od prvog dana menstruacije. Normalno menstrualno krvarenje traje do 7 dana, a sve preko toga se smatra krvarenjem. Menstrualna krv se razlikuje od krvi u žilama po većoj količini kalcija i po tome što se ne zgrušava. Da je došlo do oplodnje, sadržaj menstruacije bi bio hrana i zaštita za fetus.

Pojava menstruacije, ukoliko je praćena pms-om ili bolovima, može biti itekako stresna. Vrlo često se navedene neravnoteže ne mogu povezati s nekim fizičkim uzrokom što otežava odabir adekvatnog tretmana i liječenja. Aromaterapija i primjena eteričnih ulja te pravilna prehrana pokazuju odlične rezultate u borbi s predmenstrualnim sindromom i bolovima.

Predmenstrualni sindrom

PMS je hormonalni poremećaj vezan uz manjak progesterona u tijelu u dane koji prethode menstruaciji i direktno je povezan uz stres. Kombinacija je mentalnih i psihičkih simptoma koje žene osjećaju u periodu od dva dana do dva tjedna prije menstruacije.

Najčešći simptomi su napuhan abdomen, depresija, akne, umor (malaksalost), zadržavanje tekućine, povećan apetit, nesanica, nemogućnost kontrole emocija, iritabilnost, glavobolje (pa čak i migrene), bolne i natečene grudi te povećanje tjelesne mase. Srećom, svi se ovi simptomi ne javljaju svakoj ženi.

Šećer i kava pojačavaju simptome PMS-a

Snažnije izraženom PMS-u karakterističnom za posljednjih par desetljeća, doprinose povećano konzumiranje šećera, alkohola, čaja, kave, mliječnih proizvoda i životinjskih masnoća.

Sve ovo posebno pojačava simptome kao što su nesanica, nervoza i stres. Pomoći može povećan unos vitamina B6 te Primavera ulja noćurka. Ne zaboravimo važnost vježbanja jer ono potiču cirkulaciju.

Eterično ulje na maramici protiv plača i nervoze

Najveći problemi vezani za PMS su emocionalne prirode. Vrlo često žene lako briznu u plač ili se naljute na neku sitnicu na koju inače ne bi uopće reagirale. To je područje na kojem eterična ulja pokazuju svoje gotovo trenutno djelovanje primjenjeno suhom inhalacijom (udisanje ulja koje smo nanijeli na maramicu) ili u aroma lampici.

Odlična ulja za ove probleme su eterična ulja rimske kamilice, lavande i muškatne kadulje – efekt je trenutan, a miris divan. Za istu svrhu može se koristiti i eterično ulje ruže koje je odlično za ravnotežu i zdravlje reproduktivnog sustava.

Četiri najbolja ulja protiv PMS-a

Budući da svaka žena proživljava ove simptome na svoj jedinstven način nije moguće dati jedno rješenje koje će pomoći svima.

Četiri eterična ulja najbolja za primjenu u slučaju PMS-a su Primavera ruža, melisa, muškatna kadulja i kamilica rimska. Predložene mješavine ovih i nekih drugih, za ovu svrhu korisnih eteričnih ulja, se koriste kao ulja za masažu otopljena u baznom ulju ili u kupkama.

Recepti

Ulja za masažu

Na 50 ml ulja badema dodati:

  • ruža (Rosa damascena) 3 kapi
  • kamilica rimska (Chamaemelum nobile) 5 kapi

Ako koristiš mješavinu u obliku ulja za masažu, umasiraj ga u donji dio trbuha, donji dio leđa te unutarnju stranu bedara svako jutro i večer 7 do 10 dana prije menstruacije. Blagotvorno djelovanje eteričnih ulja vidi se već nakon 2 do 3 mjeseca.

Masaža uljima od zadnjeg dana menstruacije

Alternativa ovom pristupu je korištenje mješavine eteričnih ulja u baznom na ista područja kao i u prethodnom primjeru, ali tako da se mješavina koristi od zadnjeg dana menstruacije kroz cijela dva ciklusa (ulje ne nanosimo samo za vrijeme trajanja menstruacija).

Ulja koja se preporučuju za različita stanja, od fizičkih bolova do psihičkih neravnoteža su: Primavera komorač, ruža, melisa, lavanda, ruža geranija, muškatna kadulja, bergamot, grejp, jasmin, kamilica rimska.

Još jedan recept:

Na 100 ml ulja badema dodati:

  • muškatna kadulja (Salvia sclarea) 15 kapi
  • kamilica rimska (Chamaemelum nobile) 7 kapi
  • komorač (Foeniculum vulgare) 15 kapi

I ne zaboravi da su terapeutska učinkovitost i vrhunska kvaliteta eteričnih ulja neodjeljivo povezani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.