Ljepota i relax 08. ožujka 2013.

Duhovnom wellness tehnikom ublaži stres

Yoga-Uspravna
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako nemaš vremena ili novaca za wellnes tretmane, saznaj nešto o tehnikama disanja koje ublažavaju stres, anksioznost i depresiju, a možeš ih prakticirati i kod kuće. Spoznaje o utjecaju disanja na zdravlje donosi ti učiteljica tehnike disanja Sudarshan Kriye Sanja Koštrun

Doktorica znanosti Sanja Koštrun, predsjednica Udruge Umijeće življenja i učiteljica Sudarshan Kriye rekla je kako su u brzom tempu života stres i depresija veoma rasprostranjeni, a danak tomu na fizičkoj i mentalnoj razini može biti veoma visok. Poznato je kako su stres, anksioznost i depresija značajni čimbenici u nastanku te napredovanju velikog broja bolesti; od raka i infekcije HIV-om, do astme i kardiovaskularnih bolesti.

Značajno se smanjuje razina stresa

'Ozdravljujući utjecaj tehnike disanja Sudarshan Kriye koja se podučava na radionicama udruge Umijeća življenja znanstveno je potvrđen i predmet je brojnih neovisnih medicinskih istraživanja', napomenula je doktorica Koštrun. Cilj je udruge Umijeće življenja pružiti ljudima svih slojeva društva praktične i učinkovite alate, proizašle iz drevne yogijske znanosti o dahu, za ublažavanje stresa, i poboljšanje zdravlja.

Doktorica Koštrun kaže kako su neovisna istraživanja pokazala da se prilikom prakticiranja Sudarshan Kriye i pratećih tehnika značajno umanjuje razina stresa zbog smanjenja kortizola – hormona stresa te podupire imunološki sustav, ublažava anksioznost i depresija, povećava antioksidativna zaštita, poboljšavaju moždane funkcije te blagostanje i mir uma. Ove jednostavne, ali moćne tehnike disanja imaju različite prednosti: nemaju neželjenih nuspojava, mogu smanjiti troškove za zdravstvenu skrb te ih je lako naučiti i prakticirati u svakodnevnom životu.

Zadnjih 15 godina, redovito svakodnevno prakticiram Sudarshan Kriye, vrlo jedinstvenu i posebnu tehniku koja mi omogućava da s mirom i stabilnošću prolazim kroz brojne životne izazove

Disanje - najvažniji izvor energije

'Kada smo pod stresom dišemo ubrzano, plitko, najčešće samo gornjim dijelom pluća. Ako se slučajno zaustaviš gledajući raskošni zalazak sunca, rascvjetani grm ruža ili dječji smijeh, prvo što napraviš je jedan duboki udah. I taj jedan udah dovoljan je da u potpunosti promjeni percepciju trenutka. Disanje je najvažniji izvor energije. Bez hrane se može tjednima, bez spavanja danima, a bez disanja, tek nekoliko minuta. Prvi čin života je udah, a zadnji čin života je izdah. Između tog prvog udaha, i zadnjeg izdaha nalazi se čitav život', navodi učiteljica tehnike disanja Sanja Koštrun

Učiteljica Sudarshan Kriye kaže kako svi dišemo čitav život, no nije baš sasvim svejedno kako dišemo. Sigurno si primijetila da dišemo drugačije kad smo sretni i opušteni, drugačije kad smo ljuti ili prestrašeni. Naše misli i emocije mijenjaju ritam daha. No isto tako dahom možemo utjecati na misli i emocije a također i na fizičko stanje. Dah je poveznica između našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, a naša pluća jedan od najvažnijih organa za izlučivanje toksina iz tijela. Svakim udahom u tijelo unosimo energiju, a svakim izdahom izdišemo toksine. Zbog toga je vrlo dobro naučiti neke od tehnika disanja te ih svakodnevno prakticirati.

Na sljedećoj stranici pročitaj sve o skorom posjetu duhovnog učitelja Sri Sri Ravi Shankara Hrvatskoj.

Svijet bez stresa i nasilja

Duhovni učitelj Sri Sri Ravi Shankar, mirotvorac i humanist, tri puta nominiran za Nobelovu nagradu za mir u ožujku od 18. do 20. dolazi u posjet Hrvatskoj. Bit će to njegov četvrti posjet našoj zemlji. Sri Sri Ravi Shankar utemeljitelj je fondacije Umijeće življenja.

Središnji događaj posjete Sri Sri Ravi Shankara Hrvatskoj bit će 19. ožujka, kada će se u okviru javnog predavanja u Splitu u dvorani na Gripama održati Globalna meditacija za novi početak koja će se, putem interneta uživo prenositi u više od 150 zemalja. Bit će to najveća do sada vođena meditacija u Hrvatskoj. Dan ranije, 18. ožujka, u Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinski i isti dan u Splitu održat će se javna predavanja pod nazivom ''Večer mudrosti'', dok će se u Splitu 20. ožujka održati i jednodnevna antistresna radionica sa Sri Sri Ravi Shankarom jednostavnog slogana Udahni radost, izdahni stres, vrati se izvoru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.